- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (03.01.2017, 06:30)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Stenograme: USR a cerut timp pentru citirea legilor respinse/ PNL, lămuriri despre sistemul de vot
Partidele din opoziţie au contestat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor modul în care se desfăşoară şedinţele de plen, USR a cerut mai mult timp pentru ca "parlamentarii noi" să citească legile propuse pentru respingere, iar PNL a cerut să se lămurească de ce nu este folosit votul electronic.
Urmărește
2087 afișări
Stenograme: USR a cerut timp pentru citirea legilor respinse/ PNL, lămuriri despre sistemul de vot (Imagine: Maran Croitoru/ Arhiva Mediafax Foto)
Preşedintele USR, Nicuşor Dan, s-a opus solicitării liderului PSD Eugen Nicolicea de a modifica ordinea de zi de miercuri pentru a include şi o sesiune de vot final, motivând că "parlamentarii noi" nu au avut timp să citească legile de pe o zi pe alta şi că site-ul Camerei Deputaţilor "a căzut" în timpul nopţii, potrivit unei stenograme a şedinţei Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor.
"Pe subiectul acesta noi, dimpotrivă, doream să prelungim… Sunt foarte mulţi parlamentari noi, noi suntem toţi noi şi pur şi simplu nu am avut timp de ieri până astăzi să ne uităm pe toate propunerile la care se propune respingerea. Mai mult, site-ul a căzut aseară. Nu cred că începem bine", a declarat Nicuşor Dan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
USR s-a opus şi propunerii PSD de a suplimenta ordinea de zi pentru a adăuga pentru aprobare o lege privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale.
"(…) Ordonanţa este în vigoare, produce efecte, deci nu ar fi o grabă. În schimb, există nişte amendamente cu privire la nişte scăpări din această ordonanţă. Am să vă şi spun care sunt şi care nu sunt în vigoare şi toate partidele au nevoie să fie în vigoare. Este vorba de decontarea anumitor cheltuieli, considerăm noi că sunt legale. Spre exemplu difuzarea spoturilor publicitare, cheltuieli de consultanţă juridică, taxe de timbru ş.a.m.d. Deci, nu sunt lucruri care să îndemne pe cineva să voteze negativ; ba, din contra, aş putea să spun că toate partidele au interesul ca aceste cheltuieli să fie făcute legal şi să fie decontate", a susţinut liderul deputaţilor PSD, Eugen Nicolicea.
Propunere a generat un schimb de replici, de aceată dată, între deputatul USR Cristian Ghinea şi social-democratul Florin Iordache.
"Nu văd urgenţa acestui proiect…", a susţinut Ghinea, motivând că Nicolicea "a explicat substanţa, nu urgenţa".
Nemulţumirile formulate de USR au fost respinse prin votul majorităţii, nefiind susţinute nici măcar de PNL. Liberalii au avut, însă, altă nemulţumire.
Preşedintele intermar al PNL, Raluca Turcan, a cerut lămurirea situaţie privind sistemul electronic de vot care nu a mai fost folosit "de la jumătatea anului trecut".
"Profit de ocazie să vă adresez o nelămurire a mea pe care o am din mandatul trecut. Dacă tot s-a investit atât de mult pe acest sistem de vot electronic, de ce nu s-a folosit de la jumătatea mandatului trecut? Şi văd că nici acum, cu toate că a început o nouă sesiune parlamentară, nu putem avea vot electronic. Care este problema, care este hiba? Eu cred că este necesară o informare, măcar a membrilor Biroului permanent, pentru a şti de ce o investiţie atât de consistentă făcută în Camera Deputaţilor nu este folosită de către deputaţi", a întrebat liderul PNL, Raluca Turcan, potrivit stenogramei şedinţei BP.
Vicepreşedintele PSD al Camerei Deputaţilor Florin Iordache a cerut să fie făcută o informare către toţi membri BP "cu istoria aceasta".
"Domnule Dumitrică, vă rog să faceţi o informare către toţi membrii Biroului permanent cu istoria aceasta, ce s-a întâmplat, de ce nu a funcţionat, măsurile şi modul în care a fost updatat sistemul, astfel încât acum, pentru a putea porni prima dată, trebuie acele opt sesiuni de vot pentru verificare ş.a.m.d., ca să nu constatăm iar că avem colegi care votează şi de fapt nu sunt în sală", a declarat Florin Iordache.
În urma protestelor Ralucăi Turcan, social-democratul a explicat că este vorba despre opt teste.
"Da, nu opt săptămâni. Am spus opt sesiuni de vot: se deschide sistemul de vot, se efectuează voturile respective, se închide sistemul; se redeschide, se resetează, se revotează, se închide sistemul. Deci, trebuie o zi efectiv numai pentru această chestiune", a explicat Florin Iordache şi declarând şedinţa de vot închisă.
Sistemul de vot electronic care a costat aproximativ două milioane de lei nu a mai fost folosit de mai multe luni, deputaţii votând în şedinţele de plen prin ridicare de mână.
Votul electronic a stârnit mari controverse când legea defăimării, iniţiată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost respinsă în plenul Camerei Deputaţilor, în luna februarie.
Liviu Dragnea a afirmat că ''o mână criminală'' a manipulat sistemul electronic de vot pentru ca legea defăimării să nu treacă.
În urma analizei raportului privind funcţionarea sistemului electronic de vot, “Biroul Permanent a concluzionat că nu există nicio suspiciune cu privire la softul respectiv. Nimeni nu poate interveni în modificarea datelor. Este imposibil. Acest lucru este clar ca lumina zilei”, a declarat Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor la acea vreme.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:10
-
astăzi, 11:01
WhatsApp introduce o funcţie de transcriere a mesajelor vocale