SPP refuză să spună de când ministrul Transporturilor Lucian Bode beneficiază de protecţie pe bani publici

  • Serviciul de Protecţie şi Pază, condus de generalul Lucian Pahonţu, refuză să spună, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public în ce condiţii ministrul Transporturilor, Lucian Bode, beneficiază de protecţia SPP
  • SPP susţine că „persoanele îndreptăţile să beneficieze de protecţie asigurată de către Serviciul de Protecţie şi Pază sunt stabilite conform prevederilor legii 191/1998 privind organizarea şi funcţionarea SPP, cu modificările şi completările ulterioare”.
  • Accidentul de circulaţie produs de un autoturism Volkswagen Touareg al Serviciului de Protecţie şi Pază, un subofiţer SPP şi în care a fost implicat şi ministrul Lucian Bode a avut loc acum pe 30 august, în comuna Drăganu, judeţul Argeş
Urmărește
5864 afișări
Imaginea articolului SPP refuză să spună de când ministrul Transporturilor Lucian Bode beneficiază de protecţie pe bani publici

Sursa foto: Mediafaxfoto

Serviciul de Protecţie şi Pază, condus de generalul Lucian Pahonţu, refuză să spună, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, data de la care ministrul Transporturilor, Lucian Bode, beneficiază de protecţie pe bani publici, care este instituţia care a aprobat protecţia ministrului Bode şi care este motivaţia argumentată pentru care ministrul Transporturilor din România beneficiază de protecţie SPP pe bani publici.

La o solicitare în baza legii 544/2001, transmisă pe 4 septembrie 2020, SPP a răspuns pe 14 septembrie 2020, susţinând că „persoanele îndreptăţile să beneficieze de protecţie asigurată de către Serviciul de Protecţie şi Pază sunt stabilite conform prevederilor legii 191/1998 privind organizarea şi funcţionarea SPP, cu modificările şi completările ulterioare”.  

Într-un alt răspuns pentru ziarul Libertatea, SPP refuză să spună şi ce urgenţă avea ministrul Lucian Bode pentru a merge cu sirenele pornite.

Procurorul George Nica a declarat în direct pe Aleph News, în emisiunea „Marius Tucă Show”, că la 5 zile după accidentul în care a fost implicat ministrul Lucian Bode, dosarul nu cuprindea nicio audiere a celor implicaţinici a martorilornu cuprindea imaginile apărute public deja de mai multe zile, a spus că procesul verbal de constatare de la faţa locului nu fusese semnat şi de ofiţerul SPP implicat în accident- pentru că acesta se afla în spital, iar din 30 august până pe 3 septembrie – SPP nu informase Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, deşi Serviciul de Protecţie şi Pază avea această obligaţie legală.

George Nica a mai declarat că numele ministrului Lucian Bode nu apărea în niciun act al dosarului.

„Am reţinut că şoferul se numeşte parcă Nicolae Lupu. Am avut dosarul fix o zi, a doua zi mi-a venit ordonanţă de preluare a cazului. Nu s-au efectuat audieri de Poliţie. Nu există nicio declaraţie a lui Bode la dosar. Procesul de constatare era la dosar. Declaraţii nu au fost luate separat de acel proces verbal. Conform Codului de Procedură Penală, Poliţia putea să le ia nişte declaraţii. Actele se păstrează ulterior declinării dosarului. Imaginile nu erau la dosar”, a declarat procurorul Nica, pe Aleph News.

„În procesul verbal era ceva menţionat de Bode”, l-a întrebat pe procuror moderatorul Marius Tucă. „Nu, nimic”, a răspuns acesta.

Într-un răspuns în baza legii 544/2001, Secţia Parchetelor militare din Parchetul General a arătat că în privinţa accidentului de circulaţie din 30 august 2020, în care a fost implicat ministrul Transporturilor, Lucian Bode, până pe 11 septembrie 2020, procurorii nu începuseră urmărirea penală in personam şi, ca atare, nimeni nu avea calitatea de suspect sau de inculpat.

Procurorii Secţiei Parchetelor militare din Parchetul General au arătat că în 13 zile dosarul a rămas a rămas doar cu urmărirea penală in rem (n.r. cu privire la faptă) pentru infracţiunile de vătămare corporală din culpă iar acestea au fost ulterior extinse pentru infracţiunea de nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Ulterior, procurorul magistrat George Nica, şeful secţiei judiciare din Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, purtător de cuvânt al instituţiei şi cel care a avut în instrumentare o zi dosarul accidentului în care a fost implicat ministrul Lucian Bode a ajuns să fie cercetat, în urma unui control dispus de procurorul general, Gabriela Scutea, pentru declaraţiile făcute, miercuri, 9 septembrie 2020, în emisiunea „Marius Tucă Show”, de pe Aleph News.

Procurorul George Nica a fost înştiinţat de controlul dispus de către Procurorul General al Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, Adrian Cornel Nicolau. Potrivit declaraţiei de avere din 2018, Cristina Nicolau, soţia lui Adrian Cornel Nicolau, este angajată consilier juridic în SPP.

Accidentul de circulaţie produs de un autoturism Volkswagen Touareg al Serviciului de Protecţie şi Pază, un subofiţer SPP şi în care a fost implicat şi ministrul Lucian Bode a avut loc acum pe 30 august, în comuna Drăganu, judeţul Argeş.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Judeţene Argeş şi imaginilor publice apărute, „s-a stabilit că maşina ministrului Bode circula pe contrasens şi a intrat în coliziune cu un autoturism care se deplasa regulamentar din sens opus, în condiţiile efecturării unei depăşiri neregulamentare”.

„În urma evenimentului rutier au fost răniţi şoferul primei maşini şi o pasageră din al doilea autovehicul - o femeie de cetăţenie poloneză. Şi şoferul acestei maşini este tot de cetăţenie poloneză”, a comunicat Poliţia Judeţeană Argeş, subofiţerul SPP fiind transportat la spital, potrivit procurorului George Nica.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici