Stelian Stoian: Statutul de membru NATO oferă României garanţii solide de securitate

Statutul de membru al NATO oferă României garanţii solide de securitate, generând, în acelaşi timp, beneficii nete în termeni de stabilitate, predictibilitate, solidaritate şi interoperabilitate, a declarat, pentru MEDIAFAX, Stelian Stoian, ambasadorul României la Alianţa Nord-Atlantică.

Urmărește
183 afișări
Imaginea articolului Stelian Stoian: Statutul de membru NATO oferă României garanţii solide de securitate

Stelian Stoian: Statutul de membru NATO oferă României garanţii solide de securitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aderarea României la NATO, în 2004, a reprezentat "încununarea eforturilor politice, diplomatice, militare şi economice de realizare a unui obiectiv cu valoare strategică, atât pentru clasa politică românească, cât şi pentru opinia publică", consideră Stelian Stoian. "În acelaşi timp, acordarea de către NATO a statutului de aliat pentru România a reprezentat şi o recunoaştere a valorii adăugate pe care ţara noastră o poate aduce la asigurarea stabilităţii şi securităţii euro-atlantice, ca stat de frontieră a Alianţei Nord-Atlantice", a spus ambasadorul României la NATO.

Totodată, pentru România aderarea a consfinţit apartenenţa "la sistemul de valori şi securitate al familiei euro-atlantice şi recunoaşterea profilului de stat democratic, ferm angajat în promovarea obiectivelor Alianţei", a spus Stoian.

Potrivit diplomatului român, statutul de membru al Alianţei Nord-Atlantice oferă României "garanţii solide de securitate şi generează beneficii nete în termeni de stabilitate, predictibilitate, solidaritate şi interoperabilitate".

"La 10 ani de la aderarea la NATO, România a reuşit să îşi consolideze profilul de aliat de încredere, cu contribuţii substanţiale prin participarea la misiunile din Afganistan şi Kosovo, la eforturile Alianţei de asigurare a păcii şi stabilităţii internaţionale şi implicat activ în dezbaterile strategice vizând consolidarea rolului NATO ca cea mai de succes Alianţă politico-militară din toate timpurile", a subliniat Stelian Stoian.

Ambasadorul consideră că, în contextul unui mediu internaţional dinamic, Alianţa trebuie "să fie în măsură să îşi îndeplinească toate obiectivele fundamentale". "Evoluţiile în curs din proximitatea geografică estică a Alianţei indică, însă, nu numai necesitatea acordării unei atenţii particulare acestei regiuni, ci se confirmă importanţa apărării colective ca element fundamental al NATO. Din perspectiva României, ca stat la graniţa Alianţei, implicaţiile regionale ale crizei din Ucraina sunt un argument atât în favoarea unui profil sporit pe agenda NATO pentru flancul estic al Alianţei, inclusiv din perspectiva relaţiilor cu partenerii din zonă", a precizat Stoian.

De asemenea, Alianţa va trebui să continue "să se adapteze şi să îşi consolideze profilul internaţional solid, iar summit-ul NATO din septembrie 2014 va reprezenta un prim moment pentru evidenţierea viziunii aliate în acest sens". "Pentru România, este important ca reuniunea la vârf să permită consolidarea parteneriatelor Alianţei, a relaţiei transatlantice, adoptarea unor decizii cu privire la continuarea prezenţei în Afganistan în cadrul misiunii Resolute Support şi asigurarea unor răspunsuri eficiente la noile riscuri de securitate, în mod special atacurile cu rachete balistice şi cele cibernetice", a mai declarat Stoian.

Stelian Stoian (49 de ani) a fost numit şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg în noiembrie 2006. Diplomat de carieră, Stoian a mai activat la Ambasada României de la Washington, ca prim colaborator, în perioada aprilie 2004 - iulie 2001. Anterior, din 1996 până în 2000 a fost la Misiunea Permanentă a României la Naţiunile Unite, de la New York.

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, la 17 octombrie 2013, decretul privind acreditarea lui Stelian Stoian în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, şef al Misiunii Permanente a României pe lângă NATO.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici