Potrivit unui comunicat de presă, de miercuri, al Societăţii Timişoara, reprezentanţii acestei organizaţii solicită responsabilitate în formarea unui nou guvern, transmite corespondentul MEDIAFAX.
”Societatea Timişoara cere actualei clase politice şi preşedintelui României Klaus Johannis responsabilitate maximă în formarea noului guvern. Cerem public respectarea Proclamaţiei de la Timişoara din 1990, în special a punctului 8 (care face referire la lustraţie – n.r.). De asemenea, socotim că este necesară respectarea referendumului pentru Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari”, se arată în comunicat.
Societatea Timişoara mai solicită asumarea votului electronic, dar şi oprirea accesului la funcţiile publice a oricăror demnitari cercetaţi penal.
”Adăugăm blocarea numirii în funcţii publice a traseiştilor politici. Se impune, totodată, asumarea votului electronic pentru românii de pretutindeni. Cerem respectarea sloganului demonstraţiei din 3 noiembrie, «Corupţia ucide» şi, în consecinţă, oprirea accesului la funcţiile publice a oricăror demnitari cercetaţi penal”, se mai arată în acelaşi comunicat.
Societatea Timişoara a luat fiinţă în prima lună după Revoluţia din decembrie 1989, fiind fondată de un grup de intelectuali timişoreni care au participat la evenimentele de atunci.
Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că îşi depune mandatul şi că speră că demisia Guvernului său satisface cerinţele oamenilor care au fost în stradă, adăugând că este nevoie de soluţii raţionale. Ponta consideră că supărarea cetăţenilor nu trebuie să degenereze în violenţă stradală, de aceea demisia Guvernului este cea mai oportună soluţie.
Ulterior, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că vrea să termine în această săptămână prima rundă de consultări cu partidele parlamentare, iar după aceea va expune primele concluzii şi opinia sa în ce priveşte demersul ulterior.
Iohannis a menţionat că aceste consultări, „în varianta optimală”, vor avea loc joi, cel târziu vineri.
„Vom avea un guvern interimar, vom avea o soluţie pe care o voi comunica atunci când ea se cristalizează”, a mai spus preşedintele.
Menţionând faptul că în cursul acestei zile şi partidele şi analiştii „au vehiculat fel şi fel de variante”, preşedintele a precizat că el nu doreşte, la acest moment, să intre „în detalii tehnice”.
„După ce vom parcurge următorii paşi şi după prima rundă de consultări, voi veni în faţa opiniei publice, voi expune primele concluzii şi voi expune opinia mea în ceea ce priveşte demersul ulterior”, a spus Klaus Iohannis.
Demisia lui Victor Ponta din funcţia de prim-ministru a ajuns, miercuri seară, la Preşedinţie, în acelaşi document fiind înaintată şi propunerea ca Mircea Duşă să fie premier interimar, conform unor surse oficiale.