Soţii Adrian şi Dana Năstase au refuzat să dea declaraţii în dosarul Zambaccian

Soţii Adrian şi Dana Năstase, precum şi Irina Paula Jianu, au refuzat să dea declaraţii de inculpaţi la instanţa supremă, în dosarul Zambaccian, în care sunt judecaţi pentru fapte de şantaj şi corupţie, spunând că le vor face după ce vor vedea toate probele procurorilor.

Urmărește
8 afișări

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a trimis în judecată, în 5 mai 2010, pe fostul premier PSD Adrian Năstase, pentru luare de mită şi şantaj, soţia acestuia, Dana Năstase, pentru complicitate la luare de mită şi şantaj, şi pe fostul inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Irina Paula Jianu, pentru dare de mită şi spălare bani.

Luni, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat citire rechizitoriului, iar ulterior le-a pus în vedere celor trei inculpaţi din dosar faptul că pot beneficia de scăderea cu o treime a limitelor de pedeapsă dacă recunosc integral acuzaţiile anchetatorilor, aşa cum sunt descrise în actul de inculpare, dispoziţie introdusă prin Legea micii reforme în justiţie.

Cei trei au arătat că nu recunosc faptele de care sunt acuzaţi, iar întrebaţi dacă doresc să dea declaraţii în acest dosar, au susţinut că "la acest moment" nu, urmând să facă după ce văd toate probele anchetatorilor.

Luând cuvântul, Adrian Năstase le-a arătat judecătorilor că la urmărirea penală nu a putut lua cunoştinţă de toate probele anchetatorilor şi că, ulterior, la instanţă, când i-au fost puşi la dispoziţie mai mulţi suporţi optici cu probe, unele dintre aceste medii de stocare fie nu conţineau date, nu se deschideau sau nu erau relevante. Astfel, a arătat Năstase, doreşte să aştepe administrarea integrală în cadrul procesului a tuturor probelor, înainte de a da o declaraţie în acest caz.

Instanţa a consemnat că cei trei nu doresc să facă declaraţii la acest moment al procesului, punându-le acestora în vedere că este o fază procedurală a cercetării judecătoreşti ce nu poate fi condiţionată de o altă fază a cercetării judecătoreşti.

Instanţa supremă a amânat procesul pentru 17 iunie, dată pentru care l-a citat pe Ioan Păun, în calitate de parte vătămată a infracţiunii de şantaj, pentru a-şi spune pretenţiile civile şi alşi cinci martori din rechizitoriu.

Procurorii DNA susţin că, în perioada 2002 - 2004, în calitate de prim-ministru - cu atribuţii de coordonare a activităţii membrilor Guvernului, de numire a conducătorilor organelor de specialitate din subordinea Guvernului şi a altor persoane ce îndeplinesc funcţii publice, cu atribuţii de control în ce priveşte activitatea miniştrilor şi atribuţii de control asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale prin Aparatul de lucru al primului ministru - Adrian Năstase ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul Danielei Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 630.000 de euro la cursul de schimb 2002/2004.

Aceste foloase constau în contravaloarea unor bunuri importate din China şi cheltuielile aferente acestor importuri, precum şi contravalorea unor lucrări efectuate la imobilele lui Năstase din localitatea Cornu şi din Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici