Sorin Cîmpeanu: Avem 5.000 de medici şi asistenţi medicali pentru mai mult de 17.000 de şcoli

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, nu crede că un triaj în şcoli ar ajuta foarte mult, mai ales că în sistemul educaţional sunt aproximativ 5.000 de medici şi asistenţi medicali, iar numărul şcolilor depăşeşte 17.000.

Urmărește
768 afișări
Imaginea articolului Sorin Cîmpeanu: Avem 5.000 de medici şi asistenţi medicali pentru mai mult de 17.000 de şcoli

Sorin Cîmpeanu: Avem 5.000 de medici şi asistenţi medicali pentru mai mult de 17.000 de şcoli

Sorin Cîmpeanu a declarat, marţi seara, la Antena 3, că este important personalul medical în şcoli, dar nu crede că triajul va ajuta foarte mult.

„Personalul medical din şcoli este foarte important în mai multe situaţii. Nu cred că acel triaj, măsurarea temperaturii ajută foarte mult. Îndrăznesc să vă spun că la examenul naţional de bacalaureat au fost depistaţi doar 4 elevi cu o temperatură peste media admisă (...). Nu cred că partea de triaj va fi un element esenţial în acest ordin (ordinul comun al MEN şi MS – n.r.). Încerc să nu mă antepronunţ, pentru că este un ordin comun. Dar prezenţa personalului medical în şcoli este extrem de importantă. Este extrem de importantă pentru că dacă vom ajunge să implementăm acel proiect de testare cu teste antigen, e nevoie pentru asta de personal medical. Testarea este un act medical şi nu unul educaţional. Se face de către medici sau asistente”, a spus Cîmpeanu.

Ministrul crede că situaţia cea mai dificilă va fi asigurarea unui cadru medical în fiecare şcoală, pentru că şcoli sunt de peste 3 ori mai multe decât cadre medicale.

„În sistemul educaţional există doar 113 medici de medicină şcolară şi 268 de asistente, angajaţi în Ministerul Educaţiei. Mai sunt 788 de medici de medicină generală, plus 540 de stomatologi şi peste 3.000 de asistenţi medicali. Deci, în total, personalul medical disponibil teoretic în şcoli este de aproape 5.000 de persoane – medici şi asistenţi medicali, angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi angajaţi ai Ministerului Sănătăţii. La ora la care vorbim aceştia sunt detaşaţi la DSP-uri. Va trebui ca de la DSP-urisă se întoarcă în şcoli. Şi se vor întoarce în şcoli, dar sunt doar 5.000 şi şcolile sunt 17.000. Ar fi nevoie de o persoană cu competenţe medicale în fiecare şcoală pentru testare, dar mai ales pentru situaţiile în care vor apărea cazuri în care 1, 2, 3, 4 copii – sigur, nu ne dorim, dar e poate posibil să apară cazuri care vor trebui să beneficieze de o atenţie din partea cuiva cu competenţe medicale”, a mai spus Cîmpeanu.

Acesta spune că o soluţie ar fi ca testarea să fie asigurată de DSP-uri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici