SUA şi Iran au încheiat luni un schimb de prizonieri în valoare de şase miliarde de dolari. Biden, criticat pentru decizia de a-şi răscumpăra cetăţenii
Cinci cetăţeni americani au părăsit luni Iranul în schimbul a cinci iranieni şi deblocarea unui fond de 6 miliarde dolari deţinuţi în bănci străine de către Teheran, relatează Algemeiner.
„Astăzi, cinci americani nevinovaţi care au fost întemniţaţi în Iran se întorc în sfârşit acasă”, a declarat preşedintele american Joe Biden.
„A fost o acţiune pur umanitară. Cu siguranţă poate fi un pas pe baza căruia în viitor pot fi întreprinse alte acţiuni concrete”, a declarat preşedintele iranian Ebrahim Raisi, după ce a sosit la New York pentru Adunarea Generală anuală a ONU.
Oficialii americani speră ca relaţiile cu Iranul să se îmbunătăţească şi discuţiile pentru un viitor acord nuclar să poată fi reluate.
„Schimbul de prizonieri deschide probabil calea pentru o diplomaţie suplimentară în jurul programului nuclear în această toamnă, deşi perspectiva de a ajunge la un acord este foarte îndepărtată”, a declarat Henry Rome de la Institutul Washington pentru Politica Orientului Apropiat.
Totuşi, unii analişti şi-au exprimat dezacordul cu privire la acţiunea preşedintelui de a finanţa recuperarea propriilor cetăţeni întemniţaţi ilegal peste graniţe.
„Sunt foarte îngrijorat că acest acord cu ostatici de 6 miliarde de dolari stimulează luarea de ostatici în viitor”, a declarat politicianul republican Michael McCaul.
Asistenţii lui Biden susţin că banii aparţin Iranului şi sunt transferaţi din conturi restricţionate din Coreea de Sud în conturi restricţionate din Qatar, unde pot fi cheltuiţi doar pentru alimente, medicamente şi alte articole umanitare sub supravegherea SUA.