„Sesizarea are obiect. La procedura Curţii Constituţionale nu există renunţare la judecată. Aici nu vine omul că vrea să vină . În procesele civile este un principiu, cel al disponibilităţii.Poţi să renunţi oricând la judecată, inclusiv la drept.Aici, după ce suntem sesizaţi, trebuie să dăm o soluţie”, a expus Zegrean.
Întrebat care ar fi consecinţele admiterii sesizării PDL-PMP, Zegrea a răspuns: „Noi nu facem scenarii, noi aplicăm Constituţia. Să facem ca lumea să fie conformă cu Constituţia. În rest, noi nu facem scenarii”.
Preşedintele Curţii a a menţionat că nu a găsit un precedent al situaţiei care trebuie soluţionată într-un alt stat al UE: „Lucrurile care se întâmplă la noi, în democraţiile consolidate nu se mai întâmplă”.
De asemenea, Zegrea a spus că nu a primit textul noului program de guvernare. „N-am văzut programul. Am primit o scrisoare de la primul-ministru că programul a fost trimis la Parlament”.
Întrebat dacă decizia CC ar putea fi amânată, Zegrean a răspuns: „Se poate întâmpla şi asta”.
El a remarcat faptul că, în prezent, „există o stabilitate şi e bine că există”.
PDL şi PMP arată, în sesizarea depusă la CC, că programul de guvernare aprobat de Parlament în decembrie 2012 a fost completat prin cooptarea UDMR, astfel că hotărârea privind modificările din Guvern aprobată de plenul reunit marţi este neconstituţională.
În sesizarea PDL la CC democrat liberalii arată că Parlamentul a aprobat o remaniere a Guvernului la propunerea primului ministru, dar că hotărârea adoptată de Parlament este neconstituţională deoarece prin acordul încheiat de UDMR s-a modificat programul de guvernare.