Sogor Csaba: Juridic, la Bruxelles va fi "Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita"

Reprezentanţa "Ţinutului Secuiesc" de la Bruxelles se numeşte, juridic, "Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita", a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, Sogor Csaba, care a arătat însă că denumirea "secuiesc" este o noţiune mai veche decât "teiul secular" premiat recent la Bruxelles.

Urmărește
5 afișări

"Preşedinţii Consiliilor judeţene Covasna şi Harghita au decis să aibă o reprezentanţă acolo. Este un birou de lobby", a explicat Sogor Csaba. Întrebat de ce a ales numele "Reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc", în condiţiile în care este un subiect sensibil, el a spus: "Dacă am fi deschis o reprezentanţă cu titulatura «HarCov», ar fi fost un iz neplăcut, dacă vă amintiţi de anii '90. Toată lumea are amintiri neplăcute".

Pe de altă parte, întrebat în legătură cu faptul că la Bruxelles se pot deschide reprezentanţe numai pentru unităţi teritorial-administrative recunoscute de legea naţională, iar Ţinutul Secuiesc nu intră într-o astfel de categorie, Sogor Csaba a explicat că, din punct de vedere juridic, biroul de lobby respectiv se va numi "Reprezentanţa judeţelor Covasna şi Harghita". "Dar este ca la o societate comercială. Să luăm un exemplu: dumneavoastră vă deschideţi o firmă, un magazin, şi o înregistraţi să zicem cu numele IMPEX SRL. Dar la dumneavoastră la intrare poate să scrie Monica", a explicat el.

El a adăugat că a văzut "un coleg" care, referindu-se la Suceava, a folosit vechea denumire "Bucovina". "Şi nimeni nu a făcut circ!", a comentat Sogor.

"Vedeţi, denumirile de Harghita, Covasna au 43 de ani. Eu am 47 de ani, am mai mulţi ani decât aceste denumiri. Dar, vedeţi, denumirea de secui, secuiesc este mai veche decât teiul secular care a fost premiat acum câteva zile la Bruxelles", a mai spus el.

De altfel, Sogor Csaba a adăugat că biroul de lobby ce se va deschide săptămâna viitoare la Bruxelles îşi propune să stimuleze investiţiile în cele două judeţe şi să promoveze turismul. "În Bruxelles sunt 15.000 de lobby-şti oficial. Circa 30.000, neoficial. Deci a deschide un birou de lobby este ceva normal", a spus Sogor Csaba.

Întrebat despre discuţiile stârnite în ţară de această iniţiativă, Sogor Csaba a spus că "opoziţia a început prima să facă circ, iar acum, probabil, urmează PDL".

Pe de altă parte, în legătură cu faptul că două judeţe româneşti şi-au ales ca locaţie a reprezentanţei Casa Regiunilor Ungare de la Bruxelles, Sogor Csaba a explicat că motivul este că acolo s-a oferit un spaţiu gratis. "Uitaţi, de exemplu, noi am sărbătorit 15 martie la reprezentanţa unui land german, pentru că acolo ni s-a pus la dispoziţie, ni s-a oferit un spaţiu. Şi tot aşa cred că dacă românii din Valea Timocului sau din Chişinău şi-ar dori, li s-ar putea pune şi lor un spaţiu la dispoziţie".

El a amintit laudele formulate de Prinţul Charles la adresa Transilvaniei şi de plăcerea cu care acesta s-a aflat la cosit. În acest context, el le-a transmis un mesaj şi politicienilor români: "Le doresc şi domnului Geoană, şi domnului Baconschi să ne viziteze, că le dăm şi lor o coasă să-şi cosească iarba acasă, în loc să pună pe toată lumea în alertă".

MAE a întreprins demersuri în direcţia clarificării situaţiei reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, apreciind drept regretabilă orice acţiune vizând inaugurarea unei "reprezentanţe" a unei aşa-zise "unităţi administrativ-teritoriale" din România care nu există.

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că deschiderea unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles nu reprezintă un act anticonstituţional sau imoral şi a întrebat dacă, în ipoteza unui demers similar al Ţării Moţilor sau Bucovinei, societatea românească se va incendia.

"Nu trebuie să ne inflamăm degeaba, să aruncăm gaz pe foc. Şi judeţul Constanţa, judeţul Dâmboviţa sau judeţul Prahova, pentru Sever Voinescu, pot deschide un astfel de birou dacă aşa decide Consiliul Judeţean şi are şi bani pentru a plăti un om", a mai spus Kelemen Hunor, precizând că nu este vorba despre o ambasadă sau o reprezentanţă diplomatică.

El a adăugat că denumirea "Ţinutul Secuiesc" este o denumire tradiţională la fel ca şi Ţara Moţilor sau Bucovina.

"Dacă trei judeţe din Carpaţii Occidentali decid să deschidă un astfel de birou şi spun că este pentru Ţara Moţilor, societatea românească se va incendia instantaneu? Eu chiar nu înţeleg această agitaţie, nu este nimic anticonstituţional, ilegal sau imoral", a mai spus liderul UDMR.

Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că deschiderea la Bruxelles a unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc ar fi "intolerabilă", "scandaloasă" şi ar constitui un "precedent periculos".

Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că va merge să vadă despre ce este vorba la reprezentanţa Ţinutului Secuiesc, care se va deschide la Bruxelles şi apoi va comenta, adăugând că "poate vor să vândă colaci secuieşti".

Europarlamentarul PDL Marian Jean Marinescu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că deschiderea unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles încearcă să fie un eveniment de imagine, dar care nu îşi va atinge acest scop şi nu va avea nici efecte legale, reprezentând doar "o provocare inutilă".

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu susţine că demersurile privind deschiderea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles sunt neconstituţionale şi trebuie să înceteze, menţionând că autorităţile române trebuie să prezinte urgent un punct de vedere.

Europarlamentarul PNL Norica Nicolai a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că lansarea unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles este o provocare şi o sfidare, ea adăugând că luni după-amiază reprezentanţii PNL vor avea o discuţie în grupul ALDE pe această temă.

Şeful delegaţiei PSD din PE, Cătălin Ivan, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că lansarea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles este o acţiune "stupidă" şi "sfidătoare" a UDMR, el adăugând că mai condamnabilă i se pare atitudinea PDL, care tace. El a mai spus că nu a primit nicio invitaţie şi că, oricum, crede că nu va participa "absolut nimeni" la eveniment.

Purtătorul de cuvânt al departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, a acuzat, joi, Guvernul că nu reacţionează faţă de iniţiativa lui Laszlo Tokes privind deschiderea unei reprezentanţe a Ţinutului Secuiesc la Bruxelles.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, susţine că Guvernul trebuie să adopte o poziţie fermă în legătură cu deschiderea reprezentanţei Ţinutului Secuiesc la Bruxelles, eveniment anunţat din aprilie, şi care va fi organizat de doi eurodeputaţi UDMR şi de Laszlo Tokes la finele lunii mai.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna Demeter Janos declara, pe 13 aprilie, corespondentului MEDIAFAX, că în perioada 31 mai-1 iunie va avea loc deschiderea oficială a biroului de reprezentare a judeţelor Covasna şi Harghita la Bruxelles, menţionând că acest birou va reprezenta şi judeţul Mureş.

Demeter Janos a menţionat că biroul de reprezentare va funcţiona într-o clădire care este cunoscută ca şi "Casa Regiunilor Ungare".

Potrivit sursei citate, cu această ocazie europarlamentarii Sogor Csaba, Tokes Laszlo şi Iuliu Winkler vor oferi, în 31 mai, o recepţie la Parlamentul European, urmând ca în 1 iunie să aibă loc deschiderea oficială a biroului.

Potrivit iniţiatorilor, obiectivele principale ale biroului de reprezentare de la Bruxelles vor fi strângerea, procesarea şi transmiterea informaţiilor despre politicile şi problemele instituţionale ale UE, informarea unităţilor administrativ-teritoriale despre deciziile luate de Parlamentul European, Comisia Europeană, respectiv Comitetul Regiunilor şi celelalte organisme ale UE, obţinerea de proiecte comunitare şi sprijinirea accesării proiectelor de interes local.

De asemenea, iniţiativa are ca scop întărirea reprezentării intereselor celor trei judeţe privind proiectele europene, stabilirea de contacte cu instituţiile europene care au rol semnificativ în derularea proiectelor importante pentru judeţe, de parteneriate cu regiuni din cadrul UE, activităţile de networking şi lobby.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici