Primele comentarii au venit la puţin timp după ce patru dintre cei şapte comisari electorali au declarat că îşi menţin decizia de a respinge rezultatul scrutinului prezidenţial, afirmând că procesul final de numărare a voturilor a fost „lipsit de transparenţă”.
„Părerea noastră este că cifrele anunţate de preşedintele comisiei electorale Chebukati sunt nule şi neavenite şi trebuie anulate de o instanţă de judecată”, a declarat Odinga, care se afla la a cincea sa candidatură.
Vorbind în numele grupului, Juliana Cherera, vicepreşedintele comisiei electorale, a declarat că rezultatele care i-au dat actualului vicepreşedinte William Ruto o victorie la limită asupra lui Odinga au fost numărate în mod eronat.
Chebukati l-a declarat luni câştigător pe Ruto, cu 50,49% din voturi, faţă de 48,5% pentru Odinga. Cu câteva minute mai devreme, adjunctul său, Cherera, declarase presei, într-un loc separată, că ea şi alţi trei comisari au dezaprobat rezultatele.
Evenimentele dramatice de luni au generat temerea că vor izbucni violenţe aşa cum s-a întâmplat după scrutinele contestate din trecut.
În 2017, peste 100 de persoane au fost ucise după ce Curtea Supremă a anulat rezultatul invocând anomalii în procesul de votare. Cu un deceniu mai devreme, peste 1.200 de persoane au fost ucise în violenţe de amploare după votul prezidenţial din 2007.