- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Stoica: Celor care se erijează în judecători ai Codurilor nu le-ar strica puţină modestie
Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei a acordat agenţiei MEDIAFAX un interviu în care vorbeşte despre Codurile juridice, evoluţia relaţiilor în Coaliţia PSD-PDL şi perspectivele acestora în contextul alegerilor europene şi prezidenţiale.
Prezentăm textul interviului:
"Reporter: Codurile penale şi civile au ajuns în Parlament. Ce semnificaţie are acest moment, din perspectiva reformei justiţiei ?
Valeriu Stoica: Ar fi mai multe comentarii de făcut. Primul, nu numai poziţia mea de fost ministru al Justiţiei este relevantă în aceste comentarii. Cred că este mult mai important să spun că sunt un practician al dreptului de mulţi ani, de peste treizeci de ani. Am învăţat în această perioadă îndelungată de practică a dreptului că legile bune nu sunt cele făcute peste noapte, nu sunt cele care reprezintă doar voinţa unei majorităţi temporare. Cele mai bune legi sunt cele care sunt expresia unei experienţe îndelungate, uneori de decenii, uneori de secole, uneori de milenii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Sebastian Burduja, cu prilejul audierilor pentru poziţia de ministru al Energiei: Centrala Romgaz de la Iernut va fi gata în mai-iunie şi la fel şi cea de la Mintia de 1000 MW va fi gata anul următor. Avem câteva mii de de MW noi în solare, eoliene şi stocare prevăzuţi să intre funcţiune în 2025
-
AUR cere CCR să constate vacantarea funcţiei de preşedinte al României
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Am să mă refer în principal la Codul Civil, pentru că el sintetizează asemenea experienţă multimilenară şi există percepţia eronată că proiectul Codului Civil ar fi, pur şi simplu, o creaţie a comisiei care a redactat această lege.
Este total inexact, sub un dublu aspect: mai întâi, această comisie nu a făcut decât să preia ceea ce deja se lucrase la Ministerul de Justiţie începând din anul 1997, când a început munca la Codul Civil. În al doilea rând, din 1997 şi până astăzi nu s-au inventat soluţii, misiunea celor care au lucrat din 1997 şi până astăzi la Codul Civil a fost următoarea: să păstreze din Codul Civil aproape toate soluţiile care au fost confirmate de timp - şi asta înseamnă 99% din actualul Cod Civil - şi, în al doilea rând, să ţină cont de evoluţiile care s-au produs în lume, din momentul în care a început comunismul la noi şi până astăzi.
Codul Civil francez, care este modelul Codului Civil român a fost amendat de multe ori în ultimi cincizeci de ani, pentru a fi pus de acord cu evoluţia vieţii, dar asta nu înseamnă că a fost schimbat Codul Civil. Şi la ei 90 la sută din conţinut s-a păstrat. Asta a făcut şi comisia care a redactat ultima formă a Codului Civil. Noi nu am inventat nimic.
Pe de o parte, am păstrat din Codul Civil tot ceea ce şi-a păstrat actualitatea, pe de altă parte, am văzut ce s-a întâmplat în Franţa, în Italia, în Spania, în Canada - provincia Quebec, care are un sistem de drept continental, am văzut soluţiile noi care au fost adoptate şi le-am integrat în proiectul Codului Civil, ţinând cont de modul în care se armonizează cu soluţiile tradiţionale.
Spun "am", pentru că eu însumi am făcut parte din ultima comisie de redactare a Codului Civil, şi din acest punct de vedere, este rezultatul unei echipe de profesionişti.
Fără îndoială că nimeni nu este perfect, fără îndoială că pot fi făcute amendamente în continuare, dar ele trebuie făcute pe de o parte cu bună credinţă, pe de altă parte, cu modestie.
Am văzut în ultimul timp tot felul de personaje care se erijează în judecători supremi ai proiectului Codului Civil şi a celorlalte proiecte de coduri. Asta mi se pare, daţi-mi voie să o spun, o dovadă de suficienţă intelectuală. Puţină modestie nu strică. Repet, totul este discutabil, totul poate fi îmbunătăţit, dar când te apropii de o asemenea zonă fără o anumită modestie, rişti să dai dovadă de prostie.
Eu sper că, indiferent care este zona politică din care provin criticile la adresa Codului Civil şi a celorlalte Coduri, va exista înţelepciunea să se cântărească bine, pentru a nu strica ceea ce au făcut totuşi specialiştii din comisie, judecătorii şi jurisconsulţii timp de mii de ani. În Codul Civil, repet, este vorba despre adunarea unei experienţe de mii de ani.
Bun, când este vorba de Codul de Procedură Penală şi cel Penal, soluţiile nu sunt atât de vechi, sunt mai noi, dar şi aici s-a urmărit armonizarea cu ce s-a întâmplat în lume în aceste domenii în ultimul timp. Totul este perfectibil, dar este nevoie de înţelepciune şi este nevoie de cumpătare.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
Citește mai departe: