Stelian Ion: Am prezentat premierului 13 argumente pentru a nu da OUG pe Codurile penale

Stelian Ion a declarat, vineri, că în cadrul discuţiilor purtate cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, USR a prezentat un set de 13 argumente pentru a demonstra că Guvernul nu poate da OUG pe Codurile penale.

Urmărește
329 afișări
Imaginea articolului Stelian Ion: Am prezentat premierului 13 argumente pentru a nu da OUG pe Codurile penale

Stelian Ion: Am prezentat premierului 13 argumente pentru a nu da OUG pe Codurile penale

„Întâlnirea de astăzi a fost una foarte importantă pentru că una este să afli din conferinţă de presă punctul de vedere oficial al premierului sau al unui partid politic important cum este USR şi alta e să ai o discuţie faţă în faţă şi să prezinţi premierului României şi ministrului Justiţiei punctul tău de vedere cu privire la o chestiune atât de importantă cum este o posibila adoptare a unei OUG pe Codul penal şi Codul de procedură penală. Am purtat discuţii atât cu premierul cât şi cu ministrul Tudorel Toader. Trebuie să spunem că am prezentat un set de argumente, 13 argumente pe 13 puncte prezentate şi în scris. În discuţia verbală am pus accentul pe unele dintre acestea”, a declarat Stelian Ion, în cadrul unei conferinţe de presă.

Deputatul USR a afirmat că, printre argumentele menţionate, se numără şi faptul că Guvernul nu poate da OUG pe Codurile penale, acestea fiind încă dezbătute în Parlament.

„Un argument foarte important este acela că Parlamentul este unica autoritate legiuitoare şi există decizii CCR care arată că într-o procedură parlamentară atât de avansată pe anumite legi nu poţi veni ca Guvern, suprapunându-te cu activitatea parlamentară şi nu poţi da o OUG pe exact aceleaşi chestiuni. Am avut aici o dispută juridică cu domnul ministru Tudorel Toader în sensul că noi am apreciat că sunt aplicabile acele decizii ale CCR, iar domnul ministru a considerat că nu ar fi aplicabile pentru simplul fapt că în acele decizii se discuta despre ipoteza unei angajări de răspundere a Guvernului, nu despre OUG. Realitatea e că argumentele din acele decizii sunt perfect valabile. Noi ne aflăm pe ultima sută de metri a unei proceduri parlamentare care trebuie lăsată să se finalizeze”, a adăugat Stelian Ion.

Reprezentanţii USR au apreciat, în timpul discuţiei cu Viorica Dăncilă şi Tudorel Toader, că nu toate articolele din Codurile penale declarate constituţionale sunt benefice.

„Am dorit să îi exprimăm doamnei premier opinia noastră şi să o convingem că nu toate articole declarate de CCR ca fiind constituţionale sunt neapărat benefice, sunt obligatorii şi sunt binevenite pentru legislaţia românească. Doamna prim-ministru are această opinie, sperăm că am convins-o că nu stau lucrurile aşa, în sensul că există anumite prevederi declarate constituţionale, dar care sunt nepotrivite, inoportune şi nu sunt benefice. Am dat exemplul prescrierii răspunderii penale în sensul în care poate fi considerată o astfel de măsură constituşională, dar ea duce la ştergerea a multor dosare, la scăparea multor infractori, ceea ce nu este în interesul societăţii”, a adăugat Stelian Ion.

Acesta i-a cerut premierului să respecte programul de guvernare şi recomandările MCV.

„Mai departe am pus accentul pe faptul că în programul de guvernare al PSD acest Guvern a fost mandatat cu respectarea întru totul al recomandărilor CE din cadrul MCV. Am solicitat acest lucru -v-aţi asumat, faceţi acest lucru-.”, a afirmat deputatul USR.

El a mai afirmat că Viorica Dăncilă, în calitate de premier, aceasta trebuie să răspundă doar în faţa Parlamentului, nu în faţa majorităţii partidului din care face parte.

„Am atras atenţia în scris asupra faptului că Guvernul României răspunde doar în faţa Parlamentului, nu al unui membru de partid sau în faţa Cex-ului, iar premierul este al României, trebuie să ia măsuri pentru români, nu în faţa majorităţii partidului”, a spus în încheiere Stelian Ion.

Potrivit analizei remisă MEDIAFAX, cu care USR s-a prezentat la discuţiile purtate la Guvern, partidul solicită Executivului să renunţe la OUG pe Codurile penale, susţinând că sunt încălcate prevederile Constituţiei.

„Grupurile parlamentare ale Uniunii Salvaţi România, vă solicită să nu promovaţi nicio ordonanţă de urgenţă care să aibă ca obiect modificarea Codului penal şi a celui de procedură penală sau acordarea vreunei amnistii sau graţieri directe sau mascate, având în vedere, în principal, următoarele argumente. Parlamentul este singura autoritate legislativă a României, nicidecum Guvernul. Prin emiterea unei astfel de OUG se încalcă art. 61 din Constituţie care consacră acest atribut al Parlamentului, dar şi principiul separaţiei puterilor în stat. Guvernul este obligat să pună în aplicare programul de guvernare votat de Parlament, iar program de guvernare pe care v-aţi obligat să-l aplicaţi nu conţine nicio măsură care să presupună modificarea radicală a Codului penal şi a celui de procedură penală ori amnistia sau graţierea. Dimpotrivă, programul de guvernare în baza căruia vă exercitaţi madatul şi-a asumat respectarea recomandărilor Comisiei Europene în cadrul mecanismului de cooperare şi verificare”, se arată în documentul remis MEDIAFAX.

De asemenea, în document, USR precizează că Guvernul nu poate da OUG pe Codurile penale, acestea fiind în dezbatere în Parlament.

„Art. 115 alin. 4 din Constituţie prevede că <(4) Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora>. Aceste condiţii trebuie îndeplinite cumulativ. În cazul de faţă niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită. Nu ne aflăm într-o situaţie excepţională, ci în situaţia în care se derulează o procedură parlamentară. Intrarea în vigoare a acestor modificări nu doar că poate fi amânată, ci chiar ar trebui amânată până la punerea în acord cu recomandările Comisiei Europene şi cu Avizul Comisiei de la Veneţia. Dispoziţiile a căror modificare se solictă sunt în vigoare de ani de zile, iar deciziile CCR produc ele însele efecte obligatorii, astfel încât intrarea în vigoare a modificărilor poate fi amânată până la adoptarea lor în cadrul procedurii parlamentare. Nici pretinsa urgenţă constând în punerea în acord a legislaţiei noastre cu cele două directive europene referitoare la confiscarea extinsă şi la prezumţia de nevinovăţie nu poate fi reţinută”, prevede un argument al USR.

Liderul USR, Dan Barna, împreună cu trei colegi din partid au discutat vineri, la Guvern, cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, pe tema unei posibile OUG pe Codurile penale. Întâlnirea, care a durat aproximativ 80 de minute, a fost solicitată chiar de preşedintele USR, Dan Barna.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici