- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Societatea Ornitologică cere modificarea legii vânătorii, zeci de specii de păsări sunt în pericol
Societatea Ornitologică Română (SOR) solicită de urgenţă retragerea propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 - B147/2021, care, dacă va fi adoptată în forma propusă, ameninţă existenţa a zeci de specii de păsări din România.
Sursa foto: Mediafaxfoto
Propunerea legislativă a fost postată pentru consultare publică în data de 14 aprilie 2021 pe site-ul Senatului României şi se puteau aduce opinii până la data de 14 iunie 2021. Însă, prin încălcarea flagrantă a procedurilor legale, încă din data de 25 mai 2021 nu s-au mai putut încărca opinii pe site-ul Senatului, iar propunerea legislativă a fost scoasă de la consultare publică şi a primit un nou cod. SOR solicită organizarea unor consultări cu toate părţile interesate pentru identificarea unei metodologii de stabilire a cotelor de vânătoare folosind criterii ştiinţifice, scrie societatea într-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic prevede două modificări importante, care, dacă vor fi implementate, vor avea efecte majore asupra biodiversităţii. Prima modificare vizează renunţarea la sistemul de cote anuale pentru speciile de păsări migratoare şi înlocuirea acestuia cu un număr maxim admis zilnic, din fiecare specie, pentru fiecare vânător. Cea de-a doua modificarea vizează diminuarea timpului de stagiatură pentru a dobândi calitatea de vânător.
„Pentru clarificarea perioadei de consultare publică, Societatea Ornitologică Română a solicitat informaţii de la biroul de relaţii publice al Senatului, astfel încât, în data de 22 aprilie 2021, ni s-a comunicat că termenul limită până la care pot fi transmise opinii este 14 iunie 2021. În realitate, însă, nu s-au mai putut încărca opinii pe site-ul Senatului încă din data de 25 mai 2021, iar proiectul de lege B147/2021 a fost scos de la consultare publică şi a primit un nou cod, respectiv L180/2021. Practic, Senatul nu şi-a respectat propriile regulamente şi s-a arătat dezinteresat de primirea de opinii de la publicul larg”, scrie SOR.
Prima modificare a Legii vânătorii vizează renunţarea la sistemul de cote anuale pentru fiecare specie şi înlocuirea acestuia cu un număr maxim admis zilnic, din fiecare specie, pentru fiecare vânător. Pentru a analiza impactul acestei propuneri, SOR a făcut o serie de proiecţii pentru fiecare specie admisă la vânătoare. Pentru a determina în mod teoretic efectivele la care se poate ajunge, s-a înmulţit numărul de exemplare admise cu numărul de zile în care vânătoarea este permisă şi cu fondurile pe care era permisă recoltarea respectivei specii în sezoanele precedente. Calculele s-au realizat cu doar un vânător per fond de vânătoare pentru fiecare dintre speciile de păsări, iar mai jos sunt doar câteva exemple.
„Prin noul sistem propus s-a scos conceptul de număr maxim care poate fi recoltat într-un sezon. În felul acesta limita la care se poate ajunge e condiţionată doar de numărul de vânători activi şi nu de reglementări legislative. Practic s-a înlocuit cota maximă care se poate recolta cu o funcţie matematică care se poate duce teoretic spre infinit, a declarat directorul de conservare al SOR, Ciprian Fântână.
Astfel, dacă în forma iniţială a legii pentru specia gârliţa mare (Anser albifrons) exista o cotă anuală de circa 50.000 de indivizi, în noua formă propusă această cotă anuală este înlocuită cu o cotă zilnică de 10 exemplare pentru fiecare vânător. În acest fel s-a estimat că pentru gârliţa mare într-un sezon de vânătoare în noua formă se poate ajunge teoretic la o cifră de 865.920 de exemplare recoltate, adică de peste 17 ori mai mare decât în forma iniţială a legii.
Situaţia e la fel de îngrijorătoare şi pentru o specie cu un statut de conservare nefavorabil, turturica (Streptopelia turtur). Aceasta a înregistrat un declin accentuat în Europa în ultimele decenii, fapt pentru care a dobândit statutul de specie vulnerabilă, atât la nivel European cât şi global. Cota în sezoanele trecute era de aproximativ 40.000 de exemplare. În noua formulă, se poate ajunge la 900.000 de exemplare.
Situaţia e similară şi pentru o specie care se poate confunda cu uşurinţă cu alte specii care nu sunt admise la vânătoare, ciocârlia de câmp (Alauda arvensis). Cota după vechiul mecanism era de circa 400.000 de exemplare. Însă în forma actuală se poate ajunge la 1.141.950 exemplare.
Societatea Ornitologică Română avertizează că o creştere exponenţială a numărului de păsări care pot fi vânate ar putea duce la declinul semnificativ a zeci de specii, cu efecte dezastruoase asupra biodiversităţii.
„Pentru absolut toate speciile de păsări proiecţiile ne indică o mărire potenţială a cotei de recoltă, în unele cazuri chiar şi de 10 ori faţă de sistemul de cote anuale practicat anterior. Considerăm că această abordare aduce deservicii majore menţinerii populaţiilor acestor specii la un nivel de conservare acceptabil şi este orientat doar spre recoltare necontrolată. În acest context, în loc de a rezolva problemele structurale în stabilirea cotelor anuale de vânătoare s-a ales modalitatea subiectivă şi cu potenţial de impact negativ major asupra populaţiilor de păsări, respectiv renunţarea totală la cotele anuale de vânătoare şi înlocuirea acestora cu cote zilnice per vânător”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.
Nu în ultimul rând, SOR atrage atenţia că reducerea perioadei de stagiu pentru obţinerea permisului de vânător reprezintă un factor suplimentar de pericol atât pentru speciile protejate, cât şi pentru speciile admise la vânătoare. Mai exact, timpul scurt de pregătire creşte riscul de confuzie între speciile de păsări la care vânătoarea este permisă şi cele interzise la vânătoare.
Datele cu privire la cazurile de braconaj anchetate de Poliţia Română şi de Poliţia de Frontieră Română arată un număr de 359 de cazuri de infracţiuni cu începere a urmăririi penale în 2020.
„Din păcate, singura susţinere pe care o pot avea speciile de păsări este reprezentată de publicul larg în condiţiile în care aleşii din Parlamentul României legiferează constant prevederi în defavoarea populaţiilor de specii de păsări sălbatice, indiferent de partidele aflate la guvernare. În cei 31 de ani de când noi, cei de SOR, existăm ca echipă preocupată de cunoaşterea, înţelegerea şi protejarea păsărilor şi a naturii, una dintre activităţile umane cu impact asupra acesteia ne-a dat de furcă periodic: vânătoarea. Nu activitatea în sine, cât modificările frecvente şi de cele mai multe ori păguboase pentru natură, aduse legislaţiei care o reglementează”, a mai declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:15
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:54
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112