- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Stolojan: Reîntregirea salariilor nu înseamnă nicidecum revenirea şi a puterii de cumpărare
Fostul premier Theodor Stolojan consideră că există resursele financiare necesare pentru reîntregirea salariilor din sectorul bugetar, însă precizează că acest lucru "nu înseamnă nicidecum revenirea şi la puterea de cumpărare a acestora, avută înainte de tăierea cu 25% a veniturilor".
Theodor Stolojan (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Liderul eurodeputaţilor PDL, Theodor Stolojan, scrie, pe contributors.ro, că el consideră că "există resursele financiare necesare pentru reîntregirea salariilor din sectorul bugetar, chiar dacă numărul salariaţilor din acest sector rămâne 1,2 milioane (deşi reforma trebuie continuată şi redus, mai departe, acest număr".
Stolojan menţionează că, atunci când s-a elaborat bugetul (consolidat) pe anul 2012, baza de plecare, adică anul 2011, era previzionat astfel: PIB - 548 miliarde lei; venituri buget - 183 miliarde lei (33,4% din PIB).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
El precizează că bugetul aprobat pe anul 2012 este următorul: Venituri - 195 miliarde lei, care, faţă de un PIB de 580 miliarde lei prevăzut pe 2012, reprezenta un procent de 33,7%.
În realitate, notează Stolojan, PIB pe anul 2011 a fost de 578 miliarde lei (cu 30 miliarde lei mai mare), în timp ce veniturile bugetului au fost de 182 miliarde lei, deci o pondere de 31,8%.
"Presupunând că nu avem erori la calculul PIB-ului, atunci stăm rău de tot cu combaterea evaziunii fiscale", consideră Theodor Stolojan.
El arată că, plecând de la noua bază 2011, respectiv un PIB de 578 miliarde lei şi luând în calcul o creştere reală a acestuia de 1,7 % plus deflatorul PIB-ului , se ajunge la un PIB pe anul 2012 de 609 miliarde lei.
"Dacă avem în vedere ponderea prevăzută a veniturilor bugetare în PIB de 33,7%, atunci veniturile bugetului ar trebui să ajungă la 205 miliarde lei. Dar 33,7% înseamnă că, în mod real, angajamentul de luptă împotriva evaziunii fiscale să aibă şi rezultate. Dacă însă această «luptă» nu are rezultate şi rămânem tot la ponderea veniturilor bugetului în PIB din anul 2011, de cca 32%, atunci pentru anul 2012, chiar şi în condiţiile unui PIB de 609 miliarde lei, obţinem tot veniturile prevăzute de 195 miliarde lei. În această situaţie nedorită, evident, resursa pentru reîntregirea salariilor în sectorul bugetar trebuie realizată prin continuarea reformelor şi reducerea numărului de salariaţi din sectorul public sau prin comprimarea altor cheltuieli", adaugă Stolojan.
El insistă că, din acest motiv, "Ministerul Finanţelor trebuie să-şi clarifice poziţia cât mai repede faţă de bugetul pe anul 2012".
"Reîntregirea salariilor din sectorul bugetar nu înseamnă nicidecum revenirea şi la puterea de cumpărare a acestora, avută înainte de tăierea cu 25% a veniturilor, datorită inflaţiei din anii respectivi, inclusiv din 2012", avertizează însă Theodor Stolojan.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu afirmă că speră ca, undeva până în vară, să aducă "puţin zâmbet" pe feţele românilor prin ridicarea salariilor din sectorul bugetar la nivelul anterior, arătând că acesta este unul dintre pariurile Guvernului pe care încearcă că îl câştige.
"Avem o situaţie mai bună în termeni macroeconomici, sperăm să aducem salariile din sectorul bugetar la nivelul pe care îl aveau cu ceva ani în urmă. Acesta este unul dintre pariurile Cabinetului meu şi încercăm să-l câştigăm. Este în egală măsură o prioritate, iar una dintre priorităţi este să aducem «puţin zâmbet» pe feţele românilor. Nu este doar un semn de normalitate să manifeşti compasiune când este vorba de măsuri de austeritate şi consecinţele lor în plan social, dar este şi un semn bun pentru politicile economice pe care le avem în faţă. Pe scurt, încerc şi sper că vom vedea acest lucru întâmplându-se undeva până în vară, încerc, luând în considerare şi creşterea economică, să revenim la nivelul din trecut al salariilor", a spus Ungureanu, într-un interviu acordat jurnalistului David Frost pentru postul TV Al Jazeera English.
Surse oficiale au declarat pe 9 martie că premierul Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR că intenţionează să majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmează să fie stabilit, Isărescu spunându-i că aceasta este exclusiv decizia Guvernului şi că pe el îl interesează creşterea consumului.
Potrivit surselor, una dintre variantele aflate în analiză este ca pierderea salarială în sectorul bugetar să fie recuperată în etape, dintre care una aplicată începând cu luna iunie, iar restul banilor să fie acordaţi ulterior.
După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar mai fi necesară o creştere cu circa 16%.
Primul care a vorbit despre majorarea salariilor bugetarilor a fost preşedintele Traian Băsescu, care a spus, în 7 martie, în Parlament că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO