- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Stoica: Sistemul corupţiei, clădit de Iliescu, om sărac şi cinstit. Nici PDL nu e partid de îngeri
Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica consideră că "de 20 de ani în România sistemul corupţiei a fost clădit de Ion Iliescu, un om sărac şi cinstit, dar care în timpul în care a condus România a lăsat să se dezvolte această caracatiţă a corupţiei", adăugând că "nici PDL nu e un partid de îngeri".
Stoica: Sistemul corupţiei, clădit de Iliescu, om sărac şi cinstit. Nici PDL nu e partid de îngeri (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Întrebat dacă există probleme în PDL legate de corupţie, Valeriu Stoica a apreciat, sâmbătă, că nu este partid în România în care acest fenomen să nu existe, după cum nu e partid în lume.
"Nici PDL nu e un partid de îngeri. Şi ca urmare acest fenomen se manifestă. Problema este că nu cred că PDL este cazul tipic de discutat în această privinţă", a arătat Valeriu Stoica.
Întrebat care ar fi cazul tipic, Stoica a făcut trimitere la Ion Iliescu. "Eu cred că de 20 de ani în România sistemul corupţiei a fost clădit de Ion Iliescu, un om sărac şi cinstit, dar care în timpul în care a condus România a lăsat să se dezvolte această caracatiţă a corupţiei", a spus Valeriu Stoica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
El a precizat că la Bucureşti a fost organizată o conferinţă internaţională pe tema corupţiei din interiorul partidelor, la iniţiativa Monicăi Macovei şi a ISP. Stoica a afirmat că fenomenul corupţiei "este legat de fenomenul puterii, partidele politice sunt cele care gestionează puterea în orice ţară şi ca urmare în legătură cu partidele politice există mai mult sau mai puţin legitim o suspiciune de corupţie".
"Cred că lucrul cel mai important care afectează integritatea partidelor politice, nu numai din România, ci din orice ţară este legat de modul de finanţare al partidelor politice. Dacă nu există un sistem transparent de finanţare a partidelor politice, atunci se creează o legătură între oamenii politici, grupurile de interese, legătură care nu este una morală cu riscul ca această legătură să îmbrace forma corupţiei este foarte mare", a spus Stoica.
El a apreciat că ar trebui făcute două lucruri, mai întâi o reglementare foarte clară a modului de finanţare a partidelor politice, după care "reguli stricte în interiorul fiecărui partid politic în legătură cu modul în care sunt gestionate resursele partidului mai ales modul în care sunt obţinute aceste resurse". El a arătat că în ultimii 20 de ani s-au făcut lucruri foarte importante, că există o finanţare a partidelor politice care este foarte bună dar, "din păcate, nu întotdeauna există siguranţa că resursele pe care le declară partidele politice sunt întotdeauna cele reale".
Stoica a mai spus că, după părerea sa, în viitor problema corupţiei va fi diminuată în măsura în care atât cultura civică dar şi cea politică "vor permite ca acest fenomen să fie bine înţeles nu numai la nivelul politicii ci şi la nivelul cetăţenilor".
"Pentru că până la urmă corupţia nu depinde doar de cei corupţi, depinde şi de cei care corup. Cred că marea problemă este atât la nivelul partidelor politice, cât şi la nivelul celor care finanţează partidele politice. Dacă nu se schimbă mentalitatea celor care finanţează partidele politice este foarte greu ca acest fenomen al corupţiei să fie combătut", a adăugat Valeriu Stoica.
Stoica a făcut aceste precizări pe holurile Parlamentului într-o pauză a Conferinţei internaţionale "Consolidarea integrităţii politice în partidele de centru-dreapta din Europa de Sud-Est".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.