Video Stoica: Celor care se erijează în judecători ai Codurilor nu le-ar strica puţină modestie

Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei a acordat agenţiei MEDIAFAX un interviu în care vorbeşte despre Codurile juridice, evoluţia relaţiilor în Coaliţia PSD-PDL şi perspectivele acestora în contextul alegerilor europene şi prezidenţiale.

Urmărește
392 afișări

Rep: Să spunem că, la un moment dat, vor intra în vigoare aceste Coduri. Cum se va schimba, ce va vedea cetăţeanul de rând privind acest sistem?

V.S.: Aici avem o dublă perspectivă: este vorba de zona Codului Civil şi a Codului de Procedură Civilă şi este vorba, apoi, de zona Codului Penal şi cel de Procedură Penală.

Sunt două perspective radical diferite şi trebuie să le judecăm cu unităţi de măsură diferite.

Dacă ne referim la Codul Civil, ceea ce se va schimba după intrarea lui în vigoare se situează în zona raporturilor de familie şi în zona raporturilor contractuale, pe de altă parte.

Acestea sunt cele două mari zone de schimbare.

În zona familiei, pentru că trebuie să adaptăm anumite instituţii ţinând seama de evoluţia vieţii moderne, am în vedere, de exemplu, regimul matrimonial. Noi avem încă astăzi, în România, la douăzeci de ani după căderea comunismului, sistemul comunităţii de bunuri ca sistem obligatoriu, unic, deşi diversitatea vieţii ar trebui să permită celor care se căsătoresc să opteze între diferite variante posbile.

Rămâne şi sistemul comunităţii de bunuri, cine vrea să îl aleagă, să rămână cu el, rămâne cu el. Cine doreşte alt sistem, poate să aleagă alt sistem.

A doua zonă importantă unde vor fi schimbări, după cum spuneam, este zona relaţiilor contractuale. Acum, în mod tradiţional, se face distincţie între raporturile comerciale şi cele civile.Codul nou unifică aceste raporturi, ceea ce va înlătura complicaţiile procedurale existente în mometnul de faţă.

În acest moment este greu să califici un raport juridic contractual ca fiind comercial sau civil, este greu să califici un proces ca fiind comercial sau civil şi asta face ca în cursul judecăţii să se schimbe competenţa de la instanţele comerciale la cele civile şi să fie un fel de plimbare nesfârşită între o instanţă şi alta, cu consecinţe mari în privinţa duratei proceselor.

Aceste clarificări, repet, vor permite pe de o parte o mai bună rezolvare a proceselor, pe de altă parte se crează o unitate în materia obligaţiilor, care este mult dorită.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici