Strategia Rusiei de saturare a sistemelor antiaeriene ucrainene: drone multe şi ieftine

Unitatea militară rusească de drone „Şoimii lui Stalin” a publicat pe X (fostul Twitter) un video cu noua dronă rusească de mici dimensiuni „Gerbera”, scrie Monitorul Apărării, care citează Kyiv Post.

Urmărește
927 afișări
Imaginea articolului Strategia Rusiei de saturare a sistemelor antiaeriene ucrainene: drone multe şi ieftine

Foto cu caracter ilustrativ

Potrivit experţilor, „Gerbera” este o dronă cu o calitate scăzută şi făcută în special din plastic, probabil pentru a cântări mai puţin şi pentru a nu fi detectată uşor de radar. Are un compartiment din placaj în interior care ascunde sistemele de navigaţie şi control, bateriile şi un modem 4G, care are incorporat o cartelă SIM ucraineană (şi alte drone ruseşti au folosit cartele SIM ucrainene).

Drona are o anvergură de 2,5 metri şi o lungime a fuzelajului de peste doi metri.

Unitatea rusească „Şoimii lui Stalin” are legături cu fabrica din zona economică specială Alabuga, din apropiere de oraşul Yelabuga, din Tatarstan, unde sunt asamblate dronele Shahed şi Geran. Potrivit Kyiv Post, dacă dronele Gerbera sunt produse la aceeaşi fabrică înseamnă că inginerii ruşi nu au reuşit să producă ei, de la zero, dronele Shahed.

Drona Gerbera ar veni în trei variante: dronă kamikaze cu explozibil, dronă de război eletronică tip SIGINT şi drept „momeală” pentru a atrage şi identifica radarele sistemelor antiaeriene ucrainene.

Videoclipul publicat pe 28 iulie de unitatea mai sus amintită este cu o dronă kamikaze, care pare să fie ghidată de un operator, la fel ca dronele FPV de atac.

Potrivit analiştilor militari, aceste drone Gerbera sunt folosite mai ales pentru colectarea de informaţii şi transmiterea lor înapoi la operator în timp real sau drept ţinte false pentru a identifica radarele ucrainene.

Zilele trecute, Andrii Cherniak, un reprezentant al informaţiilor militare ucrainene, a declarat pentru Reuters că strategia curentă a Rusiei este chiar folosirea multor drone mici şi ieftine pentru a detecta sistemele antiaeriene ucrainene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici