SUA zguduie România cu presiunea de a permite candidatului extremei drepte, Georgescu, să candideze

Autorităţile române se luptă cu o presiune intensă din partea administraţiei preşedintelui Donald Trump pentru a se asigura că se poate desfăşura fără obstacole campania candidatului de extremă dreapta Călin Georgescu până la alegerile din mai, potrivit Bloomberg.

Urmărește
7097 afișări
Imaginea articolului SUA zguduie România cu presiunea de a permite candidatului extremei drepte, Georgescu, să candideze

SUA zguduie România cu presiunea de a permite candidatului extremei drepte, Georgescu, să candideze

UPDATE: MAE: Nu au existat discuţii sau intervenţii în raport cu un candidat

Ştirea iniţială

În ultimele zile, în cadrul întâlnirilor private cu omologii români, oficialii americani s-au concentrat aproape exclusiv asupra votului, avertizându-i să nu blocheze campania lui Călin Georgescu, care a denunţat NATO şi l-a lăudat pe Vladimir Putin, potrivit unor persoane familiarizate cu discuţiile care au refuzat să fie identificate.

Insistenţa echipei Trump asupra crizei politice din România a fost pusă în evidenţă de vicepreşedintele JD Vance, care a folosit un discurs la München săptămâna trecută pentru a critica decizia României din decembrie de a anula votul prezidenţial după ce oficialii de securitate au stabilit că interferenţa rusă l-a ajutat pe Georgescu să obţină o victorie uimitoare în primul tur pe 24 noiembrie.

Oficialii de la Bucureşti au fost prinşi cu garda jos de atacul lui Vance la Conferinţa de Securitate de la Munchen de vineri, în care acesta a condamnat liderii europeni pentru marginalizarea grupurilor de dreapta, şi au fost derutaţi de insistenţa SUA cu privire la Georgescu, a declarat unul dintre oficiali.

Consecinţele victoriei repurtate de Georgescu şi decizia instanţei de a anula alegerile au devenit un punct important pentru extrema dreaptă din Europa. În timp ce autorităţile române se pregătesc pentru alegeri repetate în luna mai, vicepreşedintele SUA a catalogat hotărârea ca fiind un exemplu al puterilor stabilite care reprimă ascensiunea politică a grupului populist.

Au avut loc schimburi de replici între ministrul român de externe Emil Hurezeanu şi trimişii lui Trump, Keith Kellogg şi Richard Grenell, la conferinţa de la München. Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, s-a întâlnit cu Vance la un summit privind inteligenţa artificială la Paris la începutul acestei luni. Dincolo de acestea şi de alte puncte de contact, guvernul de la Bucureşti s-a străduit să deschidă un canal susţinut de comunicare cu administraţia Trump, cu ajutorul căruia ar putea atenua îngrijorările legate de buletinul de vot, a declarat persoana respectivă. Casa Albă a trimis o cerere de comentarii Departamentului de Stat al SUA, care a refuzat să comenteze în mod oficial.

Georgescu, un fost inginer agronom în vârstă de 62 de ani, a fost cotat cu o singură cifră până la campania de pe reţelele de socializare care a inclus videoclipuri TikTok de înaltă calitate, care l-a ajutat să obţină o victorie şocantă în primul tur în noiembrie. Rezultatul a fost însă anulat după decizia instanţei, care a invocat constatări conform cărora campania digitală a fost sprijinită de ajutoare externe.

Georgescu rămâne candidatul principal pentru scrutinul din mai - şi a fost încurajat de criticile sale stridente la adresa anulării ca fiind o „lovitură de stat” sprijinită de Bruxelles. În timp ce se speculează dacă i s-ar putea interzice să candideze, sondajele arată că un număr semnificativ de români văd cu ochi răi decizia instanţei.

Vance, al cărui discurs de la Munchen abia a menţionat securitatea europeană sau războiul din Ucraina, a declarat că hotărârea instanţei s-a bazat pe informaţii „slabe” - şi a pus în discuţie stabilitatea instituţiilor democratice din România.

„Dacă democraţia ta poate fi distrusă cu câteva mii de dolari în publicitate de la o ţară străină, atunci nu a fost foarte puternică pentru început”, a declarat vineri vicepreşedintele american.

Premierul Marcel Ciolacu, care a declarat că România s-a angajat să organizeze „alegeri libere şi corecte”, l-a îndemnat pe preşedintele interimar al României să convoace o reuniune a celui mai înalt organism de securitate al ţării pentru a discuta despre discurs şi despre scrutinul din ţară.

Ţara de la Marea Neagră, care are cea mai lungă graniţă cu Ucraina dintre toate statele membre ale Uniunii Europene şi care a fost un susţinător ferm al eforturilor Occidentului de a sprijini Kievul, se luptă să se adapteze politicii lui Trump.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici