„Nu ştiu exact dacă va fi 17 sau 24 (iulie – n.r.). În judeţele în care funcţionează alianţa USL va fi organizat referendum, poate chiar în aceeaşi zi”, a declarat, joi, corespodnentului MEDIAFAX, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ (PNL).
Potrivit sursei citate, referendumul este impus de Legea 3 din 2000, în cazul în care se modifică graniţele unei unităţi administrativ-teritoriale.
„Fie că este sat, comună, oraş, judeţ, dacă se modifică graniţele, trebuie organizat referendum”, a afirmat Moloţ.
Totodată, preşedintele CJ Hunedoara a spus că va derula o serie de campanii de informare a cetăţenilor cu privire la avantajele şi dezavantajele reorganizării teritoriale.
„Voi organiza conferinţe de presă, voi participa la emisiuni pentru a arată care sunt avantajele şi dezavantajele reorganizării teritoriale. Dacă vor fi de acord cu reorganizarea, atunci nu au decât să facă naveta la Timişoara, Reşiţa sau unde se va stabili capitala de judeţ”, a spus Moloţ.
Moloţ a afirmat că, dacă proiectul va fi votat de consilierii judeţeni, hunedorenii vor avea de răspuns la o singură întrebare, respectiv dacă sunt de acord cu intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a desfiinţa judeţul Hunedoara, cu variantele de răspuns „DA” sau „NU”.
Şeful CJ Hunedoara a spus că după referendum vrea să transmită preşedintelui Traian Băsescu rezultatele votului exprimat, pentru a-i arăta care este în realitate opţiunea hunedorenilor în legătură cu acest proiect de regionalizare.
„Dacă nu se va ţine cont de referendum, atunci este responsabilitatea Parlamentului şi a Guvernului”, a conchis Moloţ.
Premierul Emil Boc a declarat, marţi seară, la TVR 1, că organizarea unui referendum s-ar impune doar pentru modificări teritoriale în interiorul unui judeţ, dar nu şi pentru un proces general de reorganizare administrativă, aplicat la nivel naţional.
Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, preciza că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora. Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.
Liderii USL au trimis adrese preşedinţilor PSD şi PNL de CJ pentru organizarea de referendumuri privind reorganizarea administrativă, întrebarea propusă de Ponta şi Antonescu fiind: „Sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui României, Traian Băsescu, de a desfiinţa judeţul dumneavoastră?”.
Cei doi co-preşedinţi ai Uniunii Social-Liberale au semnat adrese către preşedinţii PSD şi PNL de consilii judeţene şi ceilalţi consilieri ai Uniunii, pentru declanşarea referendumurilor judeţene asupra eventualei reorganizări.