Video Stoica: Celor care se erijează în judecători ai Codurilor nu le-ar strica puţină modestie

Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica, fost ministru al Justiţiei a acordat agenţiei MEDIAFAX un interviu în care vorbeşte despre Codurile juridice, evoluţia relaţiilor în Coaliţia PSD-PDL şi perspectivele acestora în contextul alegerilor europene şi prezidenţiale.

Urmărește
393 afișări

Rep.: În zona penală sunt, însă, nişte probleme...

V.S.: Peste tot sunt probleme. Aceasta este altă zonă, cea a Codului Penal şi de Procedură Penală. Acolo finalităţile sunt altele şi cea mai importantă finalitate este reducerea fenomentului infracţional şi, pe de altă parte, creşterea eficienţei instrumentelor instituţionale care activează în acest domeniu.
Este nevoie, pe de o parte, mai ales în materia infracţiunilor de corupţie, să existe eficienţă. În mometul de faţă, procedura penală în vigoare are o mulţime de portiţe care face ca un proces să dureze la nesfârşit şi, în final să nu ai o hotărâre care să aplice sancţiunea cuvenită celui vinovat.

Societatea românească este dezamăgită. Nu numai infracţiunea de corupţie constituie problemă, foarte multe alte infracţiuni. Am văzut în ultimele luni situaţi ciudate în care oamenii acuzaţi de viol au fost puşi în libertate în mod nejustificat.

Sunt, de asemenea, în zona activităţii economice, fapte care rămân nepedepsite şi care revoltă opinia publică.

Codul Penal şi cel de Procedură Penală trebuie să ofere instrumentele eficiente pentru ca toţi care săvârşesc fapte penale să răspundă, iar societatea să aibă sentimentul că se face dreptate.

Rep: Şi cu toate acestea, s-a vorbit despre o coborâre a pragului maxim al pedepselor...

V.S.: Aici specialiştii au explicat şi cred că percepţia iniţială este cauzată de o neînţelegere. Se coboară pragul pedepselor pentru cei care sunt infractori primari. Vă dau un celebru exemplu, din „Mizerabili” lui Victor Hugo. Nu înseamnă că, dacă un om a furat odată o pâine, trebuie să tragă la galere douăzeci de ani. Nu spun că furtul în sine este ceva bun, dar trebuie să avem măsuri diferite pentru fapte diferite.

Când este vorba de un recidivist, de infracţiuni grave, de cei care îşi fac din infracţiune o profesie, acolo trebuie să existe sancţiunea foarte puternică şi cei care au lucrat la Codul Penal au spus că, pentru asemenea cazuri, sancţiunile trebuie să fie mult mai mari decât sunt acum, şi, din acest aspect, se introduce cumulul aritmetic.

Până acum era cumulul juridic, se aplica pedeapsa cea mai mare, eventual cu un spor de pedeapsă. Acum, dacă faci zece infracţiuni, se aplică zece pedepse şi se adună aritmetic pedepsele. Poţi să fii condamnat la 100 de ani de închisoare.

Aşadar, soluţia adoptată de cei care au lucrat la Codul Penal este raţională şi va fi de natură să combată mult mai bine infracţionalitatea.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici