- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.06.2019, 10:26)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Congres PSD | S-a încheiat votul pentru alegerea conducerii post-Dragnea/ Teodorovici a reintrat în cursă/ Tăriceanu propune PSD un ACORD prin care să guverneze România până în 2024/ Dăncilă: Practicile netransparente care au luat forma unor protocoale secrete trebuie clarificate LIVE TEXT
Congresul extraordinar al PSD are loc, sâmbătă, la Sala Palatului, iar social-democraţii vor alege preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general al partidului. Delegaţii formaţiunii vor valida noul statut şi proiectul politic al formaţiunii. În competiţia internă a revenit pentru funcţia de preşedinte executiv şi Eugen Teodorovici, care vineri anunţase că se va retrage. Decizia a de reintroducere a candidaturii acestuia a fost luată cu unanimitate de voturi în Congres.
Urmărește
4173 afișări
UPDATE 16.50 S-a încheiat votul delegaţilor la Congresul PSD. Urmează numărarea voturilor
Social-democraţii au încheiat procesul de vot pentru alegerea preşedintelui, preşedintelui executiv şi a secretarului general al partidului, după aproximativ o oră. Urmează numărarea voturilor delegaţilor.
Votul a fost unul secret, iar cei 3.961 de delegaţii votează pe trei buletine de vot.
Ce ştim până acum
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
La funcţia de preşedinte al PSD candidează Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu şi Ecaterina Andronescu.
Eugen Teodorovici, Daniel Suciu şi Daniel Florea sunt candidaţii înscrişi pentru funcţia de preşedinte executiv, iar pentru cea de secretar general au intrat în cursă Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe şi Rodica Nassar.
Rezultatul va fi anunţat în cadrul Congresului PSD, după numărarea voturilor.
UPDATE 15.50 Congres PSD: A început votul pentru alegerea candidaţilor la funcţiile de conducere ale partidului
Social-democraţii îşi aleg, la ora transmiterii acestei ştiri, în Congres extraordinar, conducerea partidului. Delegaţii vor alegere preşedintele, preşedintele executiv şi a secretarul general al formaţiunii.
UPDATE 15.30 Oprişan, huiduit la Congresul PSD. Social-democrat din sală: Ai vorbit urât de toţi
Marian Oprişan a fost huiduit de colegii de partid, în momentul în care a vrut să ia cuvântul la Congres, după discursul lui Codrin Ştefănescu. Din sală au fost social-democraţi care i-au transmis „ai vorbit urât de toţi” sau „ce mesaj ai dat pe Facebook”.
Marian Oprişan a transmis, într-o scrisoare, colegilor din PSD, într-o postare pe Facebook, sâmbătă, că nu doreşte ca partidul să se mai lase călcat în picioare de „indivizi care şi-au bătut joc de România” şi să mai întoarcă celălalt obraz.
El a precizat că „PSD vrea justiţie la fel pentru toţi cetăţenii”. Citeşte continuarea
UPDATE 15.25 Rodica Nassar: Îndrăzniţi şi votaţi pentru o doamnă în funcţia de secretar general al partidului
Rodica Nassar, care candidează, sâmbătă, la Congresul PSD, pentru funcţia de secretar general al partidului, le-a cerut delegaţilor social democraţi prezenţi să voteze o femeie pentru această funcţie, pentru că în PSD "doamnele nu sunt cu nimic mai prejos decât colegii noştri bărbaţi".
"Doresc să vă spun că astăzi se vorbeşte despre o nouă echipă, echipa însă a PSD mai cuprinde 16 vicepreşedinţi, dintre care 8 sunt femei, din echipa PSD fac parte toţi preşedinţii de organizaţii şi nu în ultimul rând dumneavoastră şi toţi ceilalţi colegi ai noştri pe care astăzi îi reprezentaţi în această sală şi care cu siguranţă ne privesc de acasă cu speranţă. Ce înseamnă o echipă unită? Înseamnă asumarea deplină a responsabilităţilor şi obiectivelor stabilite de CEX, aprobate de dumneavoastră aici în congres, înseamnă muncă susţinută, disponibilitatea reală pentru dialog, dezbatere în interiorul partidului, înseamnă încredere şi mai înseamnă acea chimie specială care uneşte oamenii dincolo de cuvinte", a declarat Rodica Nassar.
Aceasta a susţinut că PSD a fost primul partid care a avut curajul să propună în funcţia de premier o femeie, pe Viorica Dăncilă, iar "rezultatele guvernării se văd cu ochiul liber, de la creşterea economică susţinută, majorarea salariilor şi a pensiilor, până la performanţele din agricultură şi industrie".
"În guvernul PSD-ALDE pentru că avem şi colege ministru de la ALDE sunt de asemenea , trebuie să remarcăm lucrul acesta, cele mai multe doamne ministru din istoria post-decembristă şi probabil din istoria ţării. Aşadar este un fapt că la noi în partid doamnele nu sunt cu nimic mai prejos decât colegii noştri bărbaţi, prin urmare dragi colegi, îndrăzniţi şi votaţi pentru o doamnă în funcţia de secretar general al partidului, vă rog să îmi acordaţi încrederea, inclusiv pentru ce ştiu, pentru ce am dovedit că pot, pentru contribuţia pe care pot să o aduc şi nu doar pentru ceea ce sunt", a completat Nassar.
Congresul extraordinar al PSD are loc, sâmbătă la Sala Palatului, iar social-democraţii vor alege preşedintele, preşedintele executiv şi secretarul general al partidului. Delegaţii formaţiunii vor valida noul statut şi proiectul politic al formaţiunii. La reuniunea social-democraţilor participă şi Călin Popescu Tăriceanu.
Pentru funcţia de preşedinte al PSD candidează Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu şi Ecaterina Andronescu. Daniel Suciu, Daniel Florea, Eugen Teodorovici şi Sorin Bota sunt candidaţii înscrişi pentru funcţia de preşedinte executiv, iar pentru cea de secretar general, CEx i-a validat pe Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe şi Rodica Nassar.
UPDATE 15.15 Petrea: Îmi doresc să nu îi alegeţi pe cei care vorbesc despre statul paralel, dar care nu fac nimic
Liderul tineretului PSD Gabriel Petrea, candidat pentru funcţia de secretar general al partidului, a declarat că vrea ca delegaţii de la Congres să nu îi aleagă pe cei „care vorbesc despre statul paralel, dar care nu fac nimic”, ci să aleagă viitorul.
„Eu ştiu ce înseamnă să organizezi un Congres şi avem sute de tineri care de trei zile nu mai dorm şi au lucrat la aceste mape. Dragilor, mi-e dor de nopţile pe care le pierdeam la Congrese. Toţi au vorbit despre tineret, toţi vor ca tinerii să vină pe poziţie, ca partidul să vină cu o faţă nouă. Şi atunci întreb – de ce nu dăm o şansă tinerilor să demonstreze ceea ce pot? Eu am intrat în PSD în 2004. Atunci când promit mă ţin de promisiune. Mi-am făcut botezul în campania din 2006, după aceea cu Adrian Năstase, apoi în 2009 în campanie pentru Mircea Geonă şi am construit o structură atunci de care sunt foarte mândru, pentru că mulţi tineri sunt alături de mine de atunci. În 2013, cu voia tinerilor am fost ales secretar general la tineret. În 2014 în campanie pentru Victor Ponta. În 2015 am fost ales lider la tineret, iar în 2016 am făcut o campanie cu mesaje prin care am câştigat alegerile”, a afirmat Gabriel Petrea, sâmbătă la Congresul PSD.
Acesta a prezentat şi motivele pentru care, în opinia sa, PSD a pierdut alegerile europarlamentare.
„Mi-am dat seama că am mai multe zile de campanie, decât alţii au în partid, care vor să vă fie şefi astăzi. Am ajuns în 2019 la un moment în care am apierdut alegerile, epntru că nu am înţeles noi să facem anumite lucruri. Azi trebuie să dăm mesajul că putem să câştigăm electoratul şi să câştigăm alegerile următoareDe ce am ajuns aici? Pentru că nu am avut mesaje pentru tineri. Pentru că în loc să vorbim despre rezultatele la fiecare minsiter, am vorbit doar despre justiţiei. Pentru am început un război cu toată lumea şi l-am deschis pe mai multe fronturi. Pentru că am fost mai mult dezorganizaţi, decât organizaţi. Pentru că nu am reuşit să dăm mesaje pentur toate categoriile de oameni, de fapt nu am putut să dăm mesaje nici pentru electoratul nostru”, a explicat Petrea.
Social-democratul a mai spus că îşi doreşte ca „astăzi să nu alegeţi statul paralel, să nu alegeţi pe cei care vorbesc despre statul paralel, dar care nu fac nimic, ci să alegeţi viitorul. Sunt Gabriel Petrea şi candidez pentru viitor, pentru funcţia de secretar general al PSD. Să avem succes împreună”.
UPDATE ora 15.08 Teodorovici: Sunt în competiţie. E uşor să stai pe bancă, o să fiu acolo unde lucrurile se întâmplă
Eugen Teodorovici a declarat, sâmbătă, că s-a reînscris în competiţia pentru funcţia de secretar general al PSD pentru că vrea să fie acolo unde există activitate, nu să stea pe bancă. El a afirmat că de-a lungul timpul au existat propuneri pentru a lucra în afara ţării, însă le-a refuzat.
„Au fost funcţii refuzate, din afara ţării, din ţară. În 2012 m-a întrebat Ponta de ce nu plec, i-am zis că rămân În România că am această speranţă că lucrurile se pot face Nu m-am întors din drum, sunt într-o competiţie. Şi doresc să fiu acolo unde lucrurile se întâmplă. E uşor să stai pe bancă. Eu o să fiu pe teren”, a declarat Teodorovici, sâmbătă, la Congresul PSD.
Social-democratul a adăugat că ceea ce este important este ca ceea ce spune fiecare să fie din suflet.
„Astăzi suntem foarte vocali. Mă bucur că foarte mulţi lideri ai PSD devin tot mai încrezători în starea partidului. Mai ştiţi cum era pe 26 mai? Ce am spus pe 26 mai că este o şansă ca acest partid să aibă după atâţia ani un preşedinte de partid corect şi un preşedinte de ţară care să unească. Votanţii noştri, oamenii care au dus şi vor duce greul în continuare şi care speră că felul în care dvs vă veţi exprima. Dvs sunteţi vocea lor, îi reprezentaţi şi votul acestea trebuie să reprezinte încrederea pe care dvs trebuie să o aveţi când vorbiţi cu fiecare român. Trebuie să spuneţi că nu e dorinţă doar. E o nebunie frumoasă şi unii m-au criticat. Noi toţi trebuie să trăim pentru ca toţi copiii, ca Tudor mic să aibă un viitor în ţara asta. Contează ca ceea ce spune fiecare să fie din suflet”, a mai spus Teodorovici.
Ministrul de Finanţe a afirmat că României îi lipseşte încrederea în ea însăşi.
„Nebunia frumoasă, vă pot da ca exemplu ce înseamnă din punctul meu de vedere. Când am fost adus în Guvern, mi-am spus că este o şansă că pot să fructific şansele. În 2012 oamenii care spuneau domnule, dacă nu face l-am ras, dacă face putem vinde noi aceste rezultate. Am făcut acest pas pentru că ştiu speranţa fiecărui român, atunci când vorbeşti de canalizare, fonduri UE. La Congresul din 2014, cu un ochi a râs, altul a plâns. Am spus atunci că gradul de absorţie trebuie să fie minim 80%. Nici în programul de guvernare nu s-a pus 80%. S-a pus minim 50%. Un ochi a râs, un ochi a plâns pentru că poate nu avem încredere în noi. Asta ne lipseşte nouă la români”, a adăugat Teodorovici.
Social-democratul a povestit şi despre episodul când era ministru al Muncii Lia Olguţa Vasilescu, alături de care şi-a asumat legea pensiilor şi legea salarizării.
„Mi-aduc aminte în şedinţa de Guvern era Olguţa pe care vreau s-o felicit pentru că a dus două legi extrem de grele, salarizarea şi pensiile, pe care şi le-a asumat. Nimic nu este perfect, dar totul se poate adapta. Olguţa, dacă îţi aduci aminte am spus, domnule ministru, stimaţi colegi, aceasta e o lege de care depinde viaţa a 6 milioane de oameni, faptul că semnez îmi asum această lege şi că găsesc fondurile ca ea să fie aplicată. Eu nu trebuie să mă justific faţă de Opoziţie, epntru că mi-am asumat-o şi să găsesc acele fonduri pentru ca ea să se aplice”, a explicat Teodorovici.
UPDATE ora 14.53 Fifor: Nu cred că PSD e îngenunchiat. Nu cred că cineva din sala asta a uitat de Dragnea sau Năstase
Mihai Fifor, candidat pentru funcţia de secretar general al PSD, a afirmat că nu crede că partidul este îngenunchiat, precizând că nu consideră că vreunul dintre participanţii la Congres a uitat de foştii lideri ai formaţiunii, Liviu Dragnea sau Adrian Năstase.
„E foarte complicat să urmezi la cuvânt după Eugen Teodorovici, după Dani Suciu. Până la urmă despre echipă este vorba în PSD, despre oameni care vin cu inima deschisă în faţa dvs, nu să se bată după vot, ci să arate că pot veni cu idei, solicitând un vot de încredere pentru a putea face parte din cea mai frumoasă echipă, echipa PSD. Am în sală un om extrem de drag, căruia vrea să îi urez la multi ani. Nea Petre Daea să fii sănătos. Dacă PIB creşte această ţară e în siguranţă pentru că ştim să facem lucruri bune pentru această ţară. România alocă al treilea an consecutiv 2% pentru Apărare, îndeplinind obligaţiile pe care şi le-a asumat”, a declarat Mihai Fifor, sâmbătă, la Congresul PSD.
Fostul ministru al Apărării a mai spus că PSD trebuie să înveţe să vorbească deschis cu oamenii şi să îşi relanseze mesajul pentru a fi mai aproape de cetăţeni.
„Cred că e momentul acela de prag pe care îl trece PSD în această zi. Cred că trebuie să învăţăm să vorbim despre onestitate, să devenim mulţi colegi. E momentul să vorbim despre dialog, e momentul să ne întoarcem la oameni, la oamenii din rândul cărora a răsărit acest partid. De 30 de ani PSD arată că are soluţii, că oricând de greu ar fi lovit ştie să dea speranţă şi să se bată pentru această ţară. Poate că nu ştim joaca murdară pe care o fac alţii şi e bine că nu o ştim, poate că nu ştim să înjurăm pe stradă. Chiar dacă în 26 mai a părut că nu ştim să ne adresăm colegilor mai tineri, dar vom reînvăţa. Eu nu cred că PSD e îngenunchiat. Am sentimentul că oamenii ne-au arătat că trebuie să schimbăm ceva în discursul nostru. Învăţăm repede, ne întoarcem la oameni, pentru că asta trebuie să facă PSD.
Azi aici e doar o parte din PSD. Nici nu vă imaginaţi ce frumoasă e imaginea asta. Oameni care sunt o familie, care gândesc la fel, care simt la fel”, a completat Fifor.
Social-democratul a adăugat că nu consideră că PSD şi-a uitat liderii, cum a spus Codrin Ştefănescu, contracandidatul său pentru funcţia de secretar general.
„Nu, nu cred că ne uităm liderii. Eu nu cred că e cineva în această sală care l-a uitat pe Liviu Dragnea, pe Adrian Năstase, stimaţi colegi. Eu cred că de la fiecare lider am învăţat câte ceva şi am mers mai departe. Suntem o inimă mare care bate pentru ţară”, a explicat Mihai Fifor.
El a mai precizat că unii colegi i-au reproşat că aleargă după funcţii. În replică, acesta le-a transmis că dacă va fi ales secretar general al PSD, atunci va renunţa la funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al partidului.
„Cred că am experienţa necesară, penru că mă caracterizează forţa de muncă şi spiritul de echipă. Cred în două vorbe mari. De fapt e o deviză care se numeşte Onoare şi Patrie şi eu cred în această deviză. Mi s-a spus cred că alergi după funcţii. Am fost întrebat ce o să fac dacă voi fi ales secretar general cu funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional. Am spus – demisionez în secunda doi. PSD nu a fost îngenunchiat niciodată şi nici nu va fi îngenunchiat tocmai pentru că este un partid dedicat oamenilor”, a conchis Fifor.
UPDATE ora 14.35 Suciu: Pare că suntem la ananghie, dezorientaţi. Românii aşteaptă să nu ne mai certăm între noi
Daniel Suciu, candidat pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD, a declarat că PSD este dezorientat şi la ananghie, iar românii nu mai vor să vadă certuri în partid. Vicepremierul şi ministrul Dezvoltării a adăugat că PSD va mai pierde alegeri, însă vor exista şi victorii.
„Am petrecut ultimele luni gândindu-mă la ceea ce facem bine acestei ţări. Acum în schimb trebuie să vorbesc puţin şi de ce nu am făcut bine noi că partid. Dacă PSD nu a câştigat alegerile pe 26 mai vina ne aparţine nouă tuturor. Trebuie să învăţam din asta şi să mergem din nou deschişi şi înainte de a le mai cere oamenilor votul trebuie să le câştigăm inimile. Într-adevăr astăzi pare că am fi la ananghie, că suntem puţini dezorientaţi. Vom mai pierde nişte alegeri, dar vom şi câştiga nişte alegeri. Asta este soarta unui partid democrat. Este loc în PSD pentru absolut toată lumea şi asta trebuie să înţelegem. Românii aşteaptă nu să ne mai certăm între noi, am făcut-o destul”, a declarat Daniel Suciu, sâmbătă la Congresul PSD.
El a amintit că este în PSD de 12 ani, fiind prima dată când participă la congres pentru a deţine o funcţie.
„ Bine aţi venit la sărbătoarea democtraţiei în PSD. Nu este nici tensiune, este pur şi simplu o competiţie de care acest partid chiar avea nevoie. Am primit foarte multe sfaturi zilele trecute. Două le-am reţinut pentru că se bat cap în cap, să nu ai emoţii deloc şi să fii tu însuţi. Am toate emoţiile din lume pentru că sunt de 12 ani în acest partid. Nu este uşor că după 12 ani cu nenumărate congrese în care am fost delegat ca şi dumneavoastră vin astăzi în faţă dumneavoastră să vă cer sprijinul. Dintr-un orăşel cu 18 mii de locuitori, Bistriţa Năsăud, am venit în faţă congresului să vă cer ajutorul”, a mai spus Daniel Suciu.
Ministrul Dezvoltării a adăugat că PSD este a doua casă, iar „în ultimul timp cred că a fost şi prima”.
Discursul lui Suciu a fost primit în sală cu entuzism şi aplauze.
UPDATE ora 14.18 Daniel Florea: E o competiţie, nu o luptă. Lupta e în exterior, fraţilor
Daniel Florea, candidat la funcţia de preşedinte executiv, a afirmat că în partid competiţia internă nu trebuie să fie o luptă, precizând că lupta se duce în exterior, iar social-democraţii nu concurează ca să se cocoaţe pe umerii colegilor pentru funcţii în PSD.
„Eu nu vorbesc mult, eu fac multe. Oamenii pe care îi vedeţi în sală alături de mine s-au ales între ei, delegaţii s-au ales între ei, sunt rodul discuţiilor dintre ei. Sunt primii 56 de oameni de la mine din organizaţie. Cred că este momentul în acest congres să reuşim să alegem în funcţie oameni care au demonstrat de-a lungul timpului că sunt capabili să ofere de-a lungul timpului şi soluţii. Înscrişi în acest moment sunt numai eprsoane care au ce oferi. Nu este important cine câştiga. Noi nu concurăm aici că să ne cocoţăm pe umerii dumneavoastră în funcţie în partid, noi concurăm aici că fiecare dintre noi are câte ceva de oferit. Noi nu trebuie să ne reinventăm, ci să ne regăsim. Să arătăm că sunt cel mai mare, mai puternic partid din România. Asta trebuie să facem împreună. Am aşteptat mult timp pentru a mă adresă congresului, pentru că data trecută am fost rugat să nu concurez în faţă altui coleg primar”, a declarat Daniel Florea, sâmbătă, la Congresul PSD.
Primarul Sectorului 5 a citat şi câteva versuri scrise de Adrian Păunescu, social-democratul îndemnând la solidaritate şi unitate în partid.
„Discutam despre faptul că trebuie să ne asumăm şi greşelile pe care le-am făcut. Să ştiţi că în momentul în care votul a fost minoritar pentru noi, înseamnă că nu am reuşit să livrăm oamenilor mesajul corect. În urmă cu 40 de ani Adrian Păunescu spunea aşa: „Nu mai acuzaţi străinii că ne tăie domnitorii, că intimidează ţara cu guverne provizorii, eu un lucru aş vrea să aflu, unde au fost românii când a fost tăiat Viteazul”. Trebuie să mai avem şi noi grijă de noi. Nu contează dacă astăzi dumneavoastră susţineţi pe cineva şi iese altcineva. Contează cât de puternic iese partidul şi cât de uniţi vom lupta în bătăliile viitoare. Gândiţi-vă că urmează prezidenţialele. Sunt ferm convins că noi avem această înţelepciune. E o competiţie şi nu o luptă. Lupta este în exterior, fraţilor. Acolo este. Acolo trebuie să o ducem. Aşa să ne ajute Dumnezeu”, a conchis Florea.
UPDATE ora 14.04 Dăncilă: Trebuie să începem un capitol nou. Oamenii nu mai vor să schimbăm guvern după guvern
Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, că PSD se află într-un moment dificil şi că trebuie să înceapă un capitol nou. Premierul a afirmat că cetăţenii nu mai vor schimbarea guvernului sau război în cadrul partidului.
:
Este esenţial să ne cunaostem şi să ne asumăm istoria cu lucrurile bune şi cu lucruri mai puţin bune. Am avut momente deosebite dar şi momente dificile. Astăzi suntem aici împreună. Acum trebuie să începem un nou capital pentru PSD. Viitorul este în faţa noastră. Stimaţi colegi, acest congres, aceste alegeri nu sunt despre o persoana sau un grup, despre putere sau interese, despre mize mărunte sau de moment, sunt pentru PSD, sunt despre drumul pe care vrem să mergem, sunt despre ce ne dorim pentru România, sunt despre calea pe care vrem să o construim.(...) Cetăţenii nu mai vor război, nu mai vor certuri la nivelul partidului, nu mai vor să schimbăm guvern după guvern. Nu mai vor promisiuni, vor lucruri concrete. PSD nu îşi permite experienţe noi la acest moment”, a declarat Viorica Dăncilă, la Congresul PSD.
Ea a adăugat că PSD se află într-un moment dificil, însă urmează alegeri electorale din care social-democraţii trebuie să iasă victorioşi.
„Trebuie să recunoaştem că PSD se află într-un mioment dificil. Rezultatele alegerilor europarlamentare ne-au dezamăgit. Dar a pierde o bătălie nu înseamnă că am pierdut războiul. Depinde cum vom construi. Avem în faţă noastra alegerile prezidenţiale, lcoale şi parlamentare. Sunt provocări din care trebuie să ieşim victorios. Ne punem întrebarea cum vom face acest lucru, prin vorbe sau prin fapte? Prin unitate sau prin dezbinare? Prin discursuri frumoase, dar lipsite de fundament real sau prin ceea ce vrem să facem pentru PSD şi pentru români? ”, a completat Dăncilă.
Preşedintele interimar al PSD a afirmat, de asemenea, că face parte din partid de 23 de ani.
„În 23 de când sunt membru al PSD am pornit alături de colegele şi colegii mei de la lipit afişe, de la consilieri locali, consilieri judeţean şi prin voia dumneavoastră prim ministru al României. Ştiu cât de important este să cunoşti acest partid, să ţii legătură cu oamenii,să îi asculţi. Ştiu cât de important este faptul că priorităţile lor sunt mai importante decât priorităţile noastre”, a conchis Dăncilă.
UPDATE ora 14.00 Sorin Bota anunţă că se retrage şi îl susţine pe Eugen Teodorovici pentru preşedinte executiv al PSD
Sorin Bota a anunţat că a decis să se retragă din cursa internă pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD şi a precizat că îl va susţine pe ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici pentru această poziţie.
„Am decis să mă retrag şi să îl susţin pe Eugen Teodorovici şi îi rog pe toţi cei de aici să îl voteze”, a declarat Sorin Bota, sâmbătă la Congresul PSD.
„Toţi candidaţii s-au completat reciproc prin ideile pe care le-au spus pentru că toţi sunt cu adevărat oameni de stânga şi social-democraţi. Cred că începând de azi democraţia în PSD a revenit. Credinţa în progres şi bunăstarea, precum şi democraţia cea reală, nu cea participativă în care populaţia e chemată în piaţă fără a oferi ceva în schimb. PSD a avut o evoluţie tumulotoasă în ultimii ani. PSD are şi trebuie să păstreze în ADN-ul său istoria partidelor muncitoreşti, jertfa social-democraţilor din închisorile comuniste, precum şi recunoaşterea internaţională obţinută de PSDR la Paris. Poate reuşim să ne găsim busola pentru a merge pe drumul cel bun”, a mai spus Bota.
Social-democratul a adăugat că stânga a început să fie divizată, iar PSD demonizat, precizând că trebuie să existe o competiţie reală în partid şi nu una pe grupuri de interese.
„Azi stânga a început să fie divizată, PSD demonizat, pentru că PSD nu a reuşit să fie inovator, să capteze electoratul, fără iluzii personale şi obsesii colective. Am utiat să fim unitari în idei vorbe şi fapte. E obligatoriu să adunăm în jurul nostru care să dea greutate politică. Acestea se obţine fără a abdica de la valorile social-democrate. Nu se face ca acum când e sufocat de impostori de oameni transferaţi ca la fotbal. Prea mulţi vin la plăcinte, iar la război stau în confortul lor de acasă. Competiţia trebuie să fie reală, nu pe grupuri de interese. Nu de pe 26 mai mi s-a luat albeaţa de pe ochi. Eu aşa cred demult. O spun şi am spus-o de multe ori şi am avut demnitatea să o fac de fiecare dată. Poate aveam nevoie de un duş rece”, a explicat Sorin Bota.
Acesta a mai spus că este „fidel, dar nu slugarnic, critic, dar nu trădător, disciplinat, dar nu obedient”.
„Eu nu ofer posturi, nici contracte pentru primari. Pot însă să fac sacrificii, să muncesc pentru noi toţi, punând înainte interesul partidului, dovadă fiind demisia mea la ASF,a tunci când partidul mi-a cerut-o. Mă recomandă trecutul faptelor mele, fidelitatea, nu funcţia pe care temporar o ocup. Sunt fidel, dar nu slugarnic, critic, dar nu trădător, disciplinat, dar nu obedient”, a conchis Bota.
UPDATE ora 13.47 Pleşoianu: Darius Vâlcov a fost pus sub control judiciar pentru că a publicat un protocol secret
Liviu Pleşoianu, candidat la şefia PSD, a declarat că Darius Vâlcov este urmărit penal şi a fost, în primă fază, pus sub control judiciar pentru că şi-a permis să publice pe Facebook protocolul secret din 2016 între SRI şi Parchetul General, chiar dacă CCR a decis că protocoalele sunt ilegale.
„O să aleg să nu tac şi să vorbesc despre un om cu care nu am nici un fel de legătură, nici măcar numărul lui de telefon nu îl am, Darius Vâlcov. Darius Vâlcov a primit în primă fază control judiciar şi pentru 60 de zile i se interzicea să părăsească Slatina, este urmărit penal în acest moment în care noi vorbim aici pentru că şi-a permis să publice pe contul său de Facebook protocolul secret din 2016 dintre SRI şi Parchetul General. Cei care au semnat protocoalele şi din 2009 şi din 2016 toate protocoalele, unele dintre ele desecretizate, multe nu, autorii acestor protocoale sunt bine merci”, a afirmat Liviu Pleşoianu, sâmbătă, la Congresul PSD.
Deputatul PSD a precizat că Darius Vâlcov este urmărit de „acel sistem nenorocit” despre care a vorbit în discursul său de la mitingul PSD privind statul paralel.
„Darius Vâlcov deşi CCR a spus că acest protocol, că acele protocoale sunt ilegale, sunt neconstituţionale este urmărit de acel sistem nenorocit despre care eu am vorbit pe scena mitingului împotriva statului paralele, pentru că eu nu uit că în spatele meu era un ecran mare cât acesta pe care scria <<jos statul paralel>>, în faţa mea era un pupitru ca acesta pe care scria <<jos statul paralel>> şi nu o să ajung acum să vă spun că nu îmi e foarte clar dacă el există sau nu”, a conchis Pleşoianu.
Pe 21 iunie, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au admis contestaţia lui Darius Vâlcov şi au revocat măsura controlului judiciar dispus de DIICOT în dosarul deschis după ce acesta a publicat pe Facebook protocolul SRI-Parchetul General. Decizia este definitivă.
Contestaţia lui Vâlcov vine după ce procurorii DIICOT au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi l-au pus sub control judiciar, în urmă cu câteva zile, pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională, după ce a publicat pe Facebook protocolul secret SRI-PÎCCJ.
Astfel, prin decizia instanţei, Vâlcov va putea merge în Elveţia, aşa cum a precizat apărătorul său, pentru a-şi duce fiica în tabără. Avocatul său a spus, la Curtea de Apel Bucureşti, întrebat de jurnalişti dacă Vâlcov s-ar întoarce în ţară, că în cazul clientului său nu e vorba de o plecare „gen Bica, Udrea, Mazăre”.
UPDATE ora 13.45 Pleşoianu: Sentinţa de condamnare a lui Liviu Dragnea nu a fost întâmplător la o zi după alegeri
Liviu Pleşoianu, candidat la şefia PSD, a declarat că trebuie ca social-democraţii să vorbească despre Liviu Dragnea, precizând că acesta a fost condamnat nu întâmplător la o zi după europarlamentare. El a precizat că această condamnare a însemnat „miză electorală” şi „trofeu electoral”.
„Aud un refren care mi se pare perdant şi periculos. Să fim uniţi întru tăcere, silenţionzitate, să tăcem ca să nu vină monştri cei răi. La precedentul Congres eram undeva la mijlocul sălii. Întâmplarea făcea să fiu în zona camerelor de televiziune. Când lumea s-a ridicat şi l-a aplaudat pe Liviu Dragnea, pentru că văd că nimeni nu îi foloseşte numele azi, în acel moment am stat jos. Ştiţi de ce? Pentru că la acel moment am considerat că nu e cazul ca unii candidaţi să nu poată să vorbească. A fost cazul lui Codrin, doamnei Cati Andronescu. Acum aleg să nu tac”, a afirmat Liviu Pleşoianu, sâmbătă la Congresul PSD.
Socia-democratul a precizat că este oribil că sentinţa în cazul lui Liviu Dragnea a venit la o zi după alegerile europarlamentare, din 26 mai.
„Sentinţa de condamnare a lui Liviu Dragnea, despre care trebuie să vorbim, să nu ne facem că nu a existat, nu a fost în niciun caz întâmplător fixată la o zi după alegeri. Sper că ne e clar tuturor acest lucru. Faptul că a fost fixată la o zi după alegeri a însemnat miză electorală, ceea ce este oribil şi trofeu electoral, ceea ce e de două ori oribil”, a conchis Pleşoianu.
Pe 27 mai, fostul lider al PSD Liviu Dragnea a fost condamnat la închisoare de 3 ani şi 6 luni cu executare, în dosarul angajărilor fictive de la Direcţia de Protecţie a Copilului Teleorman. Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie este definitivă.
Pe 26 mai au avut loc alegerile europarlamentare.
UPDATE ora 13.30 Andronescu: Aceste căi nevăzute ale online-ului trebuie să ne preocupe în mare măsură
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care candidează sâmbătă, la Congresul PSD, pentru conducerea partidului, a declarat că social democraţii ar trebui să fie mai preocupaţi de tehnologie şi de online, precizând că "alegerile din acest an şi cele care urmează se desfăşoară în secolul 21"
"Alegerile din acest an şi cele care urmează se desfăşoară în secolul 21. Ce are specific faţă de alegerile pe care noi le-am câştigat de regulă cu foarte mare atenţie? Tehnologia, tehnologia de multe ori pe căi nevăzute, transmite spre populaţie mesaje false, care nu au nimic cu realitatea, de aceea eu cred că noi trebuie să ne realizăm această infrastructură tehnologică prin care să putem comunica cu toţi colegii noştri în timpi real, să putem comunica cu toţi cetăţenii şi să ne şi putem consulta cu ei, pentru că dialogul trebuie să fie un dialog dublu sens şi de la politic către societatea civilă, dar şi de la societatea civilă spre noi", a declarat Ecaterina Andronescu.
Ministrul Educaţiei a precizat că social democraţii ar trebui să fie mai preocupaţi de tehnologie şi de online.
"Aceste căi nevăzute ale online-ului trebuie să ne preocupe după părerea mea ca în mai mare măsură pentru că ele au făcut indiferenţa în aceste alegeri pe care le-am pierdut cu toată amărăciunea noastră, trebuie să recunoaştem acest lucru. Da cred că trebuie să ne formăm oamenii pregătiţi pentru a construi viitorul, da cred că trebuie să aducem în departamentele noastre, să aducem în structurile noastre, oameni care au ce spune tineri corporatişti, studenţi, să îi chemăm alături de noi să discutăm cu ei , să îi implicăm în ceea ce vrem noi să facem pentru societatea românească", a completat Ecaterina Andronescu.
UPDATE ora 13.16 Şerban Nicolae: Ce îţi doresc eu ţie dulce Românie? Îţi dorim deminitate
Liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae, candidat la şefia partidului, a afirmat la Congres că doreşte României demnitate. Social-democratul a vorbit şi despre colegii care sunt absenţi la eveniment despre care a spus că deşi nu sunt la reuniune simt la fel ca restul membrilor formaţiunii.
„Pe mine mă cunoaşteţi foarte bine, pentru că sunt unul dintre voi de 30 de ani. Votul pe care îl daţi la Congres este şi pentru ceilalte sute de colegi care sunt în ţară, care nu au venit la Congres, dar care simt ca noi, sunt alături de noi. E un Congres extraordinar. Votul e cel mai important vot pe care l-am dat în ultimii ani. După cum vedeţi eu nu vin cu discurs scris pentru că ceea ce este în sufletul meu aţi văzut cum mă exprim gândesc şi acţionez. Eu cred că trebuie să fim cu fruntea sus, că trebuie să privim înainte şi să fim mândri pentru ce am realizat. Sunt oameni care nu accepta abuzul, oameni care şi-au făcut datoria faţă de ţară. De aceea sunt mândru când vorbesc cu pensionarii, cu oameni care şi-au făcut datoria faţă de ţară şi oameni care pot să ajute pentru că le pasă de copiii şi nepoţii lor”, a declarat Şerban Nicolae, sâmbătă la Congresul PSD.
Senatorul PSD a adăugat că are emoţii şi a vorbit despre respect şi loialitate.
„Dragi colegi, poate că emoţia care mă îcnearcă mă face să îmi găsesc mai greu cuvintele. Ce îţi dorim ţie dulce Românie? Îţi dorim demnitate. Suntem aici şi cerem respect şi dăm respect. Suntem aici şi cerem loialitate şi dăm loialitate. Urmează un nou centenar pentru România. În 1918 spunea că cele trei provincii româneşti îşi doreau unirea cu ţara. În 1919 armata româna trecea la Tisa ca să elibereze Ungaria de pericolul bolşevismului”, a conchis Nicolae.
UPDATE ora 13.06 Andronescu: Trebuie să le explicăm oamenilor că am vrut să stopăm abuzurile, nu justiţie pentru lider
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, care candidează sâmbătă, la Congresul PSD, pentru conducerea partidului, a declarat că social democraţii trebuie să încerce să le explice oamenilor că PSD a vrut stoparea abuzurilor din justiţie, nu justiţie pentru preşedintele formaţiunii.
"Dacă ar trebui să pun un subtitlu discursului meu, ar fi că PSD a fost şi trebuie să rămână partidul dezvoltării României. Am ajuns azi într-un moment mai dificil. După o guvernare ale cărei rezultate au fost pozitive, am pierdut alegerile europarlamentare. Trebuie să ne punem întrebarea – cu ce i-am dezamăgit pe oameni? Ce trebuie să îndreptăm? Avem forţa să îndreptăm lucrurile pe care le-am greşit. Toleranţă, unitate, încredere, solidaritate – acestea trebuie să rămână principiile noastre pe care să le respectăm în toate politicile noastre. Cred că am pierdut o bătălie, dar cred că nu am pierdut războiul", a declarat Ecaterina Andronescu, în cadrul discursului său de la Congresul PSD.
Ministrul Educaţiei a reiterat ideea potrivit căreia PSD trebuie să recâştige încrederea oamenilor care ne-au dat votul în 2016.
"Nu am ştiut să oprim ştirile false, lucrurile neadevărate pe care le-au adus în scena publică. Şi poate da, nu am ştiu să folosim tehnologia în aşa fel încât lucrurile bune pe care le-am făcut să ajungă la cea mai mică organizaţie şi la toţi cetăţenii. Trebuie să le explicăm oamenilor că am vrut să stopăm abuzurile din justiţie. Nu am vrut o justiţie pentru liderul nostru. Acest lucru trebuie să îşi explicăm oamenilor. Unde e infrastructura de comunicare a PSD? De ce nu am ştiut să construim cu specialiştii această infrastructură, prin care lucrurile bune pe care le-am făcut să ajungă la cetăţeni?", a spus Ecaterina Andronescu.
UPDATE ora 12.53 Dăncilă: Practicile netransparente care au luat forma unor protocoale secrete trebuie clarificate
Viorica Dăncilă a declarat, sâmbătă, că PSD a părut mai preocupat de justiţie decât de sănătate sau educaţie, iar acest lucru trebuie să înceteze. Totuşi, premierul a afirmat că „practicile netransparente care au luat forma unor protocoale secrete trebuie clarificate”.
„Am părut mai preocupaţi de justiţie decât de Sănătate, de Educaţie dau de Investiţii. Asta, pe bună dreptate, i-a supărat pe oameni şi a dus la ruptura de dialog cu cetăţenii. Trebuie să dovedim că am înţeles votul de la referendum. Vom respecta opinia cetăţenilor. Guvernul nu va emite nicio ordonanţă de urgenţă în legătură cu funcţionarea sistemului judiciar. Orice modificare legislativă în privinţa funcţionării sistemului judiciar trebuie să se facă printr-o dezbatere transparentă, prin consultarea amplă a organizaţiilor profesionale din sistemul judiciar şi consultarea organismelor internaţionale în domeniu. Vom susţine respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români în egală măsură cu lupta împotriva corupţiei, atât în România cât şi în orice parte a lumii, dar pentru asta avem nevoie de parteneri care să ne deschidă uşile, să ne asculte şi în faţa cărora să avem credibilitate”, a declarat Viorica Dăncilă, sâmbătă la Congresul PSD.
Preşedintele interimar al PSD a mai afirmat că practicile netransparente cum ar fi protocoale secrete în justiţie trebuie clarificate.
„Să fie foarte limpede, o discuţie despre abuzurile şi neregulile din Justiţiei era necesară, practicile netransparente care au luat forma unor protocoale secrete trebuie clarificate. Astfel de practici şi abuzuri nu îşi au locul într-un stat de drept şi trebuie combătute în deplină transparenţă şi cu implicarea celor care sunt responsabili cu înfăptuirea justiţiei. Vreau însă ca această luptă cu abuzurile să nu mai fie percepută ca o luptă pentru politicieni. Să nu mai pară o luptă între justiţiei şi politică, între magistraţi şi politicieni. Vreau să ducem o luptă împotriva abuzurilor pentru a-i apăra pe cetăţeni! Pentru că cetăţeanul obişnuit este cel mai vulnerabil în faţa abuzurilor statului. El nu se poate apăra, el nu se poate face auzit! Nu poate exista stat de drept fără respectarea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor. Dar nu trebuie să mai intrăm în dispute inutile, să ne izolăm în plan extern şi dăm impresia că suntem mai preocupaţi să schimbăm legile pentru cine ştie ce interese personale”, a conchis Viorica Dăncilă.
UPDATE ora 12.51 Viorica Dăncilă: Locul PSD e în marea familie social-democrată europeană
Viorica Dăncilă le-a spus colegilor, la Congresul de sâmbătă, că a reluat dialogul cu PES, iar locul PSD este „în marea familie social-democrată europeană”. Premierul a precizat că PSD trebuie să fie ataşat valorilor europene, un partid „credibil şi respectat în Europa”.
„Sunt pentru relansarea dialogului cu partenerii noştri europeni, iar rezultatele excelente pe care le-am obţinut în exercitarea mandatului de preşedinţie rotativă a Consiliului Uniunii Europene ne legitimează în faţa Europei. Trebuie să consolidăm dialogul cu partenerii noştri transatlantici, pentru ca România să rămână un exemplu de bună cooperare în regiune. Trebuie să îi avem parteneri, nu adversari, în această luptă împotriva abuzurilor. Îi putem avea parteneri. Ei îşi doresc să ne fie parteneri. Trebuie doar să avem un dialog cu ei, să reconstruim o relaţie de încredere şi asta este calea pe care trebuie să mergem”, a afirmat Viorica Dăncilă, sâmbătă la Congresul PSD.
Preşedintele interimar al partidului a mai spus că a reluat dialogul cu Partidul Socialiştilor Europeni (PSE).
„Locul Partidului Social Democrat este în marea familie social-democrată europeană, ca partid ataşat valorilor europene, credibil şi respectat în Europa”, a explicat Dăncilă.
Premierul a fost joi la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu liderul PES, Serghei Stanishev. La începutul lunii aprilie, în perioada când lider al PSD era Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Socialiştilor Europeni a afirmat că PSE va lua în calcul îngheţarea relaţiilor cu PSD, dacă Guvernul nu clarifică angajamentul pentru statul de drept şi dacă nu va urma recomandărilor CE.
UPDATE ora 12.41 Dăncilă: Ca premier, mă angajez în faţa dumneavoastră că vom face o autostradă cap coadă
Premierul Viorica Dăncilă, care candidează sâmbătă, la Congresul PSD, pentru conducerea partidului, a anunţat că se angajează, în calitate de prim-ministru, ca guvernanţii să facă "o autostradă cap coadă", avertizând că nu va tolera întârzieri.
"În calitate de prim-ministru mă angajez în faţa dumneavoastră că vom face o autostradă cap coadă. Am demarat deja analiza pentru a vedea exact care este proiectul cel mai bine pliat pe aşteptările românilor. Noi suntem pregătiţi să finanţăm acest proiect de la bugetul de stat. Nu voi mai tolera niciun fel de întârziere, nici din partea autorităţilor, nici din partea constructorilor. Fiecare proiect de investiţii în infrastructură va fi atent monitorizat de un departament aflat în directa coordonare a prim-ministrului. Acest departament va furniza săptămânal informări privind stadiul proiectelor şi încadrarea în termenele stabilite. Cine nu le respectă, pleacă acasă, fără excepţie", a declarat Viorica Dăncilă.
Premierul a spus că Guvernul pe care-l conduce a alocat cel mai mare buget alocat Sănătăţii şi investiţiilor în sănătate.
"Am făcut paşi importanţi pentru realizarea Spitalului Regional Iaşi. Prin implicarea Guvernului în dialogul cu partenerii europeni, lansarea procedurilor de achiziţie publică a serviciilor de proiectare tehnică, execuţie şi asistenţă tehnică pentru acest spital se va face la finalul lunii iulie. Iar cererea de finanţare pentru întregul proiect va fi transmisă în această toamnă Comisiei Europene.Am identificat şi cea mai potrivită soluţie pentru construirea unui spital Regional la Constanţa. Suntem într-o fază avansată a discuţiilor pentru demararea acestui proiect în parteneriat cu Guvernul Turciei", a completat Viorica Dăncilă.
Liderul Executivului a mai declarat că în perioada următoare vor fi făcute investiţii masive în echipamente medicale de ultimă generaţie, pentru a dota spitalele din România. "Am prevăzut în buget banii necesari pentru a continua dotarea spitalelor cu aparatură RMN şi Computere Tomograf şi pentru modernizarea sălilor de operaţii, pentru tratarea arsurilor, pentru radioterapie în spitalele de urgenţă din toată ţara", a conchis premierul.
UPDATE ora 12.40 Dăncilă, mesaj la Congresul PSD: E momentul să revenim la temele importante pentru noi toţi
Viorica Dăncilă a transmis un mesaj social-democraţilor la Congresul de sâmbătă, spunând colegilor că este momentul ca partidul să revină la temele importante pentru toată lumea, pentru a recâştiga încrederea cetăţenilor. Cu toate acestea reacţia în sală la întrebările lui Dăncilă a fost una slabă.
„Suntem social-democraţi, este datoria noastră să revenim la temele importante pentru noi toţi, să recâştigăm încrederea oamenilor, să revenim la ceea ce ei aşteaptă de la noi. Vorbeam despre grija pentru cetăţeni, noi suntem cei care am oferit mai multe locuri de muncă şi mai bine plătite. Am adus şomajul la un minim istoric şi prin măsurile noastre am crescut veniturile tuturor angajaţilor, atât la stat, cât şi în mediul privat. Ei ce au făcut? Au tăiat salarii şi au lăsat oamenii fără un loc de muncă. Noi am majorat salariile medicilor, ei i-au trimis să lucreze în străinătate. Am redat demnitatea părinţilor şi bunicilor noştri, oferindu-le pensii mai mari, acces la medicamente mai ieftine. Ei le-au pus taxe şi le-au îngrădit drepturile la venituri decente. Românii ştiu aceste lucruri şi au dreptate când spun că nu este suficient. Sunt în continuare români care o duc greu şi care se uită la noi cu speranţa celui căruia i-a fost promis că nimeni nu va fi lăsat în urmă”, a afirmat Viorica Dăncilă, sâmbătă la Congresul PSD.
Preşedintele interimar al PSD a mai spus că „Obiectivul nostru principal “să aducem mai mulţi români în clasa de mijloc” produce deja efecte, dar el trebuie continuat cu toate forţele. Am făcut paşi importanţi în deblocarea investiţiilor publice, private şi din fonduri europene. Anul acesta am suplimentat bugetul investiţiilor cu 15,7 miliarde de lei faţă de anul trecut, din care 6 miliarde sunt doar pentru infrastructura de transport”.
Premierul i-a întrebat pe primarii prezenţi la Congres dacă vreunul dintre ei are vreun proiect nefinanţat prin PNDL, iar din sală s-a auzit un „nu” slab.
„Îi întreb pe primarii din sală: Există vreo localitate în care să nu existe măcar un proiect finanţat şi dezvoltat prin PNDL? Dar vrem să facem şi mai mult. Am dezvoltat Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, instrument prin care primăriile din toată ţara au acces la finanţare pe termen lung pentru dezvoltarea comunităţilor. Deja avem peste 1500 de cereri de finanţare. Domnilor şi doamnelor primar, am luat decizia bună, mergem în direcţia corectă?”, a spus Dăncilă.
Preşedintele interimar al PSD a vorbit şi despre noul Cod administrativ, adoptat prin OUG. În momentul în care i-a întrebat pe social-democraţi dacă ajută Codul administrativ sala nu a reacţionat, premierul precizând „nu vă aud”.
„Am văzut în spaţiul public multe comentarii ale adversarilor noştri, care nu au avut curajul politic sau poate capacitatea să îşi asume acest act complex şi de aceea vă întreb pe dumneavoastră?
Este nevoie de Noul Cod Administrativ? Ajută la modernizarea României? (Răspuns în sală, un da slab – n.r.) Aşa m-am gândit şi eu, că este un act care ajută comunităţile locale dar şi la profesionalizarea administraţiei în folosul cetăţenilor”, a conchis Dăncilă.
UPDATE ora 12.20 Tăriceanu propune PSD un acord prin care să guverneze România până în 2024
Călin Popescu Tăriceanu a propus PSD, la Congresul de sâmbătă, un acord pentru o coaliţie care să guverneze România până în anul 2024 şi care să permită să fie la Cotroceni un preşedinte echilibrat, interesat de ţară şi nu de realegerea ca şef de stat.
„Aş dori foarte mult să batem în cuie Codul fiscal pentru ca oamenii să poată aveam planuri pe termen lung. Nu vreau să încheiem acest an fără să avem un plan bine pus la punct pentru digitalizarea administraţiei. Vreau să merge înainte cu descentralizarea. Vă chem să ducem la Cotroceni un preşedinte adevărat, al tuturor românilor, nu doar al găştilor grupate în spatele său. Un preşedinte care să fie sensibil la nevoile celor mulţi”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
Liderul ALDE a adăugat că că România nu îşi mai poate permite să aibă un preşedinte care are ca singur scop realegerea în funcţie.
„După cum vedeţi sunt foarte complicate la frontirele noastre şi nu numai pentru toată lumea. Nu ne mai putem permite un preşedinte al cărui singur scop să fie realegerea lui, care să sacrifice valorile morale. Este timpul pentru un preşedinte care să ne unească şi nu să ne dezbine. Este timpul pentru un preşedinte interesat de ceea ce lasă în urma lui şi nu ce îl aşteaptă în faţă. Vă propun un acord bazat pe o coaliţie care să guverneze România până în 2024. Vreau de asemenea ca acest acord să permită să ducă la Cotroceni un preşedinte echilibrat şi devotat ţării, ţării noastre vreau să spun”, a conchis Tăriceanu.
UPDATE ora 12.07 Tăriceanu: Ne-am luptat în doi ani şi jumătate nu doar cu Opoziţia, ci şi cu structurile oculte
Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat, sâmbătă la Congresul PSD, că cele două partide de coaliţie au luptat nu doar cu opoziţia ci şi cu forţele oculte, serviciile secrete care „se ocupă de cu totul altceva decât de ceea ce ar fi firesc”.
„A urmat sigur o perioadă care a fost marcată de colaborarea noastră în cadrul USL, apoi am fost împreună în opoziţie în perioada celui mai toxic guvern condus de dl Cioloş, în 2016, Guvern care era condus de fapt de preşedintele Iohannis, preşedintele compartamentului distructiv, copiat de la prietenul nostru Traian Băsescu. În aceşti doi ani şi jumătate nu ne-am luptat doar cu opoziţia, ci şi cu structuri oculte. Servicii secrete care se ocupă de cu totul altceva decât de ceea ce ar fi firesc, servicii care ar trebui să îşi chetuiască bugetele pentru apărare cetăţenilor. Aceste servicii secrete car eguverenază mişcări de stradă #rezist. În spatele acestei perdele de zgomote pe stradă sunt scoşi din pălărie inşi de mucava care sunt impuşi drept noi lideri ai noului val şi salvator ai naţiei”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.
Liderul ALDE a dat ca exemplu şi cazul lui Toni Greblă, achitat definitiv de instanţa supremă care a fost distrus profesional. El a amintit de declaraţia fostului preşedinte al CCR Augustin Zegrean care spunea despre Greblă că a fost executat de un sistem care a vrut să demonstreze Curţii Constituţionale că „nu e de capul ei”.
„Un om, mă refer aici la Toni Greblă care a fost distrus profesional, în care struţii se combinau cu cartele de telefon ca într-o poezie dadaistă. Halucinantă a fost declaraţia fostului preşedinte CCR Augustin Zegrean anume că Toni Greblă a fost executat pentru că sistemul a vrut să arate că CCR nu e de capul ei”, a completat Tăriceanu.
Preşedintele ALDE a mai vorbit şi despre erorile din justiţie.
„Evident că în această perioadă unii ne spun de pe margine că am făcut o greşeală nepermisă atunci când am semnalizat erorile din justiţie. Electoral poate au dreptate, dar din punct de vedere moral şi politic nu am greşit. Am făcut ceea ce era corect. Când un magistrat nu mai judecă după lege, ci după bileţele şi plicuri galbene, e o chestiune de timp până se prăbuşeşte încrederea cetăţenilor. Nu există nimic mai important decât drepturile fundamentale ale cetăţeanului. Avem datoria să scoatem din justiţia românească cuvântul „paradeală””, a explicat Tăriceanu.
Acesta le-a cerut social-democraţilor să nu se lase timoraţi.
„Vă cer să nu vă lăsaţi timoraţi de vocea neomarxiştilor acoperiţi în progresişti. Sunte totuşi coaliţia care a crescut salariile tuturor celor care locuiesc în această ţară, care a oprit exodul medicilor, care a mărit alocaţiile copiilor, suntem coaliţia care a zguduit acest sistem ticălos care a pus mâna pe România şi trebuie să continuă până la revenirea în matca deplină a normalităţii”, a conchis liderul ALDE.
UPDATE ora 12.06 Viorica Dăncilă, baie de mulţime la Congresul PSD. Premierul a intrat în sală pe melodia „Stand up for the champions”
Preşedintele interimar PSD Viorica Dăncilă, care candidează sâmbătă pentru şefia deplină a partidului, a intrat în încăperea din Sala Palatului, acolo unde are loc Congresul PSD, pe melodia „Stand up (for the champions)”.
"Stand Up (For the Champions)" este o melodie a trupei britanice Right Said Fred, din anul 2002.
Viorica Dăncilă a făcut şi o baie de mulţime.
UPDATE ora 11.55 Congresul PSD a votat modificarea statului partidului
Social-democraţii au adoptat, cu unanimitate de voturi, modificarea statutului partidului. În Congres au fost validate, tot cu unanimitate de voturi, şi candidaturile pentru funcţiile de preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general al formaţiunii, precum şi reînscriere lui Eugen Teodorovici.
Cu unanimitate de voturi a fost decis şi reînscrierea candidaturii lui Eugen Teodorovici pentru funcţia de preşedinte executiv, chiar dacă vineri acesta anunţase că se retrage din competiţia internă.
La Congresul extraordinar sunt prezenţi 3.961 delegaţi
„Cu unanimitate de voturi modificarea la statut a fost adoptată”, a anunţat Florin Iordache.
Schimbările la statut vizează modificarea alegerii, revocării preşedintelui PSD, prin vot secret, în Congres şi regulamentul pentru desemnarea candidatuui formaţiunii la prezidenţiale.
Congresul a aprobat candidaturile pentru cele trei funcţii de conducere în partid. Astfel, pentru funcţia de preşedinte al PSD candidează Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu şi Ecaterina Andronescu.
Daniel Suciu, Daniel Florea, Sorin Bota şi Eugen Teodorovici sunt candidaţii înscrişi pentru funcţia de preşedinte executiv, iar pentru cea de secretar general, CEx i-a validat pe Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe şi Rodica Nassar.
UPDATE ora 11.47 Mihai Fifor: Se simte o tensiune mare. Înseamnă că vom avea o competiţie vie, democratică
Mihai Fifor, candidat pentru funcţia de secretar general al PSD, a deschis, sâmbătă, lucările Congresului partidului, precizând că se simte o tensiune mare în aer, ceea ce înseamnă că va fi o competiţie internă vie şi democratică.
„Daţi-mi voie să vă adresez din inimă bun venit la lucrările Congresului extraordinar al PSD. Congresul PSD e cel mai important eveniment politic al PSD. În acest for se iau deciziile majore care trebuie respectate de PSD. Se simte într-adevăr o tensiune mare, ceea ce înseamnă că vom avea o competiţie vie, democratică. Faptul că sunt polemici înseamnă că PSD e un partid viu. Au circulat multe zvonuri false cu privire la procedurile de azi. Asta arată că suntem un partid puternic, iar adversarii noştri nu s-ar chinui altfel să ne dezbine. O competiţie deschisă, onestă, de la care toţi candidaţii vor pleca de la start cu aceleaşi drepturi şi obligaţii. Indiferent cine va câştiga vom fi aceeaşi echipă”, a declarat Mihai Fifor, în debutul Congresului PSD.
Acesta a adăugat că „Trebuie să lăsăm orgoliile la o parte şi să acţionăm cu încredere şi solidaritate pentru români. În acest Congres vor fi şi alte momente importante pentru cetăţenii româniei. Doamna Dăncilă ne va prezenta ideile proiectului politic şi de guvernare în momentele următoare. Acestea fiind spune permiteţi-mi să declar deschide lucrările Congresului extraordinar al PSD”.
Comitetul Executiv al PSD a validat, vineri, candidaturile pentru cele trei funcţii de conducere în partid. Astfel, pentru funcţia de preşedinte al PSD candidează Viorica Dăncilă, Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu şi Ecaterina Andronescu.
Daniel Suciu, Daniel Florea şi Sorin Bota sunt candidaţii înscrişi pentru funcţia de preşedinte executiv, iar pentru cea de secretar general, CEx i-a validat pe Codrin Ştefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe şi Rodica Nassar.
UPDATE ora 11.27 Lider PSD Iaşi le cere colegilor să-l voteze pe Mihai Fifor în funcţia de secretar general al PSD
Vicepreşedintele PSD Iaşi, Cristian Stanciu, le-a recomandat colegilor săi, delegaţi la Congresul PSD, să îl voteze pe Mihai Fifor în funcţia de secretar general al partidului. „Această poziţie importantă în cadrul partidului nu mai trebuie compromisă niciodată”, a spus Stanciu.
Vicepreşedintele PSD Iaşi, Cristian Stanciu, le-a recomandat colegilor săi, delegaţi la Congresul PSD, să îl susţină pe Mihai Fifor în funcţia de secretar general al partidului.
„Îmi permit, în calitate de vicepreşedinte al Organizaţiei Judeţene Iaşi a PSD, să recomand colegilor mei care vor fi delegaţi la Congres, susţinerea candidaturii domnului Mihai Fifor, actual preşedinte al Consiliului Naţional şi fost ministru al Apărării Naţionale, pentru postul de secretar general al PSD. Această poziţie importantă în cadrul partidului nu mai trebuie compromisă niciodată pentru că, altfel, vom suferi alte eşecuri dureroase”, a spus Cristian Stanciu, potrivit unui comunicat de presă.
Acesta crede că este bine, la fel ca în alte ţări europene, ca liderul partidului să fie şi şef al Guvernului.
„În acelaşi context al alegerilor interne, cred că preşedintele partidului aflat la guvernare trebuie să fie şi prim-ministru al Guvernului României. Un astfel de model în care liderul politic este şi premier a făcut carieră în majoritatea ţărilor europene”, a mai spus vicepreşedintele PSD Iaşi.
El mai crede că viitorul vicepreşedinte al PSD la nivelul Regiunii Nord-Est trebuie să provină din organizaţia judeţeană Iaşi. „În acest fel, PSD va redeveni un partid naţional, având la vârf şi reprezentanţi din toate centrele regionale ale ţării”, se mai arată în comunicatul semnat de Cristian Stanciu.
UPDATE ora 11.22 Eugen Teodorovici şi-a redepus candidatura pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD
Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici s-a reînscris în competiţie internă pentru funcţia de preşedinte executiv al PSD a afirmat, pentru MEDIAFAX, Mihai Fifor, candidat pentru funcţia de secretar general al partidului.
Teodorovici decisese vineri în şedinţa CEx al PSD să se retragă din cursa internă pentru a fi numărul doi în partid.
Referitor la subiect, Marius Dunca, cel care şi-a retras candidatura pentru poziţia de secretar general tot vineri, a afirmat că pot apărea surprize în ceea ce priveşte candidaţii la funcţiile de conducere ale formaţiunii.
„Până nu vedem că delegaţii pleacă de la Congres şi clar care este rezultatul, pot mai apărea surprize. Pot să mai apară candidaţi, că statutul nu împiedică să mai existe candidaţi în timpul Congresului”, a afirmat Marius Dunca, pentru Digi 24, înaintea Congresului PSD.
Citește mai departe:
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Final de şedinţă a CEx al PSD: Patru candidaţi la preşedinţia PSD/ Doi lideri s-au retras din cursă/ Candidatul pentru şefia PSD şi secretarul general, aleşi la Congres
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe