Situaţia referitoare la românul decedat la Lecce, discutată de ministrul Marga şi ambasadorul Italiei

Ministrul de Externe, Andrei Marga, şi ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, au discutat situaţia referitoare la românul decedat la Lecce, convenindu-se asupra "menţinerii unei strânse colaborări în vederea clarificării cât mai rapide a aspectelor sesizate de partea română", potrivit MAE.

Urmărește
144 afișări
Imaginea articolului Situaţia referitoare la românul decedat la Lecce, discutată de ministrul Marga şi ambasadorul Italiei

Andrei Marga (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Ministrul Andrei Marga l-a primit, vineri, pe ambasadorul Italiei la Bucureşti, Mario Cospito, în vizită de curtoazie.

Potrivit unui comunicat MAE, "în cadrul convorbirilor, cei doi oficiali au reconfirmat nivelul excelent al relaţiilor româno-italiene, reflectat atât în dinamica dialogului politico-diplomatic, în dezvoltarea cooperării în plan social şi cultural, cât şi în evoluţia ascendentă a schimburilor comerciale şi investiţiilor italiene în România, care s-a ridicat, la finele anului 2011, la 13 miliarde euro".

Şeful diplomaţiei române şi-a exprimat speranţa că frecvenţa contactelor la nivel înalt va fi la fel de intensă şi în 2012, reiterând, în acest context, invitaţia adresată omologului italian, de a efectua o vizită oficială în România în cursul acestui an.

"Menţionând ponderea comunităţii româneşti din Italia în relaţia bilaterală, ministrul român al Afacerilor Externe a exprimat întreaga apreciere şi satisfacţie pentru decizia Guvernului italian de a elimina restricţiile privind accesul pe piaţa italiană a muncii pentru lucrătorii români, începând cu 1 ianuarie 2012, precum şi pentru recunoaşterea de către autorităţile italiene a Bisericii Ortodoxe Române", se mai arată în comunicat.

Totodată, au fost abordate aspecte privind aderarea României la spaţiul Schengen, ambasadorul italian reiterând sprijinul constant al Italiei pentru aderarea României la Schengen, potrivit sursei citate.

"De asemenea, cei doi oficiali au discutat şi situaţia românului decedat recent în Italia (Lecce), convenindu-se asupra menţinerii unei strânse colaborări în vederea clarificării cât mai rapide a aspectelor sesizate de partea română şi evitare pe viitor a producerii unor astfel de incidente", menţionează comunicatul MAE.

Reprezentanţii Ambasadei României la Roma au exprimat, într-o audienţă la MAE italian, preocuparea pentru cazul deţinutului român decedat în greva foamei la penitenciarul spitalului din Lecce, precum şi pentru existenţa în ultima perioadă a altor cazuri similare.

"Diplomaţii români au exprimat preocuparea pentru acest caz şi, în general, faţă de existenţa, în ultima perioadă, a unor situaţii similare, în care deţinuţi români au decedat în penitenciare italiene", a afirmat marţi directorul de comunicare al MAE, Doris Mircea, într-o conferinţă de presă.

De asemenea, oficialul MAE a menţionat că în anul 2011 s-au sinucis în închisorile italiene opt deţinuţi de cetăţenie română. "În închisorile italiene sunt deţinute 66.632 de persoane, dintre care 24.069 de cetăţeni străini. România se situează pe locul al doilea după Maroc, cu un număr de 3.598 deţinuţi având cetăţenia română. În anul 2011 s-au sinucis 66 de deţinuţi, dintre care 45 de italieni, iar din cei 21 de străini, 8 erau români", a precizat Doris Mircea.

De asemenea, în audienţa de la MAE italian diplomaţii români au solicitat sprijinul pentru aflarea tuturor informaţiilor relevante referitoare la situaţia cetăţeanului român decedat la Lecce şi modul în care a survenit decesul acestuia pe teritoriul italian.

"La solicitările părţii române, reprezentantul MAE italian a asigurat că vor fi efectuate demersurile necesare pe lângă instituţiile italiene competente pentru clarificarea situaţiei şi va informa cu celeritate misiunea diplomatică cu privire la rezultatele anchetei", a menţionat Doris Mircea.

Totodată, în cadrul unei convorbiri distincte cu un reprezentant al Administraţiei Penitenciarelor din Ministerul Justiţiei, partea italiană a invocat că autorităţile din Peninsulă procedează, de regulă, la notificarea misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare cu privire la arestarea, încarcerarea sau detenţia propriilor cetăţeni, doar dacă aceştia solicită expres o asemenea procedură. Totodată, oficialul italian a menţionat că deţinutul de la Lecce se afla în îngrijirea medicilor din penitenciar, care monitorizau cazul, mai precizează MAE.

MAE român a reiterat că misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale României în Italia nu au fost notificate, conform uzanţelor, de către autorităţile italiene asupra arestării şi ulterior transferului în spitalul penitenciarului a cetăţeanului român.

Potrivit directorului de comunicare al MAE, între România şi Italia este în vigoare o convenţie consulară încheiată în 1967 care prevede că "autorităţile competente ale statului de reşedinţă vor încunoştiinţa fără întârziere şi în orice caz în termen de 3 zile oficiul consular al statului trimiţător când în circumscripţia sa consulară un cetăţean al acestui stat a fost arestat sau supus oricărei alte forme de limitare a libertăţii sale personale".

Un cetăţean român aflat în detenţie în oraşul Lecce, din sudul Italiei, a murit luni, după ce a stat în greva foamei 50 de zile, a anunţat poliţia, citată de agenţia ANSA în pagina electronică. Bărbatul în vârstă de 39 de ani din Bucureşti ispăşea o pedeapsă cu închisoarea pentru diferite infracţiuni, deşi el a susţinut tot timpul că este nevinovat. Anchetatorii italieni au demarat o investigaţie pentru a stabili cauzele decesului românului la spitalul Vito Fazzi din Lecce.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici