Prima pagină » Politic » Stelian Ion cere intervenţia preşedintelui pentru deblocarea proiectului de desfiinţare a SIIJ. „Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiţiei”

Stelian Ion cere intervenţia preşedintelui pentru deblocarea proiectului de desfiinţare a SIIJ. „Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiţiei”

Stelian Ion cere intervenţia preşedintelui pentru deblocarea proiectului de desfiinţare a SIIJ. „Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiţiei”
Cosmin Pirv
04 aug. 2021, 19:17, Politic

Ministrul Justiţiei Stelian Ion susţine, într-o postare pe Facebook, făcută miercuri, că desfiinţarea SIIJ putea fi realizată încă din februarie, de când Ministerul Justiţiei a propus proiectul şi a fost aprobat şi susţinut de Guvern. „Ministerul Justiţiei a transmis forma corectă, avizată favorabil şi de Comisia de la Veneţia, pe care UDMR o ignoră cu bună-ştiinţă. Criticile cred că ar trebui îndreptate înspre UDMR, nu înspre Ministerul Justiţiei”, spune Stelian Ion.

Acesta mai spune că a propus coaliţiei şi în grupul de lucru şi alte soluţii pentru deblocarea acesteia: la cererea judecătorului sau procurorului care are calitatea de suspect sau inculpat, cauza să fie trimisă spre soluţionare la un serviciu teritorial egal în grad şi învecinat cu parchetul care efectuează urmărirea penală.

„Faptul că soluţiile sunt respinse sistematic, fără argumente solide, arată că nu toţi partenerii din coaliţie doresc desfiinţarea reală a SIIJ şi caută modalităţi de a menţine în viaţă această structură. Legile justiţiei puteau fi aprobate din luna aprilie, după ce Ministerul Justiţiei a transmis proiectele pe 26 martie 2021. Până în septembrie ar trebui finalizate negocierile, dar ar fi de ajutor ca acestea să nu se îndepărteze de programul de guvernare. Negocierile nu se vor încheia oricum: USR PLUS nu va accepta cosmetizări ale legislaţiei fără modificări de substanţă şi va insista asupra promovării liniilor apreciate deja inclusiv de organismele internaţionale (Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, GRECO)”, a mai transmis ministrul Justiţiei.

Acesta susţine că realitatea este evidentă: blocajul vine din coaliţie şi Parlament, nu de la Ministerul Justiţiei.

„Astăzi, preşedintele a transmis semnalul că este nemulţumit de aceste tergiversări, aşa cum sunt şi eu nemulţumit de atâta vreme. Îi transmit preşedintelui rugămintea de a se implica în depăşirea acestui blocaj, din care putem ieşi doar dacă toţi respectăm programul de guvernare şi recomandările instituţiilor europene”, a mai scris Stelian Ion pe reţeaua de socializare.

Ministrul mai arată că, în privinţa legilor justiţiei, chestiunile esenţiale aflate în discuţie vizează procedura de numire şi revocare a procurorilor de rang înalt, prerogativele procurorului general, situaţia poliţiei judiciare, modalitatea de alegere a membrilor CSM, subiecte aflate „încă în negociere şi nu am căzut deocamdată la un acord”.

Stelian Ion spune că a propus o soluţie referitor la procedura de numire a procurorilor de rang înalt: „O procedură în două etape, cu implicarea Secţiei pentru procurori a CSM. Un lucru spun răspicat: varianta pe care o voi promova va fi în sensul diminuării factorului politic în această procedură de numire/revocare. Un rol crescut al Secţiei pentru procurori este esenţial. De-a lungul timpului, Secţia pentru procurori a adus în avizele sale la propunerile pentru numirea procurorilor cu rang înalt argumente care ar trebui să fie luate în considerare, şi nu ignorate”.