- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sistemul de apărare antirachetă din Deveselu prevede amenajarea a 3 silozuri cu 24 de interceptoare
Sistemul de apărare antirachetă care va fi amplasat la fosta unitate de aviaţie din localitata Deveselu (Olt) prevede amenajarea a trei silozuri în care se vor regăsi câte opt incerceptoare a rachetelor balistice de scurtă şi medie acţiune, a afirmat şeful Statului Major al Armatei, Ştefan Dănilă.
Şeful Statului Major General al Armatei României, general-maior Ştefan Dănilă, a declarat, la Deveselu, unde a avut loc o ceremonie militară la care au participat oficiali români şi americani, că sistemul antirachetă care va fi amplasat la fosta unitate militară de aviaţie este unul "pur defensiv", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Componentele care vor fi amplasate în România fac parte dintr-o generaţie a unui sistem care permite interceptarea rachetelor balistice. Sistemul are un caracter pur defensiv, utilizarea sa implicând existenţa unei ameninţări iminente cu consecinţe grave asupra teritoriului aliat", a declarat general-maior Ştefan Dănilă.
El a precizat că sistemul prevede amenajarea a trei silozuri în care se vor afla 24 de interceptoare de rachete antibalistice.
"Facilitatea de la Deveselu va avea trei silozuri a câte opt interceptoare, deci vor fi minimum 24 de interceptoare în această facilitate, la care se adaugă radarul de control al rachetelor. Obiectivul va fi protejat împotriva oricăror posibile ameninţări, atât cu forţe şi mijloace proprii, cât şi ca parte a unui sistem integral naţional şi aliat", a mai spus şeful Statului Major al Armatei.
La rândul său, generalul locotenent John Gardner, locţiitorul comandantului Forţelor SUA în Europa, a afirmat că alegerea amplasamentului de la Deveselu a fost una comună.
"Aştept cu încredere continuarea parteneriatului de colaborare pe care îl avem cu armata română şi aştept cu nerăbdare colaborarea cu comunitatea locală", a declarat Gardner.
O ceremonie militară la care au participat secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu, subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, şeful Statului Major General al Armatei, general-maior Ştefan Dănilă, generalul locotenent John Gardner, locţiitorul comandantului Forţelor SUA în Europa, ambasadorul SUA Mark Gitenstein, dar şi autorităţi locale a avut loc, marţi după-amiază, pe pista unităţii militare de aviaţie de la Deveselu. Delegaţii români şi americani au plecat spre Bucureşti cu două elicoptere militare.
CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt, şeful statului menţionând că baza ramâne sub comandă românească.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că sistemul antirachetă este unul defensiv, că nu este destinat ofensivei, el subliniind că elementele scutului antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse.
Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, care conduc delegaţiile României şi SUA ce negociază Acordul privind amplasarea, în România, a unor elemente ale sistemului american antirachetă au mers, marţi, marţi, în Olt, pentru a discuta cu autorităţile locale implicaţiile deciziei de amplasare a acestui sistem în fosta bază aeriană de la Deveselu.
Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, la Slatina, că SUA vor instala în orizontul anului 2015 la Deveselu un sistem strict defensiv de interceptări care nu va avea niciun fel de efecte negative asupra populaţiei, mediului şi culturilor agricole.
El a spus că amplasarea acestui sistem implică instalarea în fosta bază aeriană a unui număr redus de persoane, respectiv 150-200, număr care va putea creşte în anumite situaţii.
Secretarul de stat în MAE a mai afirmat că sistemul a fost construit astfel încât să nu aibă niciun fel de efecte negative asupra populaţiei şi să nu îi afecteze pe oameni, care "vor putea să muncească şi să trăiască normal" în acea zonă.
"În relaţia cu SUA această participare a României va contribui la consolidarea relaţiilor bilaterale", a spus secretarul de stat în MAE, care a precizat că acest sistem este unul "strict defensiv".
Potrivit unui oficial american care face parte din delegaţia ce negociază Acordul privind amplasarea, în România, numai amplasarea sistemului costă 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual funcţionarea sistemului, fără a include rachetele. Pentru România nu implică niciun fel de costuri amplasarea acestui sistem, ţării nostre revenindu-i doar punerea la dispoziţie a fostei baze militare şi asigurarea pazei sistemului.
Potrivit MAE şi MApN, procesul de instalare a sistemului a fost început în contextul negocierilor cadrului juridic aferent participării României la proiectul american şi s-a finalizat în urmă cu câteva săptămâni. El a constat în analiza în format interinstituţional, de către instituţiile româneşti şi americane cu expertiză relevantă, a celei mai bune opţiuni care să corespundă tuturor criteriilor tehnice fixate de cele două părţi.
Decizia CSAT privind locaţia este o decizie de etapă, importantă în procesul de finalizare a negocierilor bilaterale pentru desfăşurarea pe teritoriul României a sistemului SUA de apărare antirachetă, iar consimţământul final privind locaţia şi regimul juridic al acesteia va fi exprimat de către Parlamentul României, care, potrivit prevederilor legale în vigoare, urmează să ratifice Acordul privind amplasarea, pe teritoriul României, a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă, rezultat în urma definitivării procesului de negociere.
Pe aerodromul Deveselu şi-a început activitatea, în 19 martie 1952, Regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică, acesta fiind subordonat Diviziei 66 Aviaţie Tactică din zona de operaţii de Sud-Est a României. În 1953, Regimentul 206 a fost dislocat pe aerodromul Ianca, unde şi-a desfăşurat activitatea până la 1 mai 1955. Baza militară de la Deveselu nu mai este operaţională, fiind desfiinţată în 2002, însă este în stare bună.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Emil Hurezeanu, despre Visa Waiver: Va fi nevoie de o autorizare electronică în sistemul ESTA
-
Europarlamentarii solicită CE să ia măsuri în legătură cu „amestecul” lui Elon Musk în alegeri
-
Danemarca, după afirmaţiile lui Trump: Groenlanda ar putea fi independentă, dar nu un stat american
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO