- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.12.2015, 20:31)
- Cătălina Mănoiu
Suciu: Cu o excepţie, Cabinetul Cioloş a adoptat doar ordonanţe de urgenţă de prorogare
Cabinetul Cioloş a adoptat, de la instalarea în funcţie, nouă ordonanţe de urgenţă, din care opt sunt de prorogare a unor termene, numărul mare de prelungiri şi prorogări fiind un semnal îngrijorător, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
Urmărește
1642 afișări
Suciu: Cu o excepţie, Cabinetul Cioloş a adoptat doar ordonanţe de urgenţă de prorogare
''Avem nu mai puţin de şase OUG, deja (adoptate în şedinţa de miercuri, n.r.). Este o cifră foarte mare, într-adevăr. În afară de o OUG (de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, n.r.), celelalte sunt prelungiri sau prorogări de termene'', a declarat Suciu.
El a precizat că, de la instalarea Cabinetului Cioloş, o singură ordonanţă de urgenţă din totalul de nouă adoptate de Guvern nu vizează prelungirea sau prorogarea unor termene, ceea ce arată că ''există bucăţi de legislaţie nefinalizate sau neurmărite în executarea lor''.
Purtătorul de cuvânt a subliniat că numărul mare de astfel de ordonanţe nu este un semnal încurajator, adăugând că Guvernul Cioloş ''nu are nicio satisfacţie'' în a le emite pentru a remedia "lucruri care nu au fost făcute la timpul lor, cu disciplina şi rigoarea necesară implementării unor bucăţi de legislaţie".
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în următoarele 100 de zile şi îl avertizează pe Putin: O putem face pe calea uşoară sau pe calea grea - şi calea uşoară este întotdeauna mai bună
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
Suciu a mai spus că Guvernul va monitoriza atent aceste prorogări, afirmând că "este o totală inadecvare de activitate aici, atât din partea celor care monitorizează activitatea, cât şi a celor care ar trebui să o implementeze''.
În cazul OUG pentru prelungirea valabilităţii licenţelor de traseu şi a programului de transport în baza cărora se efectuează serviciile regulate de transport de persoane între municipiul Bucureşti şi localităţile judeţului Ilfov, Dan Suciu a explicat că din cauza unui proces pe rol, Guvernul nu poate institui un nou mecanism de a stabili aceste licenţe şi de a reglementa transportul la care se face referire.
A doua OUG emisă de Guvern în ultima şedinţă a anului 2016 prevede modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
"Este vorba despre prorogarea unor termene şi prelungirea perioadei în care se vor reînnoi avizele de trecere de încadrare din condiţiile speciale, în condiţii de muncă normale. Procesul a început, durează mult mai mult decât s-au aştepat iniţiatorii legii, în 2010. 3 ani este noul termen pentru transferul de tipologie de activitate din condiţii speciale în norme normale. Este vorba despre 30.000 de lucrători care vor trece prin acest proces pe care îl organizează angajatorii acestora'', a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.
A treia ordonanţă adoptată miercuri priveşte prorogarea unor termene prevăzute în Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România, cu modificările şi completările ulterioare.
A patra ordonanţă priveşte prorogarea termenului prevăzut la art. III din Legea 91/2005 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Ordonanţa priveşte obligativitatea de separare a activităţii de distribuţie de medicamente en-gross şi en-detail şi impune o prorogare de trei luni, deoarece Direcţia care emitea avizele necesare a rămas fără personal în urma unei anchete DNA.
''Aceeaşi persoană juridică nu poate face aceste activităţi concomitent. Prorogarea este pentru trei luni din motiv organizatoric. Direcţia care se ocupă cu aceste avize a fost practic desfiinţată pentru că, cu 2 zile înainte de învestirea Guvernului Cioloş, şeful Direcţiei a fost arestat de DNA, iar din ceilalţi 10 membrii ai Direcţiei, 8 sunt în anchetă. Trebuie reconfigurată întreaga direcţie, angajările vor fi făcute prin concurs în 20 ianuarie'', a explicat Dan Suciu.
Cea de a cincea OUG emisă de Guvern miercuri prevede prorogarea termenului prevăzut la alin. (4) al art. II din Ordonanţa Guvernului nr. 22/2010 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, cu modificările şi completările ulterioare, cu trei luni.
Singura ordonanţă de urgenţă aflată pe agenda de miercuri a Guvernului care nu intră sub incidenţa unor prorogări vizează aprobarea unor măsuri de eficientizare a sistemului de gestionare a instrumentelor structurale şi de modificare şi completare a unor acte normativ. Este vorba despre constituirea unui organism intermediar la nivelul Ministerului Transporturilor, prin preluarea unor funcţiuni de la Ministerul Fondurilor Europene. Ordonanţa se justifică pentru accelerarea procesului de absorbţie şi de implementare a fondurilor europene.
În şedinţa din 23 decembrie, Guvernul a adoptat OUG pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice şi OUG pentru prorogarea unor termene prevăzute de Legea nr.2/2013 privind unele măsuri pentru degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi pentru pregătirea punerii în aplicare a Legii nr.134/2010 privind Codul de procedură civilă.
În şedinţa din 16 decembrie, Cabinetul Cioloş a decis prin OUG că aplicarea prevederilor art. 23 alin. (1) lit. c) şi k) din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 944 din 22 noiembrie 2006, cu modificările şi completările ulterioare, se suspendă până la data de 25 aprilie 2016.
Legiferarea prin intermediul ordonanţelor de urgenţă a fost o practică curentă în mandatul de premier a lui Victor Ponta.
Citește pe alephnews.ro: Trump vrea războiul din Ucraina încheiat în 100 de zile. Cum este afectată România de înghețarea liniei frontului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe