Stoica: Propunerile preşedintelui Băsescu de revizuire a Constituţiei sunt rezonabile

Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a declarat, luni, că propunerile preşedintelui Traian Băsescu de revizuire a Constituţiei sunt rezonabile, arătând că este vorba despre reducerea mandatului preşedintelui de la 5 la 4 ani şi prevederile legate de suspendarea şefului statului.

Urmărește
1 afișare

"Toate sunte rezonabile", a spus Stoica, întrebat cum apreciază propunerile lui Traian Băsescu de revizuire a Constituţiei.

El a spus că aceste propuneri se referă la consecinţele referendumului din anul 2009 privind Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari, dar şi la reducerea mandatului preşedintelui de la 5 la 4 ani.

Stoica a arătat că reducerea mandatului este propusă pentru a uşura povara bugetului, având în vedere că sunt foarte multe campanii electorale în momentul de faţă.

Legat de prevederile privind suspendarea preşedintelui, Stoica a precizat că sunt două variante: ori cererea de suspendare va fi adresată Curţii Constituţionale care va aprecia dacă sunt motive temeinice pentru suspendare, ori suspendarea se dispune direct de Parlament. Stoica a arătat că în cazul celei de-a doua variante, dacă referendumul va respinge cererea de demitere a preşedintelui, atunci se propune ca Parlamentul să fie dizolvat de drept.

O altă propunere de revizuire a Constituţiei se referă la înscrierea în legea fundamentală a limitei de 3% a deficitului bugetar, a mai spus Valeriu Stoica.

Preşedintele Băsescu susţine ca mandatul şefului statului să fie de patru ani, iar Parlamentul să fie dizolvat dacă suspendă preşedintele ţării iar acesta nu este demis la referendum, potrivit propunerilor de modificare a Constituţiei pe care le-a prezentat PDL.

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL, Sulfina Barbu, a declarat pentru MEDIAFAX că reprezentanţii PDL şi preşedintele Traian Băsescu au discutat duminică despre revizuirea Constituţiei, printre propuneri aflându-se revenirea la mandatul de patru ani pentru şeful statului, dar şi posibilitatea dizolvării Parlamentului în cazul în care Legislativul suspendă preşedintele, iar acesta nu este demis la referendum.

Potrivit Sulfinei Barbu, preşedintele Băsescu a dorit să ştie dacă PDL mai susţine rezultatele referendumului privind trecerea la Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari şi, de asemenea, a prezentat ca propuneri de modifcare a Constituţiei dizolvarea Parlamentului în cazul în care forul legislativ suspendă şeful statului, dar acest nu e demis la referendum.

O altă propunere se referă la posibilitatea prevederii în Constituţie a unui deficit bugetar de maximum 3%.

Întrebată când crede că preşedintele Băsescu va prezenta propunerile de modificare a Constituţiei, Sulfina Barbu a spus că acest lucru se va întâmpla după moţiunea de cenzură, "probabil în maximum o lună de zile".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici