Şova: Mizaţi pe unanimitate pentru excluderea lui Geoană. Pierde şefia Senatului dacă va fi exclus

Preşedintele CNAIM a PSD, Dan Şova, a declarat, duminică seară, la Antena 3, răspunzând unei întrebări, că va fi unanimitate în forurile de conducere din PSD pentru excluderea lui Mircea Geoană, menţionând că acesta pierde postul de la Senat automat în acest caz.

Urmărește
502 afișări
Imaginea articolului Şova: Mizaţi pe unanimitate pentru excluderea lui Geoană. Pierde şefia Senatului dacă va fi exclus

Şova: Mizaţi pe unanimitate pentru excluderea lui Geoană. Pierde şefia Senatului dacă va fi exclus (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Să vă bazaţi pe unanimitate, niciun vot împotrivă", a precizat şeful Comisiei de Integritate.

Şova a mai spus că membrii Comisiei pe care o conduce s-au exprimat, duminică, în legătură cu chestiunea încălcării Statului partidului de către Mircea Geoană, la sesizarea BPN.

El a menţionat că decizia politică va fi luată de CExN, însă a precizat că este foarte puţin probabil ca hotărârea să fie schimbată.

"Posibilitatea de schimbare a acestei decizii în Comitetul Executiv este destul de mică, pentru că componenţa Comisiei Naţionale de Integritate este identică cu componenţa Comitetului Executiv Naţional: câte un reprezentant din fiecare judeţ", a spus Şova.

Senatorul PSD a mai spus, răspunând unei întrebări, că dacă partidul va pierde şefia Senatului, va fi tot "din cauza lui Mircea Geoană".

El a ţinut să sublinieze că dacă Geoană va fi exclus din partid, acesta "în mod obligatoriu pierde şi funcţia de preşedinte al Senatului".

Calitatea de preşedinte al Senatului încetează, potrivit Regulamentului Senatului, la constituirea noului Parlament, la pierderea drepturilor electorale, în caz de incompatibilitate ori de deces, la demisie din funcţie sau la revocare.

Regulamentul Senatului conţine prevederi suplimentare legate doar de revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului. Aceasta poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, dacă acesta încalcă prevederile Constituţiei, încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului şedinţelor comune.

De asemenea, revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor, o singură dată într-o sesiune. Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.

Preşedintele Senatului căruia i s-a cerut revocarea nu poate conduce şedinţa Biroului permanent sau pe cea de plen în care se discută revocarea sa, se arată în Regulament. De asemenea, la conducerea şedinţelor, preşedintele Senatului va fi înlocuit de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent.

Propunerea de revocare se prezintă în plenul Senatului. Dacă propunerea de revocare este aprobată prin votul secret al majorităţii senatorilor, funcţia de preşedinte devine vacantă şi, imediat, se organizează alegeri.

Pe perioada vacanţei funcţiei de preşedinte al Senatului, atribuţiile acestuia vor fi îndeplinite de unul dintre vicepreşedinţi, desemnat de Biroul permanent. După alegerea unui nou preşedinte al Senatului se renegociază, dacă este cazul, de îndată, repartizarea celorlalte funcţii din Biroul permanent, procedându-se potrivit dispoziţiilor Regulementului, astfel încât noul Birou permanent să reflecte configuraţia politică rezultată din alegeri.

Pe de altă parte, potrivit Deciziei 601 din 14 noiembrie 2005 a Curţii Constituţionale, votul acordat preşedintelui unei Camere este un vot politic care nu poate fi anulat decât în cazul în care grupul care l-a propus cere revocarea politică a acestuia sau, în cazul unei revocări ca sancţiune, când acest grup sau o altă componentă a Camerei solicită înlocuirea din funcţie a preşedintelui pentru săvârşirea unor fapte care atrag răspunderea sa juridică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici