Declaraţiile despre premierul maghiar arată cât de diferite sunt abordările celor doi candidaţi la vicepreşedinţie, dar şi ale candidaţilor la preşedinţia SUA, potrivit Politico. Într-un interviu acordat Fox News, partenerul de candidatură al lui Harris a susţinut că prim-ministrul Ungariei nu este un lider democratic.
„O politică externă care respectă alianţele noastre, care nu se apropie de dictatori precum Putin şi Orbán, este calea de urmat”, a spus el, pe 23 iulie.
Guvernatorul Minnesota, Tim Walz, a mers mai departe decât preşedintele Joe Biden, care a spus în martie că Orbán „nu crede că democraţia funcţionează, el caută dictatura”. Comentariul lui Biden a stârnit indignare în guvernul maghiar, care a căutat să întărească relaţiile cu republicanii, în special cu candidatul lor la vicepreşedinţie, JD Vance.
În schimb, Vance, care a fost anunţat drept candidat pentru poziţia de vicepreşedinte în echipa lui Donald Trump pe 15 iulie, l-a lăudat de mai multe ori pe Orbán.
„Ce faci la Educaţie? Ei bine, faci ceea ce a făcut Viktor Orbán în Ungaria, adică, practic, el spune: Nu mai ai voie să predai teoria critică a rasei, nu mai ai voie să predai teoria critică a genului… Nu ai voie să faci asta şi astfel obţineţi un dolar pentru banii federali sau un dolar pentru banii statului”, a spus Vance într-un podcast, în septembrie anul trecut.
El a apărat legăturile strânse ale lui Orbán cu Beijingul, susţinând: „De ce se apropie Viktor Orbán de China? În parte pentru că liderii americani nu iau decizii inteligente.”
Prim-ministrul Ungariei, care şi-a condus ţara timp de 14 ani, a fost singurul lider străin, în afară de Kim Jong Un, pe care Trump l-a menţionat în discursul său de acceptare a nominalizării la Convenţia Naţională Republicană.