- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (10.12.2018, 13:30)
- Ana Petrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
SONDAJ PMP: Cu cine ar vota românii în primul tur al prezidenţialelor/ Omul despre care românii cred că a făcut cel mai mult pentru independenţa justiţiei/ Ce spun românii despre schimbarea guvernului
Un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS), la comanda PMP, arată că 28,7% dintre românii decişi să vină la vot ar pune ştampila pe candidatul PNL, în timp ce 21,5% ar vota PSD, 9,2% PMP, 8,5% ALDE şi 8,0% USR.
Urmărește
18114 afișări
SONDAJ PMP: Cu cine ar vota românii în primul tur al prezidenţialelor, dacă alegerile ar avea loc acum/ Omul despre care românii cred că a făcut cel mai mult pentru independenţa justiţiei
Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 27 noiembrie - 5 decembrie, pe un eşantion de 1.087 persoane cu vârste mai mari de 18 ani domiciliate în 128 de localităţi urbane şi rurale selectate din toate judeţele ţării, potrivit casei de sondare BCS.
În acest context, din totalul de alegători, 1.087 de repondenţi, 19,1% au spus că ar vota candidatul PNL în primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar 14,4% PSD. Candidatul PMP ar fi votat de 6,2% dintre alegători, ALDE 5,7%, USR 5,3%. MRÎ 5,2%, Pro România 5,0%, UDMR 3,0%, Candidatul altui partid 2,9%, Nu m-am hotărât 29,3%, Nu voi vota 3,9%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
Dintre cei hotărâţi să vină la vot, 726 de persoane – 66,8%, un procent de 28,7% dintre alegători au răspuns că ar vota candidatul PNL la prezindenţial, în vreme ce 21,5% ar vota PSD, PMP 9,2%, ALDE 8,5%, USR 8,0%, MRÎ 7,7%, Pro România 7,4%, UDMR 4,5% şi candidatul altui partid 4,4%.
De asemenea, întrebaţi, la alegerile europarlamentare de anul viitor cu ce formaţiune politică vor vota, dacă primii candidaţi pe listele partidelor vor fi următorii, din totalul de alegători (1.087 de persoane), 15,8% au spus Crin Antonescu (PNL), 12,8% Viorica Dăncilă (PSD), Dacian Cioloş (MRÎ) 7,7%, Victor Ponta (Pro România) 6,7%, Norica Nicolai (ALDE) 6,6%, Traian Băsescu (PMP) 6,3%, Dan Barna (USR) 5,5%, Iuliu Winkler (UDMR) 2,9%, Victor Iovici (PRM) 0,6%, Aurelian Pavelescu (PNŢCD) 0,6%, Dănuţ Pop (PER) 0,5%.
La aceeaşi întrebare, cei hotărâţi să vină la vot, baza 742 de persoane (68,3%) au răspuns că ar alege Crin Antonescu (PNL) un proncent de 23,3%, în timp ce 18,3% au spus că ar alege-o pe Viorica Dăncilă (PSD), Dacian Cioloş (MRÎ) 11,3%, Victor Ponta (Pro România) 9,8%, Norica Nicolai (ALDE) 9,7%, Traian Băsescu (PMP) 9,3%, Dan Barna (USR) 8,1%, Iuliu Winkler (UDMR) 4,2%, Victor Iovici (PRM) 0,8%, Aurelian Pavelescu (PNŢCD) – 0,8%, Dănuţ Pop (PER) 0,7%.
De asemenea, întrebaţi cum ar vota dacă în ziua alegerilor europarlamentare s-ar organiza un referendum privind introducerea votului electronic, un procent de 59% au spus pentru, 34% împotrivă, 7% nu voi vota. Dacă în ziua alegerilor europarlamentare ar fi organizat un referendum privind unirea României cu Republica Moldovei, 74% au răspuns pentru, 15% împotrivă şi 11% nu voi vota.
Dacă în ziua europarlamentarelor ar fi un referendum privind anularea tuturor pensiilor speciale, 76% s-au arătat pentru, 17% împotrivă, 7% nu voi vota. Totodată, dacă în ziua alegerilor europarlamentare ar fi organizat un referendum privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, 57% - pentru, 34% împotrivă, 9% nu voi vota. La un referendum privind interzicerea ocupării funcţiilor publice de către cei condamnaţi în justiţie, 83% ar vota pentru, 12% împotrivă, 5% nu voi vota.
SONDAJ PMP: Omul despre care românii cred că a făcut cel mai mult pentru independenţa justiţiei
Un sondaj BCS, comandat de PMP, arată că 24% dintre români cred preşedintele Klaus Iohannis a făcut cel mai mult pentru independenţa justiţiei, dintrei cei patru şefi de stat pe care i-a avut România până acum, în timp ce 21% au răspuns că Traian Băsescu, 9% Emil Constantinescu, 6% Ion Iliescu.
La aceeaşi întrebare, 27% dintre români au spus că niciunul 27%, iar 13% nu ştiu. De asemenea, întrebaţi care dintre cei patru preşedinţi a făcut cel mai mult pentru democratizarea ţării, 21% au răspuns Traian Băsescu, 20% au spus Klaus Iohannis 20%, 16% Emil Constantinescu, 12% Ion Iliescu, 21 au spus că niciunul 21%, iar 11% au spus că nu ştiu 11%.
Un procent de 25% au răspuns Klaus Iohannis la întrebarea "care dintre cei 4 preşedinţi a făcut cel mai mult pentru reducerea corupţiei?", în vreme ce 19% au spus Traian Băsescu 19%, 6% Emil Constantinescu, 3% Ion Iliescu, 36% niciunul 36% şi 11% nu ştiu
Chestionaţi care dintre cei patru preşedinţi a făcut cel mai mult pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu Moldova, 43% au spus că Traian Băsescu, 10% Klaus Iohannis 10%, 6% Emil Constantinescu, Ion Iliescu 6%, în timp ce 19% au zis că niciunul 19%, iar 18% nu ştiu.
De asemenea, întrebaţi care din cei 4 preşedinţi a făcut cel mai mult pentru integrarea României în Uniunea Europeană, 39% au răspuns Traian Băsescu, 14% Klaus Iohannis, 12% Emil Constantinescu, 6% Ion Iliescu, 16% niciunul 16%, iar 12% Nu ştiu 12%.
Sondaj PMP: Aproape 70% dintre români consideră că Guvernul trebuie schimbat
Un procent de 69% dintre români consideră că Guvernul trebuie schimbat, în timp ce 21% spun că Executivului trebuie menţinut, iar 10% nu ştiu, arată un sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale (BCS) la comanda PMP.
Prin urmare, la întrebarea "În opinia dvs. actualul guvern trebuie schimbat sau trebuie menţinut pe mai departe?", un procent de 69% de repondenţi au spus că trebuie schimbat, 21% au spus că trebuie menţinut, iar 10% au spus că nu ştiu.
De asemenea, întrebaţi care este cea mai potrivită persoană să conducă Guvernul din partea PSD-ALDE-UDMR, 11,2% au spus Călin Popescu Tăriceanu, 6,4% Gabriela Firea, 4,3 Liviu Dragnea, 3,3% Viorica Dăncilă, 2,3% Corina Creţu, 2,3 Victor Ponta, Norica Nicolai 1,1%, Lia Olguţa Vasilescu 1,0, Mihai Tudose 0,9%, Kelemen Hunor 0,8%, Ion Iliescu 0,6%. Nu ştiu, nu răspund 58,7%.
Întrebaţi care cred că este cea mai potrivită persoană să conducă guvernul din partea PNL-PMP-USR, un procent de 7,2% au răspuns Traian Băsescu, 6,8% Ludovic Orban, 6,3% Crin Antonescu, Dan Barna 3,9%, Klaus Iohannis 2,7%, Dacian Cioloş 2,2%, Călin Popescu Tăriceanu 1,7%, Alina Gorghiu 1,7%, Ilie Bolojan 1,7%. Nu ştiu, nu răspund 55,4%.
Totodată, întrebaţi care cred că este cea mai potrivită persoană să conducă guvernul din partea unei coaliţii naţionale, datele au fost: Dacian Cioloş 8,4%, Victor Ponta 3,9%, Călin Popescu Tăriceanu 2,7%, Cristian Diaconescu 1,8%, Crin Antonescu 1,2%, Traian Băsescu 1,2%, Gabriela Firea 1,0 %. Nu ştiu, nu răspund 67,8%.
Sondajul de opinie a fost realizat în perioada 27 noiembrie - 5 decembrie, pe un eşantion de 1.087 persoane cu vârste mai mari de 18 ani domiciliate în 128 de localităţi urbane şi rurale selectate din toate judeţele ţării, precizează BCS. Tipul eşantionului - probabilist, stratificat, format din 48 de straturi rezultate din intersecţia a 8 zone geografice cu 6 tipuri de localităţi urbane şi rurale. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia adultă din ţară, cu o eroare de +/- 3%.
Interviurile au fost realizate la domiciliul subiecţilor. Persoanele intervievate au fost alese prin pas statistic, din 3 în 3 apartamente sau case, pornind de la numărul 3 al fiecărei străzi. Sursa citată precizează că "în cazul în care în apartamentele sau casele selectate nu locuia sau nu răspundea nimeni a fost selectată metoda următoarea a 3-a casă. În acest fel a fost păstrat principiul probabilist, fiind improbabil la oamenii care domiciliază la apartamente cu numere multiplu de 3 opinii semnificativ diferite de cei care locuiesc la apartamente cu alte numere".
Au fost excluse din analiză persoanele instituţionalizate (din spitale, aziluri, mănăstiri, penitenciare, etc.) şi cele plecate în străinătate (peste 20% din total alegătorilor). Datele prezentate sunt cele culese din teren, neponderate. Verificarea corectitudinii lor s-a făcut de către echipa coordonatoare, prin recontactarea telefonică a 219 subiecţi (20%), care au confirmat participarea la sondaj.
Citește pe alephnews.ro: Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ambasadorul SUA la Bucureşti a vorbit, pentru prima dată, despre amnistie şi graţiere: Este decizia României
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cinci jurnaliști din Gaza au fost uciși într-un atac israelian care a vizat o grupare armată. Ce declară IDF
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe