Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO: Alianţa nu vrea confruntare cu Rusia

NATO nu doreşte o confruntare cu Rusia şi nici izolarea ei, a declarat joi la Bucureşti, Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO, adăugând însă că reluarea unor relaţii normale cu Moscova este posibilă numai dacă Rusia revine la angajamentele pe care şi le-a luat pe plan internaţional.

Urmărește
336 afișări
Imaginea articolului Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO: Alianţa nu vrea confruntare cu Rusia

Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO: Alianţa nu vrea confruntare cu Rusia (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

"Alianţa nu s-a gândit niciodată şi nu vrea nici confruntare cu Rusia, nici izolarea acestei ţări. Scopul de a construi o relaţie de cooperare cu Rusia este încă valabil. Totuşi, reluarea unor relaţii normale şi aspiraţia către un parteneriat strategic exprimat la Lisabona este posibil numai dacă Rusia revine la angajamentele pe care şi le-a luat pe plan internaţional. Există o încăpăţânare pozitivă constantă a Alianţei ca opţiunile pe termen lung de parteneriat cu Rusia să existe, dar cu condiţia respectării principiilor. Valorile şi principiile pe care se bazează societăţile şi instituţiile noaste nu trebuie să se piardă în acest proces. Este păcat că Rusia are un alt gen de încăpăţânare şi consideră că NATO este un adversar. Se dezvoltă o întreagă retorică şi propagandă în acest sens", a declarat acesta la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, care se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti.

Ducaru a subliniat că acţiunile ilegale ale Rusiei la frontiera estică a Alinţei şi rolul ei destabilizator în Ucraina, precum şi unele elemente de militarizare ridică o pereocupare din perspectiva apărării colective.

"În ceea ce priveşte contextul strategic, daca am vrea să îl definim intr-o propoziţie, aş spune că ar combina ameninţări care apar acum şi care reapar", a spus acesta.

Ducaru a manifestat îngrijorări faţă de faptul că Alianţa este confruntată pentru prima dată cu o serie de crize începand din nord -est, în sud- est şi apoi în sud. "Ameninţarea estică este mai apropiată de genul de ameninţări pentru care Alianţa era echipată pentru a apăra teritoriul membrilor. Există însă nişte elemente care sunt complet noi, de exemplu în sud, ameninţările teroriste pe o scală nevăzută, care combină resurse inclusiv de ordin militar".

Ducaru a vorbit şi despre elementele care au contribuit la crearea unui nou nivel de pregătire, de reacţie care este parte a unui proces pe termen mai lung: baza aeriană, prezenţa navală la graniţele Alianţei, planurile de reacţie rapidă, crearea aşa-numitor planuri graduale, crearea de elemente noi în structurile de comandă. Planul de pregătire şi de acţiune înseamnă dublarea forţei de reacţie a NATO, care va ajunge la 40.000 de oameni, a mai spus el.

Oficialul NATO a mai subliniat că adaptarea este cuvântul- cheie în ceea ce priveşte progresul, făcând trimitere la importanţa adapătarii militare, concentrarea asupra dezvoltării pachetelor de capacitate, apararea antirachetă, apararea cibernetică, o strategie de reacţie pentru acest context a războiului hidrid. El a accentuat, de asemenea, faptul că procesul de extindere şi viitoarea dezvoltare a parteneriatelor NATO sunt elemente esenţiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici