Subcomisia de Cod civil a eliminat posibilitatea invocării stării de sănătate ca motiv de divorţ

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial marţi, 31 martie)

Urmărește
13 afișări

Subcomisia de Cod civil a eliminat, marţi, prevederea care dădea posibilitatea invocării stării de sănătate pentru intentarea divorţului de către soţul sănătos şi a decis că şi notarul poate desface acele căsătorii în care soţii se pun de comun acrod şi nu au copii minori.

"S-a eliminat prevederea potrivit căreia starea de sănătate a unui soţ ar putea să constituie motiv de divorţ aşa cum era în actuala reglementare. Am apreciat că nu se impune să păstrăm această reglementare deoarece credem că ar fi dincolo de limitele moralităţii societăţii noastre", a spus, la finalul şedinţei, preşedintele subcomisiei, Daniel Buda.

El a explicat că parlamentarii au lăsat această posibilitate doar soţului bolnav, care să promoveze el acţiunea de divorţ "în ipoteza în care doreşte să nu mai fie o povară pentru celălalt soţ sănătos", amendament care a fost formulat în subcomisie de senatorul PDL Iulian Urban.

Discuţiile la articolul privind condiţiile în care poate fi cerut divorţul au fost destul de aprinse, în şedinţa de marţi dimineaţă deputaţii menţionând că soţul sănătos nu poate fi transformat în "infirmier", iar liberalul Gheorghe Gabor menţionând că "o astfel de prevedere ar însemna restricţionarea libertăţii celuilalt soţ".

În textul iniţial al Codului civil, divorţul se putea realiza la cererea oricăruia dintre soţi, dacă starea sănătăţii unuia dintre ei făcea imposibilă continuarea căsătoriei.

Pe de altă parte, parlamentarii au modificat şi litera c) a articolului 388, care prevedea că divorţul poate avea loc la cererea unuia dintre soţi, după o separare care a durat cel puţin cinci ani, stabilind că în aceste condiţii divorţul poate fi cerut după un an.

Subcomisia pentru Codul civil a decis că şi notarul, nu doar ofiţerul stării civile, poate desface căsătorii dacă soţii sunt de comun acord şi nu au copii minori, modificând astfel articolul 390, care prevedea iniţial că, "dacă soţii sunt de acord cu divorţul şi nu au copii minori, născuţi din căsătorie sau adoptaţi, ofiţerul de stare civilă de la locul căsătoriei sau al ultimei locuinţe comune a soţilor poate constata desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor, eliberându-le un certificat de divorţ, potrivit legii".

În cazul existenţei unor copii minori, soţii ajung în faţa instanţei de judecată.

Parlamentarii au mai hotărât să modifice articolul 391, alineatul 1, în sensul că ofiţerul de stare civilă sau notarul înregistrează cererea de divorţ şi le acordă soţilor un termen de 30 de zile, în loc de două luni, pentru retragerea solicitării, amendamentul fiind formulat de deputaţii Mate Andras (UDMR) şi Daniel Buda (PDL).

O altă modificare a vizat eliminarea sintagmei "material şi moral" de la articolul 403, care prevedea că "soţul nevinovat, care suferă un prejudiciu material sau moral prin desfacerea căsătoriei, poate cere soţului vinovat să-l despăgubească", pe motiv că prejudiciile morale sunt greu de dovedit, dar şi pentru că o astfel de măsură ar încuraja "căsăstoriile din interes".

După două ore şi jumătate de dezbateri la Codul civil, Daniel Buda a suspendat şedinţa, convocându-i pe parlamentari pentru miercuri, la ora 9.30.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici