Ştirbu: TVR trebuie să intre în insolvenţă, pentru a fi salvată. PNL va lua o decizie în BPN

Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mijloace de Informare în Masă din Camera Deputaţilor, s-a pronunţat pentru intrarea Societăţii Române de Televiziune (SRTV) în insolvenţă, însă PNL va lua o decizie politică pe această temă în BPN.

Urmărește
408 afișări
Imaginea articolului Ştirbu: TVR trebuie să intre în insolvenţă, pentru a fi salvată. PNL va lua o decizie în BPN

Ştirbu: TVR trebuie să intre în insolvenţă, pentru a fi salvată. PNL va lua o decizie în BPN (Imagine: Ovid Micsik/ Arhiva Mediafax Foto)

"SRTV se află într-o situaţie extrem de neplăcută, o situaţie care vine din trecut, în urma - să zicem – unui management neperformant şi aşa mai departe. S-a ajuns la concluzia că, în situaţia în care 2.000 din cei 2.500 de angajaţi ai SRTV s-au adresat în Justiţie pentru a-şi recupera drepturile salariale cuvenite şi care au fost tăiate, pe parcursul diverselor CA-uri, în situaţia în care Societatea Română de Televiziune are aproximativ 700 de milioane de lei datorie la bugetul de stat, această instituţie importantă a statului român este pusă într-o poziţie delicată. Şi, ca atare, pentru a putea fi salvată, în acest moment, trebuie să fie băgată în insolvenţă. Asta înseamnă salvarea locurilor de muncă, o viziune de viitor asupra acestei instituţii, o restructurare. Insolvenţa nu înseamnă închiderea TVR sau dizolvarea instituţiei. Vă aduc aminte cazul fericit al Hidroelectrica. A fost băgată în insolvenţă, s-au şters datoriile, a redevenit profitabilă", a declarat Gigel Ştirbu, la Slatina, într-o conferinţă de presă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Deputatul a mai declarat că toată clasa politică trebuie să se implice în soluţionarea situaţiei de la SRTV, arătând că este nevoie de modificarea Legii insolvenţei care, în acest moment, nu permite reorganizarea în instanţă a instituţiilor de stat.

"Trebuie să luăm o decizie şi, ca atare, legea trebuie să fie modificată. Există două variante: ori Parlamentul, printr-o înţelegere transpartinică a tuturor forţelor politice reprezentate, să purcedem la iniţierea unui proiect legislativ de modificare a Legii insolvenţei ca să se poată aplica şi la o instituţie de stat, aşa cum este SRTV; ori printr-o decizie guvernamentală, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, Guvernul să ia decizia să modifice această lege. Un lucru este cert, cred că întreaga clasă politică, cel puţin la nivel decizional, a înţeles că nu mai putem să lăsăm deoparte această instituţie şi trebuie să ne implicăm toţi să găsim o soluţie ca această instituţie să fie salvată.", a precizat preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor.

Alina Gorghiu, copreşedintele PNL, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că liberalii vor stabili, săptămâna viitoare, care va fi poziţia pe care partidul o va susţine privind Televiziunea Română. Ea a arătat că Guvernul a refuzat ştergerea datoriilor SRTV.

"Pe scurt, noi miercuri, când vom avea Biroul Politic Naţional, vom discuta poziţionarea PNL pe situaţia de la TVR. Această discuţie este prioritate zero şi pornim de la premiza că vrem să găsim o soluţie de salvare a TVR-ului. Acea discuţie despre care a vorbit domnul Ştirbu mi s-a părut a fi o discuţie de dragul de a se face o discuţie. Guvernul n-a venit cu nicio perspectivă, a spus că nu are niciun fel de disponibilitate să plătească o parte din datorile TVR-ului. Parlamentul este legat de mâini şi de picioare", a declarat Gorghiu.

Copreşedintele PNL a propus desemnarea unui Consiliu de Administraţie provizoriu care, până la modificarea legii, să ducă la îndeplinire mai multe obiective trasate clar de Parlament.

"Pe tema intrării în insolvenţă a TVR, nu avem în acest moment un punct de vedere, însă cred că cel mai firesc lucru este ca pe repede înainte să desemnăm fiecare partid câte unul sau doi reprezentanţi, la fel şi TVR-ul, Guvernul şi specialiştii din mass-media, astfel încât un corp tehnic şi politic să poată într-un interval de timp foarte scurt, două săptămâni – o lună, să vină cu o soluţie. Să se spună ce trebuie să facă Parlamentul – în termen de o săptămână, să numească un consiliu de administraţie. Mandatul acestui CA, indiferent dacă se modifică legea sau vom găsi altă soluţie genială, trebuie să fie pe termen limitat în care să se prevadă nişte obiective foarte clare pe care să le ducă la îndeplinire. Legea nu se poate modifica de mâine pe poimâine, mai ales că până acum toate apelurile pe care le-am făcut s-au izbit de zid. PSD nu mi-a răspuns niciodată pentru că au majoritate şi cred că pot impune orice fel de modificare fără a se consulta cu restul partidelor politice. Dacă nu vom rezolva în câteva luni situaţia TVR-ului, eu cred că suntem cu toţii vinovaţi de ce se va întâmpla acolo", a mai spus Alina Gorghiu.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că va propune luni Legislativului un pachet de modificări legislative la Legea de funcţionare a Televiziunii, în aşa fel încât să poată fi demarată procedura de insolvenţă, dar să fie exclus falimentul TVR prin lege.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici