SUA cere UE să amâne legea privind defrişările: reprezintă "provocări critice" pentru producătorii americani

Statele Unite au cerut UE să amâne interzicerea produselor de cacao, a lemnului şi a produselor sanitare care ar putea fi legate de despăduriri, argumentând că aceasta ar afecta producătorii americani.

Urmărește
7621 afișări
Imaginea articolului SUA cere UE să amâne legea privind defrişările: reprezintă "provocări critice" pentru producătorii americani

SUA cere UE să amâne legea privind defrişările: reprezintă "provocări critice" pentru producătorii americani

Solicitarea, formulată într-o scrisoare adresată Comisiei Europene, văzută de Financial Times şi datată 30 mai, vine cu şapte luni înainte de punerea în aplicare planificată a interdicţiei de către blocul comunitar.
 
Legea ar obliga comercianţii să furnizeze documente care să demonstreze că importurile, de la ciocolată la mobilier şi produse pentru bovine, au fost realizate fără a distruge păduri.
 
În scrisoare, Gina Raimondo şi Thomas Vilsack, secretarii americani pentru comerţ şi, respectiv, agricultură, precum şi trimisul comercial Katherine Tai, au declarat că legea privind defrişările reprezintă "provocări critice" pentru producătorii americani.
 
"Prin urmare, îndemnăm Comisia Europeană să amâne punerea în aplicare a acestui regulament şi aplicarea ulterioară a sancţiunilor până când aceste provocări substanţiale vor fi abordate", au spus ei.
 
Comercianţii de lemn din SUA au declarat că iau în considerare întreruperea contractelor de export din UE.
 
Alţi parteneri comerciali, în special principalele ţări producătoare de ulei de palmier, Indonezia şi Malaezia, au cerut, de asemenea, Bruxelles-ului să amâne aplicarea legii.
 
Sectoarele cele mai afectate de acest regulament în SUA, al doilea partener de import al UE, sunt industria lemnului, a hârtiei şi a celulozei. UE a importat produse forestiere americane în valoare de aproximativ 3,5 miliarde de dolari în 2022, potrivit US International Trade Commission.
 
Legea cere dovezi că produsele provin din terenuri fără defrişări după 2020, inclusiv o declaraţie cu date de geolocalizare. Dar Asociaţia americană pentru păduri şi hârtie (AF&PA) a declarat că este "imposibil" să se respecte, deoarece hârtia şi pasta de hârtie sunt fabricate din resturi de la fabrica de cherestea şi reziduuri forestiere amestecate din diferite surse.
 
"Acest lucru face ca urmărirea fiecărei aşchii de lemn individuale până la parcela forestieră originală să fie efectiv imposibilă. În plus, tehnologia necesară pentru a urmări fluxul nostru de fibre pentru a respecta această cerinţă nu există în prezent", a declarat AF&PA.
 
Aceasta ar putea avea un impact asupra anumitor produse, cum ar fi şerveţelele şi produsele menstruale, deoarece SUA furnizează 85% din pasta de hârtie utilizată în aceste articole la nivel mondial, a declarat aceasta.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici