- Home
- Politic
- (03.10.2021, 11:19)
- Mara Raducanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ştefan Popescu, doctor în istoria relaţiilor internaţionale contemporane şi analist de politică externă, la ”InSecuritate”: ,,România rămâne totuşi a doua, cea mai săracă ţară, a UE. 40% din familiile din România se încălzesc cu lemne, încă”
- Ştefan Popescu: ,,Adevărata provocare a PNRR este punerea în aplicare, accesarea acestor fonduri.”
- Ştefan Popescu: ,,Marea provocare pentru acest PNRR este să nu-l transformăm într-un instrument de mărire a importurilor.”
- Ştefan Popescu: ,,Cred că România, din păcate, a pierdut bătălia cu sectoarele de vârf.”
Urmărește
1695 afișări
Ştefan Popescu, doctor în istoria relaţiilor internaţionale contemporane şi analist de politică externă, la ”InSecuritate”: ,,România rămâne totuşi a doua, cea mai săracă ţară, a UE. 40% din familiile din România se încălzesc cu lemne, încă”
Invitat în emisiunea InSecuritate, dr. Ştefan Popescu, doctor în istoria relaţiilor internaţionale contemporane şi analist de politică externă, susţine că marele test al PNRR-ului românesc – care a primit undă verde de la Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene – îl reprezintă accesarea şi folosirea reală a fondurilor.
Invitatul lui Bogdan Nicolae a precizat că, în timp ce mediul competitiv este din ce în ce mai mare, România a pierdut multe trenuri în materie de alianţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump nu respectă tradiţia: Prima doamnă nu se va întâlni cu Jill Biden la Casa Albă
-
Premierul român Marcel Ciolacu, primit la Downing Street de prim-ministrul britanic Keir Starmer
-
Ciolacu şi Ciucă se ceartă ca ţaţele: Când eşti neputincios, devii şi disperat şi nervos
-
Trump l-a nominalizat pe Pete Hegseth la Apărare: anti-NATO, anti-Europa, vedetă a talk-show-urilor Fox News
Care mai sunt şansele unei transformări reale şi de conectare a ţării noastre cu restul Europei? Ce ar trebui schimbat şi îmbunătăţit pentru a reindustrializa România şi pentru a o face parte din diverse proiecte cu valenţe strategice?
Ştefan Popescu: ,,Mediul competitiv este foarte mare şi pentru asta ţările au început să caute sinergii, să creeze parteneriate.”
,,Resursele sunt insuficiente. Să fim sinceri, chiar dacă vedem sute de miliarde de fonduri europene, împreună cu diverse mecanisme adiţionale, cum este PNRR, este o sumă insuficientă pentru nevoile UE, pentru a reuşi transformarea şi pentru a rămâne în competiţia globală, alături de marii jucători, China şi SUA. Deci, mediul competitiv este foarte mare şi pentru asta ţările au început să caute sinergii, să creeze parteneriate industriale care vor necesita o guvernanţă politică. Deja termenii sunt foarte politici: alianţa bateriilor, alianţa hidrogenului. Termenul de alianţă este foarte politic. Diverse proiecte cu valenţe strategice.”
Ştefan Popescu: ,,Adevărata provocare a PNRR este punerea în aplicare, accesarea acestor fonduri.”
,,Aş spune că aprobarea şi redactarea PNRR (...) a fost partea cea mai uşoară, pentru că partea cea mai importantă, adevărata provocare este punerea în aplicare, accesarea acestor fonduri pentru a determina într-adevăr o transformare reală şi o conectare a României cu restul Europei.”
Ştefan Popescu: ,,După 30 de ani de dezamăgiri, permiteţi-mi să fiu puţin sceptic.”
,,Chiar dacă România a înregistrat progrese notabile, rămâne totuşi a doua, cea mai săracă ţară, a UE. Avem întârzieri foarte mari întârzieri legate de infrastructură, elemente de modernitate ale sec. XX-lea care la noi rămân nerezolvate. Infrastructura rutieră feroviară care s-a degradat foarte mult, inclusiv pe partea de energie. (...) Avem cea mai mare populaţie rurală a Europei. Sigur că acest lucru poate deveni un adevărat atu al României, dar 40% din căminele din România, din familiile din România se încălzesc cu lemne, încă. Avem o anumită întârziere (...). Sigur că acest plan, dacă este pus în aplicare (...), dar, îmi pare foarte rău, după 30 de ani de dezamăgiri, permiteţi-mi să fiu puţin sceptic. De 30 de ani, România, din păcate, chiar din 2007, chiar dacă a înregistrat progrese notabile, rămâne totuşi a doua, cea mai săracă ţară, a UE.”
Ştefan Popescu: ,,Nu ajunge să ai proiecte pe hidrogen, contează dacă folosim acest instrument pentru a reindustrializa România.”
,,Cred că trebuie să ne uităm pe sectorul IT, dar şi agricultura. Trebuie să investim în capacităţi de procesare, este inadmisibil să exportăm, să fim pe primul loc în Europa la floarea-soarelui şi pe urmă să aducem ulei din ţările vecine.
Marea provocare pentru acest PNRR este să nu-l transformăm într-un instrument de mărire a importurilor. Pentru că nu ajunge să ai proiecte pe hidrogen, contează şi echipamentele, dacă producem şi echipamente, dacă folosim acest instrument pentru a reindustrializa România”, conchide Ştefan Popescu, analist de politică externă, invitat în emisiunea ,,InSecuritate”, de la Aleph News.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Neom, cel mai ambiţios proiect al Arabiei Saudite, se confruntă cu probleme. Directorul general a renunțat la funcție după șase ani
Citește pe www.zf.ro: Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe