STUDIU: România, pe primul loc între şase ţări din regiune în ceea ce priveşte numărul modificărilor legislative

România ocupă în continuare prima poziţie într-un clasament format din şase state din regiune în ceea ce priveşte numărul modificărilor legislative operate în perioada august 2014 - august 2015, cu 290 de legi, din care peste o treime au avut impact asupra mediului de afaceri, potrivit raportului Grayling AcTrend.

Urmărește
916 afișări
Imaginea articolului STUDIU: România, pe primul loc între şase ţări din regiune în ceea ce priveşte numărul modificărilor legislative

STUDIU: România, pe primul loc între şase ţări din regiune în ceea ce priveşte numărul modificărilor legislative (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

România este urmată în top de Polonia, cu 249 legi modificate, dintr-un total de 1.041 de acte normative la nivelul celor şase ţări din Europa Centrală şi de Est, şi de Ungaria, cu 214 legi.

Şi atenţia acordată de mass media modificărilor legislative operate în ultimul an plasează România pe primul loc, circa jumătate dintre schimbările actelor normative fiind reflectate în presă, faţă de numai 8,5% în perioada 2013-2014, reiese din raportul elaborat de Grayling CEE Public Affairs Practice Group, pe baza datelor oficiale de la instituţiile relevante.

"Legile au fost urmărite şi raportate de către mass media ca parte a efortului de a corela modificările legislative operate în România cu un posibil impact pe care acestea l-ar fi putut genera asupra alegerilor prezidenţiale", se arată într-un comunicat al Grayling.

Peste o treime (40%) din totalul modificărilor legislative operate în România în ultimul an au avut un impact direct asupra mediului de business, nivel apropiat de cel înregistrat în regiune, de 36%.

Totodată, peste jumătate (55%) din iniţiativele legislative care au avut un impact asupra companiilor au fost adoptate de Guvern prin ordonanţe de urgenţă.

Studiul relevă că România, Polonia şi Ungaria sunt cele mai active pieţe în materie de modificări legislative, acestea adoptând cu 165 de legi mai mult decât media anului trecut, în timp ce în celelalte pieţe din regiune nu au fost înregistrate evoluţii majore.

Reprezentanţii Grayling se aşteaptă la o fluctuaţie a cifrelor în perioada următoare, având în vedere că în România urmează anul viitor alegeri locale şi parlamentare.

Raportul indică totodată în regiune o creştere cu 50% a legilor cu impact asupra mediului de afaceri formulate de parlamentari, acestea reprezentând 21,5% din totalul propunerilor de modificări legislativeîn perioada 2014-2015, comparativ cu 14% din totalul legilor cu impact asupra activităţii companiilor în perioada 2013-2014.

Grayling AcTrend a analizat legile aprobate în România, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici