- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.12.2012, 14:31)
- Marius Fratila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Situaţia BEC nu indică numărul alegătorilor din Diaspora, la fel ca în 2008
Situaţia statistică publicată joi de BEC, potrivit căreia numărul total al alegătorilor la scrutinul de duminică este 18.248.414, nu indică şi numărul votanţilor aferenţi secţiilor de votare din Diaspora, la fel cum s-a întâmplat şi la alegerile parlamentare din anul 2008.
Urmărește
220 afișări
Situaţia BEC nu indică numărul alegătorilor din Diaspora, la fel ca în 2008 (Imagine: Andrei Nacu/ Mediafax Foto)
La rubrica "numărul alegătorilor" aferentă celor 306 de secţii de votare din circumscripţia electorală 43 pentru Diaspora este menţionată cifra zero, spre deosebire de cele 18.456 de secţii de votare din ţară, în dreptul cărora este menţionat pentru fiecare numărul de votanţi.
BEC a publicat situaţia secţiilor de votare organizate pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului din data de 9 decembrie 2012, pe circumscripţii electorale şi localităţi, cu numărul alegătorilor arondaţi pe fiecare secţie de votare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Potrivit situaţiei publicate de BEC, numărul total al alegătorilor este 18.248.414.
Nici la alegerile parlamentare din anul 2008, desfăşurate pe aceeaşi legislaţie, situaţia prezentată de BEC cu numărul alegătorilor nu indica numărul votanţilor din secţiile din Diaspora.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Guvernul Ponta creează condiţii de fraudare a alegerilor neanunţând numărul de electori şi a amintit Executivului să nu-i omită pe cei 500.000 de români cu domiciliul în străinătate.
"Actualul Guvern condus de doctorul Ponta este predispus la fraudarea alegerilor. Mai sunt trei zile până la alegeri şi creează condiţii de fraudare prin neanunţarea numărului de electori. Este obligaţia Guvernului să facă public numărul de cetăţeni români cu drept de vot. Îi atenţionez să nu uite, cum au uitat la referendum, pe cei 500.000 de cetăţeni români cu domiciliu în străinătate. Ei au domiciliul stabil şi trebuie incluşi în listele permanente din diaspora", a spus Băsescu.
Preşedintele a menţionat că aceştia sunt parte din corpul electoral permanent, al căror domiciliu este declarat.
Traian Băsescu a precizat că situaţia se află la MAI, iar Direcţia Consulară face actualizarea.
"Atenţionez Guvernul că ia românilor dreptul de vot. Nu este posibil să îngădui votul militarilor, şi foarte bine că s-a găsit formulă ca militarii din afară să voteze, dar să nu dai drept de vot celor care au şederi statuate pe teritoriul altor state de mai bine de şase ani, este un act de fraudare a votului. Avem studenţi, oameni care lucrează, cercetări care se află la studii sau parteneriate de cercetare pentru mai mulţi de şase luni, iar acestor oameni doctorul Victor Viorel Ponta le-a interzis dreptul de vot", a spus Băsescu.
El a afirmat că acestor români trebuie să le fie garantat dreptul la vot.
"Ştiu că se feresc de cei din afară pentru că pe aceea nu îi păcăleşte nici trustul lui Voiculescu, Guşă, nici Ghiţă, dar trebuie să le garanteze dreptul de vot. Guvernul trebuie să facă public numărul de electori care participă la aceste alegeri înainte de începerea alegerilor. Şi, de asemenea, să introducă în cifra electorală pe cei 500.000 de cetăţeni români cu domiciliul stabilit în străinătate", a spus Băsescu.
MAE a precizat miercuri că numai cetăţenii români care pot face dovada domiciliului sau reşedinţei în străinătate, prin documente emise de autorităţile locale din ţările gazdă, vor putea să voteze duminică în cele 306 secţii de votare din diaspora.
"Cum se întâmplă şi în ţară, nu poţi să votezi decât dacă ai domiciliul într-o anumită parte. Aşa şi în străinătate, legea este foarte clară, poţi să votezi numai dacă ai reşedinţa într-o anumită ţară, cei care se află în tranzit nu pot să voteze. Cei care au un drept legal de locuire pot să voteze. (...) Vorbim de lege, care este foarte clară. Secţii se fac acolo unde sunt comunităţi, legal este să votezi acolo unde ai reşedinţa", a afirmat secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, într-o conferinţă de presă.
De asemenea, Cazanciuc a subliniat că procedura de vot va fi aceeaşi ca şi la alegerile legislative din 2008, potrivit legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, iar românii aflaţi în străinătate pot afla despre modul în care pot vota şi documentele necesare prin care îşi pot atesta domiciliul sau reşedinţa în străinătate din informaţiile afişate pe site-ul MAE, precum şi pe cele ale misiunilor diplomatice.
"Pentru a facilita accesul la informaţii, dincolo de cele aflate pe site-ul MAE, fiecare misiune are informaţii specifice mai ales în ceea ce înseamnă dovedirea dreptului de reşedinţă într-un anumit stat, fiind vorba de vot pe colegiu, importantă este reşedinţa într-un anumit stat. Exact ca şi în ţară, nu poţi să locuieşti la Bucureşti şi să votezi la Suceava, decât dacă încalci legea", a subliniat oficialul MAE.
MAE a organizat în afara ţării 306 secţii de votare în 95 de state, la fel ca şi la referendumul din 29 iulie, lista acestora putând fi consultată la secţiunea dedicată alegerilor parlamentare 2012 de pe site-ul ministerului.
Ministerul Afacerilor Externe a trimis în cele 306 secţii de votare din străinătate câte 452.300 de buletine de vot aferente votării pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat (cifra totală 904.600 buletine).
Cazanciuc a explicat că, deşi se estimează că în străinătate ar locui circa 3 milioane de cetăţeni români, MAE a decis acest număr de buletine de vot raportându-se la numărul de votanţi maximum înregistrat în străinătate la alegerile prezidenţiale din 2009, adică 147.000.
Cele 306 secţii de votare din străinătate funcţionează în cadrul circumscripţiei electorale numărul 43, căreia îi sunt repartizate cele şase colegii ale diasporei - patru pentru Camera Deputaţilor şi două pentru Senat.
La alegerile parlamentare din 2008 s-a înregistrat o prezenţă la urne de 20.500 de votanţi, în cele 221 de secţii de votare din străinătate organizate atunci de MAE.
Cea mai ridicată prezenţă la urne în străinătate a fost înregistrată în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2009 - 147.757 de votanţi, într-un număr de 294 de secţii de votare.
La referendumul din 29 iulie au votat 73.016 cetăţeni români în cele 306 secţii organizate în străinătate.
Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe