Ştefan Pălărie (USR): Sala de detenţie în şcoli, o propunere scandaloasă şi inaplicabilă

Introducerea sălii de detenţie în şcoli este o măsură scandaloasă şi inaplicabilă, spune la RFI Ştefan Pălărie, membru USR al Comisiei de Învăţământ din Senat.

Urmărește
241 afișări
Imaginea articolului Ştefan Pălărie (USR): Sala de detenţie în şcoli, o propunere scandaloasă şi inaplicabilă

Ştefan Pălărie, membru USR. Sursa foto: Facebook, Ştefan Pălărie

„Cea mai scandaloasă rămâne această prevedere cu sala de detenţie, care este din păcate pentru multe şcoli din România o prevedere inaplicabilă (...). În foarte multe unităţi şcolare, aş aproxima că în peste 1.000 de unităţi şcolare, în care copiii învaţă în schimburi, biblioteca, laboratoarele, toate încăperile au fost transformate deja în săli de clasă. Unde să ai acest spaţiu de detenţie? Este o măsură inaplicabilă”, spune Ştefan Pălărie, după ce autorităţile au anunţat noi reguli în învăţământul preuniversitar, din anul şcolar 2024-2025.

Senatorul USR precizează că „dacă citiţi cu atenţie prevederile, veţi vedea că elevii sunt cu ghilimele pedepsiţi să meargă în spaţiul de detenţie şi să citească sau să completeze fişe. Deci au ajuns decidenţii din Educaţie să pedepsească elevii cu lectură sau cu fişe. Aici eu cred că se încalcă flagrant nişte principii de pedagogie, introducând nişte elemente care ar trebui să fie cele de bază, lectura ar trebui să fie în rândul copiilor un element de interes (...). Prin introducerea lecturii ca pedeapsă, se strică un principiu elementar de pedagogie şi e o greşeală fantastică”.

Ştefan Pălărie subliniază că „nu e vorba numai de spaţiu, e vorba şi de un profesor însoţitor. Eu predau Tehnologia Informaţiei, de exemplu. Dacă am un elev de nestăpânit, l-aş trimite în viitor în acest spaţiu de detenţie, unde ar trebui cineva să-l însoţească. Ei bine, într-o unitate şcolară aglomerată veţi vedea că nu există acest cineva, decât eventual profesorul de serviciu, care are o suită foarte largă de responsabilităţi, să acopere recreaţiile, să sune, să verifice că pe coridoare sau afară, în spaţiile comune, nu există copii care sunt în afara claselor atunci când sunt ore”.

Senatorul spune că USR va încerca să modifice aceste propuneri în Parlament.

„De obicei, ordinele de ministru, pentru că această propunere direct publicată în Monitorul Oficial este un ordin de ministru, fac parte din legislaţia secundară. Vom analiza împreună cu colegii jurişti şi consilieri modul în care elemente care pur şi simplu sunt disfuncţionale vor putea fi modificate prin ajustări ale legii învăţământului preuniversitar în cazul nostru şi le vom propune sub formă de iniţiative legislative în dezbatere parlamentară chiar în această sesiune care va începe la 1 septembrie”, încheie Pălărie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici