- Home
- Politic
- BUCUREŞTI , (03.09.2015, 22:42)
- Raluca Manga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO: Alianţa nu vrea confruntare cu Rusia
NATO nu doreşte o confruntare cu Rusia şi nici izolarea ei, a declarat joi la Bucureşti, Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO, adăugând însă că reluarea unor relaţii normale cu Moscova este posibilă numai dacă Rusia revine la angajamentele pe care şi le-a luat pe plan internaţional.
Urmărește
336 afișări
Sorin Ducaru, asistentul secretarului general al NATO: Alianţa nu vrea confruntare cu Rusia (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
"Alianţa nu s-a gândit niciodată şi nu vrea nici confruntare cu Rusia, nici izolarea acestei ţări. Scopul de a construi o relaţie de cooperare cu Rusia este încă valabil. Totuşi, reluarea unor relaţii normale şi aspiraţia către un parteneriat strategic exprimat la Lisabona este posibil numai dacă Rusia revine la angajamentele pe care şi le-a luat pe plan internaţional. Există o încăpăţânare pozitivă constantă a Alianţei ca opţiunile pe termen lung de parteneriat cu Rusia să existe, dar cu condiţia respectării principiilor. Valorile şi principiile pe care se bazează societăţile şi instituţiile noaste nu trebuie să se piardă în acest proces. Este păcat că Rusia are un alt gen de încăpăţânare şi consideră că NATO este un adversar. Se dezvoltă o întreagă retorică şi propagandă în acest sens", a declarat acesta la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, care se desfăşoară în aceste zile la Bucureşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Ducaru a subliniat că acţiunile ilegale ale Rusiei la frontiera estică a Alinţei şi rolul ei destabilizator în Ucraina, precum şi unele elemente de militarizare ridică o pereocupare din perspectiva apărării colective.
"În ceea ce priveşte contextul strategic, daca am vrea să îl definim intr-o propoziţie, aş spune că ar combina ameninţări care apar acum şi care reapar", a spus acesta.
Ducaru a manifestat îngrijorări faţă de faptul că Alianţa este confruntată pentru prima dată cu o serie de crize începand din nord -est, în sud- est şi apoi în sud. "Ameninţarea estică este mai apropiată de genul de ameninţări pentru care Alianţa era echipată pentru a apăra teritoriul membrilor. Există însă nişte elemente care sunt complet noi, de exemplu în sud, ameninţările teroriste pe o scală nevăzută, care combină resurse inclusiv de ordin militar".
Ducaru a vorbit şi despre elementele care au contribuit la crearea unui nou nivel de pregătire, de reacţie care este parte a unui proces pe termen mai lung: baza aeriană, prezenţa navală la graniţele Alianţei, planurile de reacţie rapidă, crearea aşa-numitor planuri graduale, crearea de elemente noi în structurile de comandă. Planul de pregătire şi de acţiune înseamnă dublarea forţei de reacţie a NATO, care va ajunge la 40.000 de oameni, a mai spus el.
Oficialul NATO a mai subliniat că adaptarea este cuvântul- cheie în ceea ce priveşte progresul, făcând trimitere la importanţa adapătarii militare, concentrarea asupra dezvoltării pachetelor de capacitate, apararea antirachetă, apararea cibernetică, o strategie de reacţie pentru acest context a războiului hidrid. El a accentuat, de asemenea, faptul că procesul de extindere şi viitoarea dezvoltare a parteneriatelor NATO sunt elemente esenţiale.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe