SUA şi Rusia blochează planurile ONU de încetare a războaielor pe plan mondial pe timp de pandemie

  • Rezoluţia de încetare a focului este susţinută de mai multe ţări, activişti pentru drepturile omului şi organizaţii caritabile
  • Organizaţia Naţiunilor Unite doreşte să lupte împotriva pandemiei de coronavirus
  • Solidaritatea este privită ca răspuns la situaţia geopolitică actuală, nu războiul
Urmărește
1395 afișări
Imaginea articolului SUA şi Rusia blochează planurile ONU de încetare a războaielor pe plan mondial pe timp de pandemie

SUA şi Rusia blochează planurile ONU de încetare a războaielor pe plan mondial pe timp de pandemie

Statele Unite ale Americii şi Rusia şi-au unit forţele în încercarea de a stopa eforturile Consiliului de Securitate al ONU pentru oprirea conflictelor armate la nivel global, relatează The Guardian.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a făcut apel către toate guvernele şi grupurile armate implicate în conflicte să înceteze operaţiunile militare. „ =Furia virusului ilustrează nebunia războiului” a declarat acesta.
 
Declaraţia sa a fost bine primită de activiştii pentru pace, grupuri religioase, organizaţii caritabile şi Vatican. Papa Francisc şi-a manifestat sprijinul în această chestiune fiind pro unei păci universal acceptate de toate statele lumii, pentru a putea depăşi criza umanitară generată de coronavirus.
 
În ciuda unei susţineri puternice pentru un armistiţiu universal din partea celor mai importanţi aliaţi ai SUA, precum Marea Britanie, Franţa şi Geramnia, administraţia Trump refuză să se conformeze măsurilor.
 
Preşedintele francez, Emmanuel Macron, a încercat să depăşească acest impas prin propunerea unui proiect de rezoluţie către Consiliul de Securitate prin care să facă imposibil refuzul celor doi membrii care aduc obiecţii. Însă, propunerea sa este imposibil de aplicat.
 
Rezoluţia dată de acesta a fost apreciată şi vine în sprijinul declaraţiilor secretarului general al Naţiunilor Unite. Hotărârea finală prevede că se pot face excepţii la nivel individual printre statele membre. Astfel, sunt scutite de obligativitatea generală de încetare a focului.
 
Obiecţiile americanilor venite de la Casa Albă, Pentagon şi Departamentul de Stat emit îngrijorări cu privire la incapacitatea de a neutraliza ameninţările teroriste considerate ostile intereselor SUA într-o astfel de conjunctură.
 
Preşedintele rus, Vladimir Putin, are puncte de vedere similare cu privire la impactul pe care l-ar putea avea încetarea operaţiunilor militare în zonele în care armata rusă este prezentă.
 
Ambele guverne se tem că încetarea universală a focului ar putea îngrădi eforturile comune depuse pentru combaterea terorismului internaţional.
 
Peste 50 de ţări au susţinut iniţiativa lui Guterres, inclusiv mai mulţi aliaţi ai NATO. Într-o scrisoare comună pe care SUA şi Rusia au refuzat să o semneze, şi-au manifestat îngrijorarea asupra lipsei de acţiune a Consiliului de Securitate cu privire la cele două state.
 
O încetare imediată a ostilităţilor la nivel mondial ar marca reducerea impactului pe care îl are războiul şi ar permite suport umanitar pentru stoparea pandemiei de coronavirus.
 
Dacă marile puteri nu vor oferi un exemplu propriu şi vor ignora rezoluţia mandatată de Naţiunile Unite, atunci actorii non-statali şi grupurile de terorişti vor decide să continue lupta.
 
Coaliţia condusă de saudiţi a încetat luptele în Yemen. Alte răspunsuri pozitive au venit din partea Columbiei şi din Filipine.
 
În Afganistan, unul dintre cele mai longevive teatre de război, impactul în creştere generat de Covid-19 pare să submineze tentativele de pace. Isis şi-a chemat adepţii la luptă să atace naţiunile „păgâne” în timp ce acestea sunt distrase de pandemie.
 
Sursa foto: Mediafaxfoto
 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici