"Părerea mea este că preşedintele a intrat în campania electorală, pentru că a afirmat clar că nu va recunoaşte rezultatul alegerilor şi nicio eventuală coaliţie care s-ar putea forma şi că face ceea ce va dori. Acest tip de comportament este specific preşedintelui care nu lucrează decât la limita Constituţiei şi prin ignorarea ei", a susţinut Norica Nicolai.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, plecând de la realitatea constituţională, este "obligat" să spere că, dacă niciun partid nu obţine în alegeri 51% din voturi, opţiunea pentru desemnarea premierului îi va aparţine, aşa cum s-a întâmplat şi în 2004.
Şeful statului a mai spus că a observat că sunt partide care pun problema că, dacă după alegeri vor forma împreună cu alte partide o majoritate, vor veni la preşedinte cu o propunere de premier, pe care şeful statului va fi nevoit să o accepte.
"Îi invit să citească Constituţia şi să renunţe la ideea că «dacă nu ni-l pun cine ştie ce face»", a spus Băsescu.
Conform articolului 103 din Constituţie, preşedintele desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.