Sorin Ducaru: Trebuie să ne obişnuim să trăim cu un anumit nivel de risc, cel puţin pentru o vreme

Asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente, Sorin Ducaru, a declarat, sâmbătă, la o dezbatere, că peisajul de securitate s-a shimbat în mod fundamental, el precizând: "Trebuie să ne obişnuim să trăim cu un anumit nivel de risc, cel puţin pentru o vreme".

Urmărește
424 afișări
Imaginea articolului Sorin Ducaru: Trebuie să ne obişnuim să trăim cu un anumit nivel de risc, cel puţin pentru o vreme

Sorin Ducaru (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

El a făcut aceste declaraţii la dezbaterea "Noua ordine mondială după cirza din Ucraina, la 25 de ani după căderea zidului Berlinului".

"Este greu de discutat despre o nouă ordine mondială, trebuie, mai curând, să vorbim despre noua dezordine mondială în care trebuie să învăţăm să trăim şi, după aceea, să ne concentrăm pe felul în care putem defini o nouă ordine mondială. Albert Einstein, într-o sesiune de examen, a scris pe tablă aceleaşi subiecte pe care le-a dat studenţilor săi şi în anul anterior. Chestionat de ce a făcut acest lucru, Einstein a răspuns: «Nu. Cu siguranţă nu am greşit. Sunt într-adevăr aceleaşi întrebări, dar, în acest an dumneavostră s-ar putea să greşiţi, pentru că s-au schimbat răspunsurile». Ni se cere să dăm răspunsuri noi la chestiuni vechi, să consolidăm securitatea în lumea în care trăim", a spus Ducaru.

El a subliniat că NATO are sarcini şi în managementul crizelor. "Trebuie să avem răspunsuri pentru aspectele de stabilitate şi securitatea în întreaga lume, nu numai în ţările membre. Răspunsurile sunt diferite pentru că realităţile sunt diferite", a spus Ducaru.

Potrivit acestuia, peisajul de securitate s-a shimbat în mod fundamental. "Schimbarea a fost provocată de ce s-a întâmplat în Ucraina de la începutul acestui an, anexarea ilegală a Crimeei de către Federaţia Rusă. Lumea nu poate trăi într-o stare de negare, neglijând dimensiunile uriaşe şi importanţa acestor ameninţări. Trebuie să ne obişnuim să trăim cu un anumit nivel de risc, cel puţin pentru o vreme. Trebuie să includem riscul în exact acelaşi fel în care lumea afacerilor include nivelul de risc în planul de afaceri. Şi noi trebuie să includem acest nivel de risc în planurile pe care ni le facem, mai ales atunci când dezvoltăm strategii de apărare, de dezvoltare economică şi socială", a spus Ducaru.

El a subliniat că trebuie să înţelegem că dividendele de pace pe care le invoca toată lumea după Războiul Rece au funcţionat o vreme. "Iată, suntem la 25 de ani depărtare de căderea Zidului Berlinului. Într-adevăr, s-au redus cheltuielile militare, inclusiv în lumea occidentală şi NATO şi-a redus aceste cheltuieli, dar acum trăim într-un mediu diferit şi trebuie să învăţăm că trebuie să plătim mai mult pentru elementele esenţiale care să ne asigure securitatea şi stabilitatea. Acestea sunt costisitoare, dar, pe de altă parte, ele sunt fără de preţ, pentru că totul, inclusiv economia, creşterea ei, depind de securitate", a spus Ducaru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici