Video Stolojan: Superficialitatea lui Tăriceanu-înduioşătoare, Geoană ar promite şi Marea Neagră

Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan, nominalizat pentru postul de de premier, afirmă, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că superficialitatea lui Călin Popescu Tăriceanu este "înduioşătoare", iar Mircea Geoană ar promite şi Marea Neagră pentru a rămâne în politică.

Urmărește
20 afișări

Rep: Să zicem totuşi că PDL nu reuşeşte să atingă acest scor electoral? Veţi face o alianţă cu un alt partid politic?

Th.S: Eu vă asigur că vom atinge, dar în ipoteza acestui scenariu, noi tot vom câştiga alegerile, pentru că aşa arată în prezent şi sondajele. Suntem în frunte şi vom avea puterea să constituim o majoritate în Parlament care să ne asigure să realizăm această guvernare. Eu vă spun foarte sincer: Nu mă interesează o guvernare de compromis, de genul guvernării PNL, la mâna PSD. Nu mă interesează acest lucru. Mă interesează dacă putem forma un Guvern capabil să facă reforma educaţiei, capabil să facă reforma sănătăţii, capabil să facă reforma în justiţie. Să nu mai fim ţara pe penultimul loc în UE la percepţia corupţiei, capabilă, înainte de toate, să îmbunătăţească mediul de afaceri, să crească competitivitatea, productivitatea în România, pentru că astfel vom reuşi să ridicăm veniturile românilor pe o bază stabilă, însă.

Ceea ce se întâmplă în aceste zile, în aceste ultime luni de mandat ale domnului Tăriceanu este o ruşine pentru ceea ce se cheamă responsabilitate în guvernare, pentru ceea ce înseamnă respectarea principiilor economice. Ceea ce face acum Guvernul, face totul pentru a cumpăra, de fapt, voturile. Mă uitam la ultima măsură de a nu mai avea nici un plafon la medicamentele compensate. Păi aşa a făcut şi Năstase în 2000, iar în 2005, un an de zile au trebuit să se plătească datoriile făcute în ultimele luni din 2004 şi vă reamintesc nebunia care începuse în 2005, cu toate farmaciile care reclamau că nu au primit banii. Şi, practic, 2005 a fost un an numai de corecţii ale exceselor electorale făcute în bugetul ţării de către guvernarea domnului Năstase.

Rep: PDL va acepta un premier de la alt partid, sau, cum s-a discutat, o alternanţă: un premier de la un partid doi ani de zile, iar apoi alt premier...

Th.S: Nu, nici nu am discutat aşa ceva. Nu discutăm. Obiectivul nostru este să câştigăm alegerile. Ce, facem acum socoteli din astea a la Hrebenciuc, Bogdan Olteanu, "voi o jumătate de an, noi o jumătate"?. Acestea sunt chestiuni Hrebenciuc-Bogdan Olteanu. Nu fac parte din strategia PDL.

Rep: Cum va fi campania din anul acesta, pe sistem uninominal. La locale aţi mers pe sloganul "Soluţii nu discuţii", iar domnul Blaga a pierdut în faţa lui Oprescu. Veţi fi mai incisivi în campania din toamnă?

Th. S: Eu zic să aşteptăm rezultatele. Eu cred că Bucureştiul avea nevoie de domnul Blaga şi nu de domnul Oprescu. Deocamdată, din informaţiile pe care le am, domnul Oprescu a oprit cam toate lucrările, urmând să le analizeze, să le verifice. Foarte bine, deci lucrările stagnează în Bucureşti, sunt lucrările începute de Traian Băsescu, când era primar, continuate de Videanu.

Din păcate, campania a luat o turnură extrem de proastă pentru România şi pentru români, turnura acestor promisiuni electorale fără nici un fel de acoperire. După părerea mea şi a multor români, domnul Geoană, prin propunerile pe care le-a făcut, 25.000 de euro dă el la fiecare familie care se întoarce în ţară, e complet în afară de orice rigoare a economiei naţionale, de resursele pe care le are ecomia naţională. Gândiţi-vă că dacă discutăm numai de 500.000 de familii, discutăm deja de 12 miliarde de euro. Sacrificăm iarăşi interesele României pe termen lung pentru nişte pomeni electorale care ele sunt practic imposibil de realizat. Dar asta e nota acestei campaniii electorale. Pur şi simplu o încercare de manipulare, fără nici un fel de ruşine, a opiniei publice, a oamenilor. Şi nu o face, din păcate, numai Geoană, o face şi domnul Tăriceanu, ori de câte ori prezintă rezultatele obţinute în mandatul său. Uită să vorbească şi despre triplarea datoriei externe în 4 ani, de la 21 de miliarde de euro la 65 de miliarde de euro, creşterea costului acestei datorii în condiţiile crizei actuale. Uită să spună de banii, miliardele de euro risipiţi în educaţie, în sănătate şi în alte domenii. Este incredibil să creşti de trei ori datoria externă a ţării şi să realizezi 5 kilometri de autostradă.

Rep: Credeţi că electoratul va înţelege că acestea sunt promisiuni electorale? Cum va reacţiona PDL? Ce mesaj va transmite electoratului?

Th.S: Aceasta este o parte proastă a campaniei electorale, şi anume promisiuni electorale fără nici un fel de acoperire. De aceea noi am dorit să ieşim şi cu bugetul ţării pentru patru ani de zile, să ieşim cu proiecţia tuturor indicatorilor, creştere economică, inflaţie, deficit de cont curent, datorie externă, etc. Ceea ce noi propunem este în limita resurselor ţării.

În al doilea rând, constat lipsa aceasta de mesaje de fond a PSD-ului şi a PNL-ului, care s-au coalizat împotriva mea, cei doi candidaţi, care neavând mesaje de fond, sigur că le este mai uşor să facă o campanie negativă. Mie nu îmi pasă de toate prostiile pe care le spun la adresa mea, pentru că domnul Tăriceanu ştie foarte bine ce sunt eu şi domnul Geoană mă interesează mai puţin, lumea l-a catalogat deja, l-a catalogat şi domnul Iliescu. Important este să reuşim să concentrăm dezbaterile, dacă s-ar putea, pe problemele reale ale României şi nu pe asemenea pomeni electorale, promisiuni demagogice sau adresări, atacuri, care nu au bază.

Rep: Între cei doi contracandidaţi, care consideraţi că este adversarul dumneavoastră principal, între Mircea Geoană şi Călin Popescu Tăriceanu?

Th. S: Nici unul. Din păcate, amândoi au probleme serioase de tot. Preşedintelui PNL, primul-ministru actual, i-au trebuit patru ani de zile ca să înveţe că infrastructura de transporturi este importantă şi nu ar fi o problemă, pentru că orice om învaţă. Numai că funcţia de prim-ministru nu este o funcţie în care te duci să înveţi ce este dezvoltarea unei ţări şi care sunt factorii pe care trebuie să acţionezi ca să susţii un proces de dezvoltare. Eu am învăţat foarte multe la Banca Mondială. Am lucrat în ţări în curs de dezvoltare, în tranziţie, ca şi România.

Deci diferenţa între mine şi domnul Tăriceanu nu stă numai în cunoştinţe. Mie nu îmi trebuie patru ani de zile să stau în funcţia de prim-ministru ca să învăţ ce înseamnă infrastructura sau să învăţ că reforma educaţiei este esenţială, şi nu să pun un ministru care este total în afara problemelor de educaţie, la minister, şi care practic a zăpăcit sistemul de educaţie din România. Eu nu cred că România îşi permite luxul de a avea încă un prim-ministru ca Tăriceanu, căruia îi trebuie încă patru ani de zile, ca la sfârşit să vină în faţa ţării, să nu îşi asume nici un fel de responsabilitate, şi să spună: "Domnule, am făcut doar 5 kilometri de autostradă, dar ştiţi, acum mi-am dat seama şi în următorii patru ani o să fac o mie" sau nu ştiu, cât scot ei din burtă. Deci, superficialitatea domnului Tăriceanu este înduioşătoare.

Domnul Geoană e domnul Geoană. Umblă prin toată ţara, cum zice domnul Iliescu, şi spune că va da 25.000 de euro la cei care se întorc din străinătate. Întrebarea multora dintre români ştiţi care este? Nouă, celor care am rămas aici, ce ne daţi?

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici