Studenţii, îngrijoraţi de OUG care îi vizează pe cei de la Academia de Informaţii şi cer limitări

Studenţii menţionează că sunt îngrijoraţi de OUG prin care cursanţii de la Academia de Informaţii sunt exceptaţi de la înregistrarea în Registrul Matricol Unic şi solicită limitarea prevederilor doar în privinţa celor încadraţi în programele de studii militare.

Urmărește
713 afișări
Imaginea articolului Studenţii, îngrijoraţi de OUG care îi vizează pe cei de la Academia de Informaţii şi cer limitări

Studenţii,îngrijoraţi de OUG care îi vizează pe cei de la Academia de Informaţii şi cer limitări

„Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) se arată îngrijorată de Ordonanţa de urgenţă a guvernului ce completează art. 201 din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale, care prevede excluderea obligativităţii înregistrării studenţilor Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul” în Registrul Matricol Unic al Universităţilor din România (RMUR). ANOSR constată lipsa de motivare a caracterului urgent al ordonanţei de guvern şi trage un semnal de alarmă cu privire la posibilele repercusiuni ale acestor măsuri”, spun reprezentanţii Alianţei.

Studenţii atrag atenţia că este îngrijorător faptul că OUG limitează controlul diplomelor emise de ANIMV, ceea ce ar duce la lipsă de transparenţă cu privire la studenţii din cadrul programelor de studii civile, dar şi incertitudine faţă de drepturile şi obligaţiile acestora, faţă de modul în care se vor emite actele de studii pentru absolvenţii ANIMV şi cum pot fi acestea supuse verificării autenticităţii.

„O astfel de măsură nu este necesară pentru studenţii din cadrul programelor civile, aplicarea acesteia determinând lipsă de transparenţă faţă de MEC, instituţie ce va fi lipsită de orice control asupra diplomelor emise de ANIMV. Datele din RMUR sunt confidenţiale, iar codul matricol individual asigură securitatea datelor personale, nefiind posibilă identificarea studenţilor care se află în spatele acestora”, mai precizează sursa citată.

Adoptarea ordonanţei în lipsa unor măsuri adiţionale aduce nesiguranţă cu privire la drepturile şi obligaţiile studenţilor şi cursanţilor din cadrul programelor civile, precum dreptul de a beneficia de granturi doctorale, dreptul la facilităţi de transport intern feroviar şi cu metroul, dreptul la asistenţă medicală gratuită, dar şi la modul în care anii de studiu pot fi incluşi la stabilirea vechimii în muncă.

Din moment ce datele absolvenţilor ANIMV nu pot fi accesate de Ministerul Educaţiei, la fel de incert este şi modul în care se vor emite în continuare actele de studii, mai atrag atenţia studenţii.

„În lipsa clarificărilor, rămâne sub semnul întrebării de către cine vor fi avizate şi eliberate actele de studii şi cum poate fi verificată autenticitatea acestora. Astfel, solicităm Guvernului României să limiteze prevederile OUG doar asupra studenţilor din cadrul programelor de studii profesionale militare ai ANIMV şi să adopte măsuri adiţionale pentru a armoniza prevederile ordonanţei cu legislaţia în vigoare pentru studenţii din cadrul programelor de studii civile”, mai arată comunicatul de presă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici