Stolojan cere retragerea bugetului pe 2008 din Parlament

Preşedintele PLD Theodor Stolojan a declarat, miercuri, că solicită retragerea proiectului de buget pe 2008 din Parlament, pentru că se abate mult de la realităţile economice ale ţării, în caz contrar, parlamentarii PLD urmând să voteze împotriva avestuia, la dezbaterea din plenul Camerelor reunite.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului Stolojan cere retragerea bugetului pe 2008 din Parlament

Stolojan cere retragerea bugetului pe 2008 din Parlament

Liderul PLD Theodor Stolojan a acuzat, într-o conferinţă de presă, Guvernul Tăriceanu, că „a preluat fără nicio jenă metoda PSD din perioada 2001-2004 de a trimite în Parlament proiecte de buget nefundamentate.

În opinia lui Theodor Stolojan, trimiterea în dezbaterea Parlamentului a unui proiect de buget care nu are fundament în realitatea economică din România provoacă două consecinţe majore: pe de o parte, Parlamentul dezbate un buget care se va abate mult de la realitate, iar pe de altă parte, în cursul anului, Guvernul face de regulă 3-5 rectificări majore ale bugetului, prin care înfrânge democraţia parlamentară prin aprobarea realocărilor de resurse pe bază de ordonanţe de urgenţă.

„Dacă Guvernul Tăriceanu-PNL nu va ţine seama de aceste cerinţe ale democraţiei economice şi ale necesităţii de a refundamenta proiectul de buget pe anul 2008, atunci parlamentarii PLD vor vota împotriva acestui proiect de buget”, a declarat preşedintele PLD.

În plus, Stolojan a făcut un apel către „orice om politic responsabil, care nu doreşte să fie marionetă şi căruia îi pasă de situaţia economică a României, să se alăture acestui demers pentru a preveni intrarea Românei într-un crah financiar”.

PLD consideră că proiectul de buget pe anul 2008 trebuie retras din Parlament şi fundamentat pe baza realităţilor din economie şi a prevederilor din programul de guvernare, motivul solicitării liberal-democraţilor fiind faptul că nivelurile inflaţiei şi cursului de schimb leu/euro luate în calcul la fundamentarea veniturilor şi cheltuielilor bugetului sunt deja depăşite substanţial.

„Astfel, inflaţia la finele acestui an va fi între 6,5% şi 7% (posibil, chiar peste 7%), iar cursul de schimb s-a depreciat cu circa 15% în ultimele luni, în timp ce riscul deprecierii în continuare a leului se măreşte”, a explicat Stolojan.

El a a prezentat o analiză a situaţiei economice cu care se confruntă România la momentul actual, arătând că salariul minim lunar pe economie, luat în calcul la proiectul de buget pe anul 2008 este de 450 lei, acest nivel fiind deja depăşit de oferta Guvernului, de 500 lei, neagreată încă cu sindicatele.

În opinia liderului PLD, majorarea salariului minim lunar va determina mărirea salariului mediu brut lunar din economie peste nivelul de 1550 lei, luat în calcul la proiectul de buget pe anul 2008, iar valoarea punctului de pensie, de 581 lei, prevăzută a fi în vigoare la 1 ianuarie 2008, va fi mai mică decât 37,5 % din salariul mediu brut pe economie, cât reprezintă angajamentul politic asumat de către toate partidele politice şi confirmat de Parlament.

O altă critică adusă Guvernului Tăriceanu de către preşedintele PLD s-a referit la faptul că acesta „nu doreşte să respecte angajamentul din programul de guvernare ca , în anul 2008, să aloce 6% din PIB pentru sănătate, contribuind în acest fel la degringolada din sistem şi la părăsirea sistemului de către asistentele şi doctorii cei mai buni".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici