SUA nu mai participă la negocierile climatice mondiale: Trump a desființat biroul carea vea această atribuție
Guvernul lui Donald Trump a anunțat desființarea Biroului pentru Diplomația Climatică, la trei luni după retragerea oficială a Statelor Unite din Acordul de la Paris, ceea ce pune sub semnul întrebării participarea Statelor Unite la sesiunile climatice ale ONU, potrivit informațiilor furnizate luni de Le Figaro.
Biroul american responsabil cu diplomația climatică va dispărea, a confirmat vineri guvernul lui Donald Trump, la trei luni după retragerea oficială a Statelor Unite din Acordul de la Paris adoptat pentru pentru a preveni efectele cele mai grave ale schimbărilor climatice. Decizia de închidere a biroului survine pe fondul unei abordări tot mai sceptice față de schimbările climatice din partea administrației Trump, în contextul reformelor aparatului diplomatic american.
Măsura a fost justificată de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, care a spus că „Statele Unite nu vor participa la acorduri și inițiative internaționale care nu reflectă valorile naționale ale țării”. În opinia oficialilor americani, Biroul pentru Diplomația Climatică a devenit „inutil” și nu mai corespunde obiectivelor administrației actuale, experții climatologi din cadrul său fiind responsabili de reprezentarea Statelor Unite în discuțiile climatice internaționale, inclusiv în cadrul conferințelor organizate de ONU.
Până acum, Washingtonul a participat la negocierile pentru climă, în orice condiții
Închiderea activității acestui birou ridică temeri referitoare la absența totală a Statelor Unite de la Convenția Cadru a Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice, care va avea loc în noiembrie 2025 la Belém, în Brazilia. La sfârșitul lunii februarie, reprezentanta Statele Unite a lipsit de la o importantă reuniune a cercetătorilor desemnați de ONU.
Până acum, Washingtonul a menținut participarea la aceste negocieri climatice, chiar și în perioadele în care administrațiile americane erau reticente față de angajamentele globale în domeniul schimbărilor climatice.
Retragerea Statelor Unite din Acordul de la Paris, anunțată oficial la sfârșitul lunii ianuarie, va deveni efectivă abia în 2026, dar pune în pericol eforturile globale de combatere a schimbărilor climatice, în condițiile în care SUA sunt al doilea cel mai mare poluator mondial după China, iar planeta începe al treilea an consecutiv cu temperaturi istorice record.
Absența SUA din cadrul negocierilor climatice mondiale presupune neasumarea unor angajamente viitoare privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, însă ridică îndoieli și față de respectarea celor precedente.
Acordul de la Paris, semnat în 2015 sub egida Națiunilor Unite, reunește aproape toate statele lumii și are ca scop limitarea creșterii temperaturii la nivel mondial prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Deși Statele Unite au părăsit temporar acordul în timpul primului mandat al lui Donald Trump, administrația Joe Biden a restabilit participarea la acesta.