Sistemul Patriot poate fi donat Ucrainei. Deputaţii români au aprobat proiectul de lege

  • Proiectul de lege privind donarea unui sistem Patriot Ucrainei a fost aprobat de parlamentarii români.
  • Decizia a fost luată marţi de Camera Deputaţilor.
Urmărește
436 afișări
Imaginea articolului Sistemul Patriot poate fi donat Ucrainei. Deputaţii români au aprobat proiectul de lege

Sistemul Patriot poate fi donat Ucrainei. Deputaţii români au aprobat proiectul de lege

Camera Deputaţilor a adoptat marţi, cu 245 de voturi „pentru”, 29 de voturi „contra” şi o abţinere proiectul de lege privind aprobarea efectuării unui act de donaţie către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer PATRIOT. Camera Deputaţilor este for decizional.

Decizia a fost luată după ce luni, Guvernul a aprobat un proiect de lege care completează Legea 222/2017, privind capabilitatea de apărarea antiaeriană cu baza la sol. Concret, proiectul prevede că un sistem de rachete sol-aer Patriot face obiectul de donaţie. După adoptarea legii de către Parlament, Guvernul poate emite hotărârea care va face operativ actul de donaţie.

Tot Executivul este împuternicit să reconstituie capabilitatea de apărare sol-aer a ţării din bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale, a comunicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Decizia vine în contextul în care Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, le-a cerut insistent partenerilor internaţionali să trimită sistemele de apărare Patriot promise, adăugând că livrările încă nu s-au concretizat.

Până în prezent, Ucraina a primit cel puţin trei sisteme Patriot din Germania şi unul din Statele Unite. Alte ţări, precum Olanda şi Spania, au livrat lansatoare sau rachete.

În iunie, Statele Unite, România şi Olanda au promis să livreze fiecare câte un sistem.

„Având în vedere deteriorarea semnificativă a situaţiei de securitate în Ucraina, ca urmare a atacurilor constante şi masive ale Rusiei asupra civililor şi a infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice, precum şi consecinţele regionale ale acestei situaţii, inclusiv asupra securităţii României, în strânsă coordonare cu Aliaţii, membrii Consiliului au decis donarea către Ucraina a unui sistem Patriot. Această donare se face cu condiţia continuării negocierilor ţării noastre cu Aliaţii, în special cu partenerul strategic american, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a Armatei României şi de asigurare a interoperabilităţii cu sistemul NATO, fiind, totodată, necesară identificarea unei soluţii temporare de acoperire a vulnerabilităţii operaţionale astfel create”, declara CSAT în iunie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici