Video Stoica: Celor care se erijează în judecători ai Codurilor nu le-ar strica puţină modestie

Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei a acordat agenţiei MEDIAFAX un interviu în care vorbeşte despre Codurile juridice, evoluţia relaţiilor în Coaliţia PSD-PDL şi perspectivele acestora în contextul alegerilor europene şi prezidenţiale.

Urmărește
391 afișări

Rep: Au existat multe critici, atât din partea societăţii civile, nu numai a politicienilor, cât şi din zona justiţiei, a magistraţilor. În acest context, o asumare a răspunderii, cum se preconizează, este de bun augur ?

V.S.: Din punctul meu de vedere, este singura soluţie rezonabilă, pentru că, dacă se va merge pe ideea unei adoptări în procedură obişnuită, ele nu vor fi adoptate niciodată, or, România are nevoie de aceste Coduri.

Eu cred că soluţia adoptată acum este o soluţie înţeleaptă. S-a zis se dezbate în Parlament şi după ce toate partidele, societatea civilă, toţi cei interesaţi îşi spun punctul de vedere, propun îmbunătăţiri, în final, când se ajunge la o formă agreată în acest cadru al comisiilor, în acel momnt asumarea răspunderii este singura soluţie prin care aceste Coduri pot fi adoptate.

Rep.: Va depinde foarte mult punctul de vedere al Comisiei Europene privind adoptarea acestor coduri? Riscăm ceva în cazul în care nu se adoptă?

V.S.: Cred că în interesul Comsiei Europene este ca România să aibă un sistem de justiţe funcţional şi, dacă vrem ca monitorizarea Comisiei pe acest domeniu să ajungă la un sfârşit, avem nevoie de acest sistem funcţional, iar Codurile, proiectele de Cod, dacă vor fi adoptate, vor contribui la asta.

Nu trebuie să uităm un lucru, care este foarte important. Nu înseamnă că, dacă mâine vor fi adoptate Codurile, vor intra în vigoare imediat. Va fi nevoie de o perioadă de un an, doi, trei, până când aceste Coduri vor intra în vigoare.

Când e vorba de Codul Civil mai ales, este nevoie de o lege tranzitorie de punere în aplicare a Codului Civil. Deci, pe lângâ Codul Civil, se va adopta o lege privind punerea în aplicare a Codului Civil. Este un proces tehnic foarte complicat. Şi în această perioadă de doi-trei ani, cât timp vor fi elaborate instrumentele de punere în aplicare ale acestor Coduri, se vor mai putea face ajustările necesare.

Aşadar, nu peste noapte aceste Coduri vor intra în vigoare.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici