- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şova: Nu am fost implicat în contractele cu Rovinari şi Turceni, dar firma mea le-a adus beneficii
Senatorul PSD Dan Şova a declarat, vineri, că fosta sa firmă "Şova şi asociaţii" a adus beneficii de câteva zeci de milioane de euro societăţilor Rovinari şi Turceni, el nefiind însă angrenat în serviciile juridice respective.
Şova a afirmat că a fost parte din "Şova şi asociaţii" până la mijlocul lui 2009.
Contractele pe care firma respectivă le-a încheiat pentru servicii juridice au fost semnate în martie 2007 cu complexul Rovinari şi în iulie 2007 cu Turceni.
El a precizat că nu a lucrat în cadrul acestor contracte decât în două ocazii, o întâlnire la AVAS şi una prin care s-a făcut o tranzacţie între Turceni şi ICM (Societatea Comercială pentru Închiderea-Conservarea Minelor).
"Am fost în Târgu-Jiu de două ori în viaţa mea. (...) Eu nu am participat la contractele respective, dar îmi pare rău, pentru că m-aş fi acoperit şi eu de gloria de care s-au acoperit colegii mei", a afirmat senatorul PSD.
El a precizat că între 2006 şi 2007 a fost plecat din ţară, fiind masterand la London School of Economics. În plus, din această cauză, Adunarea Generală a firmei "Şova şi asociaţii" a stabilit, la 15 ianuarie 2007, că Şova, singurul care putea până atunci angaja societatea în contracte şi singurul cu drept de semnătură şi ştampilă, îl împuternicea pe unul dintre acţionari, Radu Cernov, să negocieze şi să reprezinte societatea.
Şova a spus că între "Şova şi asociaţii" şi complexul Rovinari a fost încheiat în 21 martie 2007 un contract-cadru de asistenţă juridică, semnat de directorul general de atunci, Ion Dordera.
"Dordera era membru PDL şi era omul de casă al lui Manţog. La acea vreme, secretar de stat în Ministerul Economiei, care controla Rovinari şi Turceni, era Cozmin Popescu, şi el din PDL, iar în CA al societăţii erau majoritari membri ai PDL, numiţi de Manţog", a declarat el.
Potrivit senatorului PSD, firma "Şova şi asociaţii" a reuşit reducerea cu 6 milioane de euro a unei datorii de 821 miliarde lei pe care Rovinari o avea la ICM, beneficiul total, prin eşalonarea pe cinci ani şi neplata de dobânzi şi penalităţi, fiind de 8 milioane euro.
În cazul Turceni, contractul a fost semnat pe 23 iulie 2007, când societatea era deţinută de AVAS, al cărui director era pe atunci liberalul Teodor Atanasiu.
În urma activităţii firmei "Şova şi asociaţii", complexul Turceni a obţinut un beneficiu de cinci milioane euro, prin negocierea unei creanţe, precum şi recuperarea unei datorii de 12 milioane de euro de la Termoelectrica, a afirmat Şova.
El a mai afirmat că onorariul perceput în cele două contracte era de 40 euro pe oră, în timp ce, potrivit unui raport al Curţii de Conturi, Rovinari şi Turceni au încheiat în 2009 şi 2010 contracte de asistenţă juridică la 180 euro/oră, una dintre firmele respective aparţinând fostului preşedinte PNL Valeriu Stoica.
Şova a declarat că toate contractele în cauză ale firmei "Şova şi asociaţii" şi plăţile au fost certificate atât printr-un control financiar intern preventiv, cât şi de un auditor independent extern. În plus, el a menţionat că un control al DFP Gorj, la data de 23 martie 2011, atestă legalitatea contractelor respective şi a delurării lor.
Senatorul PSD a mai afirmat că a solicitat celor două complexuri să îi precizeze dacă au existat controale financiare ANAF, răspunsul fiind negativ.
El a spus că informaţiile apărute în presă despre el şi fosta sa firmă nu au valoare juridică sau sunt neoficiale şi au fost transmise cu încălcarea Codului Penal şi a Codului de procedură fiscală, "Şova şi asociaţii" urmând să acţioneze în instanţă.
Şova l-a acuzat pe directorul ANAF, Sorin Blejnar, că s-ar folosi de instituţia pe care o conduce pentru a intimida adversarii politici.
"Trăim în zilele acestea în mijlocul celui mai corupt şi opresiv regim de după 1989, care are un braţ armat care este domnul Sorin Blejnar, care intimidează pe care mai au ceva de spus sau nu sunt de acord cu PDL. Acest domn desfăşoară o activitate îndoielnică, strânge bani pentru PDL sau îi lasă nestingheriţi pe alţii care strâng. Încearcă să inventeze o poveste şi să folosească instituţiile statului din subordine pentru a reduce la tăcere opozanţii regimului", a declarat Şova.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a primit o invitaţie de la ANAF, în care era solicitat să se prezinte pe 24 iunie la sediul ANAF, cu declaraţiile de venit pe 2007 şi 2008 şi cu registrul jurnal de încasări şi plăţi.
Adresa aparţine Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti, Activitatea de Inspecţie Fiscală, Serviciul de Inspecţie Fiscală Persoane Fizice.
Preşedintele PSD era avertizat, în finalul invitaţiei, că neprezentarea la ANAF constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă, cu excepţia cazului în care nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni.
Invitaţia primită de Ponta este datată 20 iunie 2011, zi în care două cotidiene centrale relatau că un control făcut de ANAF la complexurile energetice Turceni şi Rovinari ar fi demonstrat că firma de avocatură condusă de senatorul Dan Şova, din care a făcut parte şi Victor Ponta ca "senior partner", a încasat ilegal 4,4 milioane de lei. Potrivit relatărilor presei, în raportul făcut de ANAF se concluzionează că mai mult de jumătate din banii încasaţi de SCA "Şova & Asociaţii" de la Turceni şi Rovinari - 4,4 milioane de lei din 7,1 milioane, au fost plătiţi necuvenit în baza unor contracte întocmite defectuos, prin încălcarea prevederilor OUG 34/2006, privind achiziţiile publice.
În 21 iunie, la întâlnirea de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu i-a spus liderului PSD, Victor Ponta, că l-ar putea întreba despre banii de la Mintia şi Rovinari.
"Am o rugăminte. Încerc să nu fiu ironic şi să vă întreb de banii de pe la Mintia sau Rovinari", a spus Băsescu, Ponta răspunzând că poate să-l întrebe orice. "Pot să răspund la toate întrebările", a adăugat preşedintele PSD.
Co-preşedintele USL, Crin Antonescu, susţine că şeful statului foloseşte ANAF ca "organ de represiune asupra lui Victor Ponta" pentru că liderul PSD "l-a deranjat" pe Traian Băsescu, Antonescu acuzând că nimeni nu verifică afacerile cu bani publici derulate de firmele lui Valeriu Stoica.
"A putut vedea toată România cum, dacă domnul Băsescu s-a supărat pentru că nu l-a putut trage de urechi pe un lider al opoziţiei, ci, dimpotrivă, a primit o replică foarte demnă, care l-a pus la punct, a doua zi a trimis un organ al statului, ANAF, pe care l-a transformat în organ de represiune asupra lui Victor Ponta, care este liderul celui mai mare partid de opoziţie din România", a spus Crin Antonescu, joi, într-o conferinţă de presă, la Ploieşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice de Crăciun din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:18
Israelul loveşte aeroportul Sana'a, porturile şi centralele electrice din Yemen
-
astăzi, 18:03