- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Stolojan: Guvernul trebuie să ia în calcul propunerile UNPR şi UDMR, opţiunile să fie credibile
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că Guvernul trebuie să ia în calcul şi să analizeze propunerile partenerilor de la UNPR şi UDMR iar în cazul în care va propune alternative la măsurile vizate, acestea să fie credibile pentru FMI.
Stolojan: Guvernul trebuie să ia în calcul propunerile UNPR şi UDMR, opţiunile să fie credibile (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto/AFP)
"Guvernul trebuie să analizeze toate aceste propuneri (ale UNPR şi UDMR) pentru că şi patronatele, sindicatele, au venit cu propunerea ca pensiile sub 1.000 de lei să nu li se aplice reducerea de 15%", a spus Stolojan.
El a arătat că membrii Guvernului trebuie să ia în calcul toate aceste propuneri care s-au făcut şi le va judeca prin prisma a două constrângeri pe care le are la ora actuală şi pe care nu le poate încălca. Astfel, una dintre aceste constrângeri este deficitul agreat pe anul 2010 al bugetului ţării, de 6,8% şi a doua constrângere este legată de credibilitatea măsurilor care se prevăd în bugetul ţării, al realizării lor într-un timp bine stabilit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
"Orice măsură propusă de a nu se aplica reducerile la pensia minimă, de exemplu, are o dimensiune cifrică, care trebuie acoperită prin alte măsuri de reducere a cheltuielilor sau de majortare a veniturilor. Aceste măsuri de compensare trebuie să fie credibile în faţa Comisiei Europene şi a FMI şi să poată fi operate într-un interval de timp rezonabil", a precizat prim-vicepreşedintele PDL.
El a adăugat că este necesară o certitudine că aceste măsuri care ar putea înlocui mărirea pensiilor minime pot fi aplicate rapid.
Întrebat ce tip de măsuri ar putea lua Executivul în locul măririi pensiilor minime, Stolojan a spus că sunt mai multe opţiuni pe care membrii Guvernului le pot lua în calcul.
"Doar Guvernul poate pune în balanţă, dar sunt unele măsuri precum mărirea taxei pe automobile sau să se scadă nişte cheltuieli. Venea cineva azi cu propunerea ca secretarii de stat să renunţe la şoferi, maşini, consilieri, etc. Trebuie luate în calcul toate aceste variante", a afirmat Theodor Stolojan.
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a anunţat, marţi, după şedinţa Biroului Politic Permanent Naţional (BPPN) al partidului, că propune menţinerea valorilor actuale ale pensiei minim garantate şi indemnizaţiei de creştere a copilului până la vârsta de doi ani.
Şi preşedintele UDMR, Marko Bela, a susţinut, marţi, într-o conferinţă de presă, că reducerile de 15% nu trebuie să afecteze pensionarii care primesc pensiile minime, care, altfel, ar fi puşi într-o situaţie insuportabilă.
În urma negocierilor cu FMI, autorităţile române au obţinut aprobarea unui deficit bugetar de 6,8%, dar cu condiţia adoptării unor măsuri de reducere semnificativă a cheltuielilor, respectiv tăierea salariilor bugetare cu 25%, a pensiilor cu 15% şi scăderea masivă a subvenţiilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO