Şova: Iohannis nu poate fi vicepremier, în contextul actual

Vicepreşedintele PSD Dan Şova a precizat, vineri, că, în opinia sa, Klaus Iohannis nu poate fi vicepremier în contextul actual, el arătând că Executivul ar avea datoria de a merge în Parlament şi de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea însă genera o nouă perioadă de instabilitate.

Urmărește
792 afișări
Imaginea articolului Şova: Iohannis nu poate fi vicepremier, în contextul actual

Şova: Iohannis nu poate fi vicepremier, în contextul actual (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Şova a precizat, pe contul său de Facebook, că prin Hotărârea nr. 45/2012, Parlamentul României a acordat votul de încredere asupra Programului de guvernare şi a întregii liste a Guvernului, iar pe 21 decembrie 2012 Parlamentul a votat atât componenţa, cât şi structura Guvernului.

El a explicat că, potrivit Hotărârii nr. 45/2012, Guvernul României are, în acest moment, un viceprim-ministru care are în coordonare chestiunile economice şi fiscale (care deţine şi funcţia de Ministru al finanţelor publice), unul care se ocupă de securitate naţională şi ordine publică (fără portofoliu în Guvern) şi un altul responsabil cu administraţia publică (care deţine şi funcţia de ministru al dezvoltării regionale).

"Domnul Iohannis, nominalizat de PNL drept viceprim-ministru şi ministru al Afacerilor Interne, nu are cum, în mod concret, să fie viceprim-ministru pe probleme economice şi fiscale, această poziţie aparţinând titularului de la Finanţe. Portofoliul dânsului i-ar permite să fie vicepremier în chestiuni de siguranţă naţională şi ordine publică. Dar această poziţie este deja ocupată de către domnul Gabriel Oprea şi, în mod evident, nu poate fi pusă în discuţie poziţia domniei sale în Guvernul României", a subliniat Şova.

El a adăugat că este de discutat şi problema oportunităţii şi chiar a legalităţii ocupării concomitente a funcţiei de ministru şi de primar de către Iohannis.

"Concluzia este una simplă: pentru a putea fi pusă în practică propunerea PNL, structura Guvernului României ar trebui să se schimbe. Executivul ar avea atunci datoria de a merge în Parlament şi de a cere un nou vot de încredere, ceea ce ar putea însă genera o nouă perioadă de instabilitate", a precizat Şova.

El a mai arătat că cei propuşi de PNL sunt oameni competenţi şi posibila cooptare a acestora în echipa guvernamentală poate fi benefică, dar a arătat că toate aceste propuneri trebuie discutate şi în cadrul USL.

"Deşi propunerile aparţin PNL, ultimul cuvânt îl va avea primul-ministru Victor Ponta", a subliniat Şova.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, a precizat, la rândul său, vineri, că nu este clar dacă Klaus Iohannis poate fi şi vicepremier şi primar, el exprimându-şi speranţa ca dorinţa PNL de a-l propune vicepremier nu va creea “anumite” probleme procedurale, întrucât Guvernul nu are nevoie de instabilitate

“Domnul Iohannis este un om de valoare şi poate fi un câştig pentru guvern. Nu este clar dacă poate fi şi vicepremier. Sper ca dorinţa PNL de a-l numi pe domnul Iohannis şi vicepremier să nu creeze anumite probleme procedurale. Guvernul şi instituţiile guvernamentale nu au nevoie de instabilitate”, a precizat Ivan, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

“Sunt sigur că vor fi găsite cele mai bune soluţii în USL pentru ca acest lucru să nu se întâmple, după ce liderii vor discuta acest subiect”, a adăugat Ivan.

Preşedintele TSD Mihai Sturzu a precizat, la rândul său, vineri, că venirea lui Klaus Iohannis în Guvern e un câştig, dar că vor trebui lămurite aspecte tehnice şi juridice legate de modificarea structurii Guvernului sau de suspendarea acestuia din funcţia de primar.

“Venirea lui Klaus Iohannis în echipa guvernamentală este un câştig pentru Executivul condus de premierul Victor Ponta, dar vor trebui lămurite câteva aspecte tehnice legate de structura Guvernului. De exemplu - dacă e nevoie de preluarea funcţiei de vicepremier printr-un vot în Parlament, care va crea instabilitate în plus. De asemenea, trebuie verificat juridic şi cât de posibilă este şi acea suspendare din funcţia de primar, să nu ne trezim cu alte probleme juridice”, a precizat Sturzu într-un comunicat remis MEDIAFAX.

“Să fim atenţi să nu îi dăm muniţie suplimentară lui Traian Băsescu, care va specula orice amănunt doar pentru a ne boicota”, a adăugat Sturzu.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a comentat, vineri, într-o conferinţă de presă, ipoteza ieşirii de la guvernare a liberalilor, afirmând că "nu se va ieşi de la guvernare, abia se intră mai serios", însă a admis că este posibil un nou vot în Parlament pentru validarea Guvernului.

Antonescu a fost întrebat dacă nominalizările făcute de PNL, care presupun decuplarea funcţiei de vicepremier de cea de ministru de Finanţe pentru a fi asociată celei de ministru de Interne, nu va necesita un nou vot de încredere în Parlament.

"Credeţi că e o problemă pentru o majoritate de 70 şi nu ştiu cât la sută? E posibil", a precizat preşedintele PNL.

Primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost desemnat vineri, de PNL, pentru funcţiile de vicepremier şi ministru de Interne.

Până acum, vicepremierul din partea PNL deţinea şi portofoliul Finanţelor.

Potrivit alineatui 2 al articolului 85 din Constituţie, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele ţării revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului.

În acelaşi articol se arată că, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul 2 numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici