- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Stolojan: Superficialitatea lui Tăriceanu-înduioşătoare, Geoană ar promite şi Marea Neagră
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan, nominalizat pentru postul de de premier, afirmă, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că superficialitatea lui Călin Popescu Tăriceanu este "înduioşătoare", iar Mircea Geoană ar promite şi Marea Neagră pentru a rămâne în politică.
Rep: Vă acuza domnul Geoană recent că propunerea PDL ca dumneavoastră să fiţi candidat pentru premier este o propunere neserioasă, pentru că nu e sinceră, ci o butaforie electorală, şi că domnul Vasile Blaga s-a retras din a fi coordonator de campanie şi a fost pus Emil Boc, tocmai din această cauză. Cum îi răspundeţi?
Th. S: Nu are nici o legătură. Emil Boc este preşedintele partidului şi îşi asumă răspunderea pentru campania electorală, împreună cu toată conducerea partidului. Domnul Vasile Blaga este în continuare conducătorul operativ al campaniei electorale. Conducătorul politic este, însă, Emil Boc, preşedintele partidului. Şi există un grup politic şi unul operativ, care zi de zi face ceea ce se cheamă managementul campaniei electorale, unde principala răspundere o are domnul Blaga. Deci nici pomeneală despre ceea ce spune domnul Geoană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
În ceea ce priveşte desemnarea mea, repet încă o dată: bufonerie este să te duci să promiţi în Italia că dai 20.000 de euro, pe urmă vii acasă, vezi că te trag unii de mânecă, că vezi, că ai spun o prostie acolo, şi el zice, bun ,avem nişte fonduri europene. Bun, fondurile europene nu ajung, e cu totul altă poveste, şi nu sunt pentru anumiţi români. Asta nu înţelege domnul Geoană, şi este păcat că nu înţelege, sau se face că nu înţelege. Fondurile europene sunt pentru toţi românii, nu pentru unii care sunt în străinătate şi se intorc în ţară. Domnul Geoană e în stare să promită şi Marea Neagră, numai să îşi menţină cariera politică în PSD şi în România.
Rep: Să vorbim puţin de structura guvernamentală. Nu ştiu dacă între timp aţi lucrat la o astfel de structură, pentru viitorul Guvern. S-a vorbit de o structură mai flexibilă, cu mai puţine ministere decât sunt acum. Cum va arăta viitorul Guvern Stolojan?
Th. S: Important este, sigur, să nu ai un guvern stufos, aşa cum este în prezent, cu atât de multe agenţii care scapă de sub orice control, cu autorităţi ale statului care unele răspund către Parlament, altele către primul-ministru, dar care de fapt nu sunt sub nici un fel de control. Numai în acest fel am ajuns, de exemplu, să avem funcţionari în autorităţi ale statului, care şi-au pus ei înşişi salarii de câte 150.000 de euro pe an, în condiţiile în care salariul mediu din România este undeva la 490, aproape 500 de euro pe lună, deci undeva la 6.000 de euro pe an. Şi repet, discutăm de nişte funcţionari ai statului.
Vom analiza în primele şase luni de guvernare toate aceste instituţii, toate aceste agenţii, de ce sunt înfiinţate, dacă răspund unei cerinţe concrete a populaţiei, a economiei. Cele care nu răspund la aceste criterii vor trebui desfiinţate, unele dintre ele comasate, pentru că iarăşi am creat o nebunie pentru unul sau altul. În ceea ce priveşte structura propriu-zisă a Guvernului, avem aici câteva probleme care trebuie gândite foarte bine. Noi am luat decizia să înfiinţăm Ministerul Tineretului şi Sportului, pentru că avem probleme foarte serioase legate de problemele nerezolvate ale tineretului. De exemplu, tineretul, cât timp se află într-o formă de educaţie, de şcoală, lucrurile sunt clare. În momentul în care termină aceste forme de educaţie, în momentul acela tânărul este confruntat cu găsirea primului loc de muncă, cu asigurarea primei locuinţe. Deci aici el necesită un sprijin, o intervenţie din partea autorităţilor, şi în programul nostru de guvernare avem măsuri în acest scop. (..)
În acelaşi timp, în legătură cu sportul, problema nu este numai că avem rezultatele pe care le avem la Olimpiadă, am coborât foarte mult în clasament, ceea ce arată că a scăzut forţa noastră, dar problema ţine şi de sănătate, de un mod de viaţă, şi un mod de viaţă sănătos este un mod din care mişcarea face parte nemijlocit. Din păcate, din şcoli a dispărut pur şi simplu mişcarea fizică, şi nu este vorba numai de şcoli, ci de întreaga populaţie, unde trebuie schimbată o mentalitate. Uitaţi-vă, dacă vă duceţi în Germania, în alte ţări, oamenii fac mult mai multă mişcare. Trebuie să înfiinţăm Mnisterul Turismului, pentru că este pur şi simplu inadmisibil ca România să nu poată fructifica acest potenţial de turism. Bulgarii ne-au luat-o deja cu mult înainte, au şi un excedent în relaţia dintre turiştii bulgari care pleacă în afară şi cei străini care vin în Bulgaria. În România, suntem aproape pe zero.
Rep: O aveţi deja în structura guvernamentală pe doamna Monica Macovei ca independent?
Th.S.: Noi am spus următorul lucru: Aşa cum în 2005 preşedintele Traian Băsescu a considerat că la Justiţie trebuie să fie un independent, aşa credem şi acum că e nevoie în România să fie un independent la Justiţie. De ce? Pentru că avem probleme extrem de serioase cu Justiţia şi nu putem să nu ducem până la capăt reforma în Justiţie, nu putem să nu întărim activitatea DNA, activitatea ANI şi evident, într-un proces mult mai complicat şi mai greu trebuie schimbată Constituţia, făcută o reformare a sistemului politic, deci Monica Macovei este o candidată la această funcţie şi ne-am bucura ca dânsa să accepte să părăsească….
Rep: Încă nu v-a dat un răspuns?
Th. S.: Ba da, este, deci este dispusă să părăsească munca care o face în Macedonia şi să revină în România pentru a continua ceea ce a început.
Rep.: Va intra şi în campania electorală pentru parlamentare?
Th.S.: Eu cred, că are de muncit acolo, are un contract pe care trebuie să-l ducă la capăt, dar şi-a exprimat acordul.
Rep: Dintre liderii PDL, ne puteţi da câteva nume din viitorul Guvern, foştii miniştri din 2004?
Th.S.: Noi am avut discuţii, însă decizia este următoarea: Toţi sunt îndreptăţiţi să aspire la o funcţie de ministru, de secretar de stat sau alte funcţii publice importante şi criteriile pe care le vom avea sunt competenţa şi rezultatele pe care le-au obţinut în activitatea lor profesională, în activitatea partidului şi rezultatele pe care le vor obţine la alegeri, pentru că, de obicei, cei care aspiră la asemenea funcţii sunt şi oameni care candidează în colegii sau au candidat, au obţinut rezultate bune la nivelul judeţelor.
Rep: Decizia finală va fi a premierului privind structura guvernamentală sau a partidului, va fi un vot în partid?
Th.S: Partidul va face propunerile, şi mă bazez întotdeauna pe propunerile făcute de partid şi, sigur că primul-ministru are puterea de a spune: "Domnule, acest om este potrivit sau nu" şi partidul trebuie să vină cu o altă propunere. Pentru că, încă o dată, domnul Tăriceanu a reuşit să compromită din nou guvernarea de dreapta şi a compromis nu numai guvernarea de dreapta, a compromis valorile liberale, ideile liberale.
De exemplu, nu este admisibil ca în al nouăsprezecelea an de tranziţie noi să nu fi încheiat cu reformele proprietăţii, avem încă probleme nerezolvate vis-à-vis de proprietate, de drepturile de proprietate. De aceea, noi, ca partid de centru dreapta, ne-am propus ca în doi ani de zile să rezolvăm toate dosarele legate de restabilirea drepturilor de proprietate, restituiri. Sigur, nu putem acţiona în justiţie unde dosarele sunt în curs de judecată, dar sunt multe, multe alte dosare care nu se află în justiţie, ci se află la nivelul, în continuare, al primăriilor, al autorităţii în domeniu.
Rep: Va exista un raport între cele două partide care au fuzionat, între PLD şi PD, în desemnarea unor miniştri, adică foştii liberal-democraţi vor avea anumite portofolii?
Th.S.: Nu, noi nu mai discutăm despre asemenea lucruri. Sigur că oamenii, dacă sunt oameni cu credibilitate, oameni care au demonstrat rezultate, se vor afla pe această listă.
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
Citește mai departe: